Leesbaarheid:  A A A    |   Meer contrastTerug naar kleur
VOORLOPIG NIET BOEKBAAR! Pilion semi-trekking individueel 2024
Reis code: SPWM214I
Type tocht: Wandelen-medium
Reis type: Individueel semi-trekking
Gebied: Pilion (schiereiland)
Aantal dagen: 8 (uit te breiden)
Dag 1

Naar Tsangarada met de 1000-jarige plataan (SP01012a)

Je reist naar Volos, waar je wordt opgehaald en naar Tsangarada gebracht. Je verblijft in de dorpskern van Agia Paraskevi, met op het plein de oudste en dikste plataan van Griekenland.
Als er tijd is, kun je een korte middagwandeling maken door de verschillende dorpskernen waar het tuindorp Tsangarada uit bestaat, met het uitzichtpunt Koutra.

wandeltijd/afstand: 2h / 6,4km
stijgen/dalen: 205m
start/einde: Tsangarada-Agia Paraskevi

Dag 2

Langs de haven van Damouchari en andere dorpjes (SP05011x)

Je wordt weggebracht naar het dorp Kissos. Via bospaadjes en de dorpen Agios Konstandinos en Mouresi kom je in het charmante haventje van Damouchari. Hier zijn opnames gemaakt voor de film “Mama Mia”; het strandhuisje van Meryl Streep staat hier. In het haventje lokken de cafeés, en de baai met zandstrand nodigt uit tot zwemmen.
Vanuit Damouchari voert een prachtige en bloemrijke kalderimi omhoog naar Agia Kyriaki en tenslotte Agia Paraskevi.
Je kunt ook stoppen in Damouchari (op het laagste punt) en daar een taxi regelen (zie wandeling SP05021x).

looptijd/afstand: 4h50’ / 11,5km
stijgen/dalen: 680m / 725m
start/einde: Kissos / Tsangarada-Agia Paraskevi

Dag 3

Van Tsangarada via Milies naar Kala Nera (SP08091x)

Wandeling van de ene naar de andere kant van het schiereiland. De wandeling start bij Taxiarches, een van de kernen van Tsangarada. Eerst ga je over een oude boogbrug, dan stijg je geleidelijk door beukenbossen tot je op de kam bent. Ineens zie je de zee aan de andere kant: de Pegasitische Golf. Door kastanjebossen daal je verder tot Milies.
In Milies kun je pauzeren op of bij het plein en de fraaie oude kerk bezoeken. Dan wandel je verder, steeds omlaag. Je loopt over oude kalderimia door olijfgaarden, steeds met zicht op zee. Kala Nera, “goede wateren”, verwelkomt je graag met haar stranden en gezellige caféetjes.
Je kunt stoppen in Milies en met een taxi of de bus naar Kala Nera gaan (zie wandeling SP08101x).

looptijd/afstand: 5h25’ / 17,2km
stijgen/dalen: 395m / 895m
start/einde: Tsangarada-Taxiarches / Kala Nera

Dag 4

Rondje spoorbaan langs Milies en Vyzitsa (SP09091a)

Een klimmetje over een mooi geplaveide kalderimi tot je bij de spoorbaan bent. Hier rijdt in het weekend een treintje van Kato Lechonia tot Milies. Je wandelt langs de spoorbaan en hebt alle tijd om van het uitzicht en de bloemen te genieten. Bij het stationnetje van Milies stijg je verder langs de waterval van Chiron tot het dorp Vyzitsa.
Dit Pilion-dorp staat vol prachtige ‘archontika’, klassieke herenhuizen. Na een ommetje door het dorp beland je op het plein met enkele cafées. Vandaar daal je weer af, afwisselend door bos en olijfgaarden tot je weer op de spoorbaan bent. Die volg je een stukje tot het dorp Ogla, en vandaar daal je verder tot je weer in Kala Nera terug bent. Een van de meest afwisselende wandelingen!

looptijd/afstand: 5h20’ / 14,8km
stijgen/dalen: 550m
start/einde: Kala Nera

Dag 5

Rondje zuidhelling langs het Agios Nikolaos kloostertje en Palatia (SP09094c)

Vanaf Kala Nera wandel je over paden en kalderimia door een beekdal en dan olijfgaarden naar Milies. Vandaar wandel je oostwaards over de bosrijke helling naar het oude Agios Nikolaos kloostertje: een goede pleisterplaats met fraai uitzicht. Door het bos daal je af tot je op een landweg komt die je weer naar het westen voert, naar het gehucht Palatia, “paleizen”; waar die naam vandaan komt?? Terug naar het beekdal en dan langs dezelfde route terug naar Kala Nera.
Je kunt ook eerst met de bus naar Milies en daar de wandeling starten.

wandeltijd/afstand: 5h45’ / 16,9km
stijgen/dalen: 575m
start/einde: Kala Nera

Dag 6

Via Agios Georgios Nilias naar Lechonia (SP11121x)

Een korte transfer brengt je naar Kato Gatzea, waar de wandeling begint. In Ano Gatzea kruis je de spoorbaan. Je blijft geleidelijk stijgen tot je in Agios Georgios Nilias bent gearriveerd. Ook hier staan prachtige “archontika” en op het plein vind je het museum van de beeldhouwer Nikolas in zo’n oud herenhuis.
Verder wandelend kom je langs de Agios Georgios kerk, waar het dorp naar is genoemd, en een bron met leeuwenkopje. Je daalt nu langs appelboomgaarden tot het dorp Kato Lechonia en het stationnetje van de smalspoortrein. Hier word je opgehaald door een taxi, die inmiddels je bagage heeft opgehaald in Kala Nera, en je wordt naar Portaria gebracht.

looptijd/afstand: 4½ uur / 11,9km
stijgen/dalen: 600m / 550m
start/einde: Kato Gatzea / Ano Lechonia

Dag 7

Rondwandeling Makrinitsa en het sprookjesdal van de Centauren (SP13131c)

Via de asfaltweg wandel je naar Makrinitsa (dit kan ook met de lijnbus). Dit is het dorp met de grootste hoogteverschillen: 300 hoogtemeters scheiden het onderste van het bovenste huis! Je loopt langs de dakgoot van huizen met 3 verdiepingen, die een straat onder je staan. Het plein is prachtig met een grote plataan, uitzicht over Volos en de Pagasitische Golf, een fraai volksmuseum, een oude kapel en een marmeren bron.
Als je dit allemaal in je op hebt genomen, wandel je door Makrinitsa omhoog, langs het bewoonde Panagia kloostertje met de verstilde binnenplaats. Dan door een half vervallen buurtschapje en het bos in tot je bij Agia Paraskevi kapel bent: weer een oud kloostertje dat wordt gerestaureerd. Je stijgt steeds verder door bossen en bloemrijke weiden tot je de landweg op de pashoogte bereikt. Dan is het dalen over landwegen met schitterend uitzicht, tot je op de asfaltweg komt.
CentaurenpadDie volg je heel even, en dan is er een verrassing: het Centaurenpad door een sprookjesvallei. Langs klaterende watervalletjes met leuke houten brugjes wandel je terug naar het plein van Portaria.

wandeltijd/afstand: 4h30’ / 12,6km
stijgen/dalen: 565m
start/einde: Portaria

Dag 8

Vertrek uit de Pilion

Je wordt teruggebracht naar Volos voor je terugreis.

© 2013 - 2023 Anna Hiking. Alle rechten voorbehouden.