Leesbaarheid:  A A A    |   Meer contrastTerug naar kleur
Begeleide trektocht ‘de Sporen van de Beer’ 2018
Reis code: PCWT318B
Type tocht: Wandelen-zwaar
Reis type: Begeleid
Gebied: Valia Kalda & Zagori
Aantal dagen: 15
Reisbeschrijving

De titel van deze trektocht geeft al aan dat de wandelingen voeren door de berggebieden van de Pindos in het Nationaal Park Vikos-Aoos. Hier leven beren en andere beschermde diersoorten nog in het wild. Ze zijn schuw dus de kans op een ontmoeting is minimaal, maar de sporen komen we zeker tegen!

Het is een reis voor de ervaren bergwandelaar die graag buiten de gebaande paden gaat en niet opziet tegen stenige hellingen en bergweiden zonder duidelijk pad.

Timfi keten Drakenmeer Plakida brug

Over de wandelingen
De meeste wandelingen liggen tussen 4 en 6 uur netto looptijd (dus exclusief pauzes). Alleen dag 6 is langer; we bieden dan een alternatieve wandeling voor degenen die dat te veel is. Je moet vast ter been en in goede conditie zijn en je mag geen hoogtevrees hebben!
Het zijn pittige wandeldagen, maar we nemen natuurlijk wél de tijd om te pauzeren, zowel om even bij te komen als om te genieten van de uitzichten en de rijke flora en fauna.
De nadruk bij onze begeleide reizen ligt op genieten van de natuur, de omgeving en de (locale) cultuur. Wandelen is een goede manier om dit te bereiken, maar geen doel op zich.

Over het wandelgebied
De Pindos behoort tot de provincies Epiros en Thessalië, en ligt op het noordwestelijk vasteland van Griekenland.
De Aoos en haar vele zijriveren hebben diepe sporen getrokken in het landschap, wat dan ook gekenmerkt wordt door scherpe pieken en smalle diepe kloven. Het gesteente is een mengeling van zacht zandsteen, harde schisten en wateroplosbaar kalk, waardoor grotten, watervallen en ondergrondse rivieren konden ontstaan. Over de rivieren zijn prachtige boogbruggen gebouwd.

In de laatste IJstijd zijn diverse ‘pingos’ ontstaan: holtes bekleed met een ondoordringbare  kleilaag, hoog op de berghellingen. Regenwater vult deze holtes zodat er intens blauwe meren ontstaan, vol met Alpenwatersalamanders. Vanwege deze ‘draakjes’ worden het Drakenmeren genoemd. Volgens legendes woonden er vroeger échte draken, die elkaar bekogelden met rotsen en boomstammen, vandaar het woeste landschap.

De Valia Kalda en Oost-Pindos zijn onbekende berggebieden. Hier vind je ongerepte natuur met afwisselend bossen, meertjes, kale hellingen, woeste stromen en watervallen. Het is het leefgebied van de bruine beer, maar je zult alleen zijn sporen zien.

De Centrale Pindos is bekend om de Zagoria-dorpen met hun specifieke huizen en de Vikos-kloof. Hier vinden we de bijzondere steenformaties (schisten) die op stapels munten lijken.
Op de Astrakas hoogvlakte komen gemzen voor; de kans dat je die te zien krijgt is wél aanwezig.

© 2013 - 2018 AnnaHiking. Alle rechten voorbehouden.