Leesbaarheid:  A A A    |   Meer contrastTerug naar kleur
Noord-Pindos middelzware trektocht individueel 2020
Reis code: PZWT210I
Type tocht: Wandelen-medium
Reis type: Individueel trektocht
Gebied: Noord-Pindos (Zagoria)
Aantal dagen: 8 (te verlengen)
Dag 1

Naar Mikro Papingo

Je reist op eigen gelegenheid naar Ioannina, waar je wordt opgehaald en naar de accommodatie in Mikro (‘Klein’) Papingo gebracht. Het is een charmant dorp, rustig gelegen waar het asfalt ophoudt. Je kunt heerlijk zitten op de beschaduwde binnenplaats met blik op de ‘Torens van Papingo’, de bergen tegenover het dorp. De Tsoumanis broers zijn prima koks.
Als je tijd hebt, kun je in een kwartier naar de ‘Kolimvithria’ of ‘Ovires’ wandelen, natuurlijke poelen die in de zomermaanden middels een sluisje tot zwembad worden omgetoverd. Je kunt hier een frisse duik nemen en het riviertje wat stroomopwaarts volgen: een groen paradijsje!

Dag 2

Via de natuurlijke zwempoelen en de Koula kam naar Ano Klidonia (ZW08061x)

Van Mikro (‘Klein’) Papingo daal je via een rustig asfaltwegje af naar de ‘Kolimvithria’ of ‘Ovires’, natuurlijke poelen die in de zomermaanden middels een sluisje tot zwembad worden omgetoverd. Je kunt hier een frisse duik nemen en het riviertje wat stroomopwaarts volgen: een groen paradijsje! Was je hier de dag ervoor al, dan kun je ook een pad volgen langs een klein boogbrugje.
Na het buurdorp Megalo (‘Groot’) Papingo stijg je over karrensporen en bospaden tot op de Koula kam. Deze volg je met prachtig uitzicht in de Vikos kloof en op de Astrakas keten. De landweg daalt geleidelijk tot je in Ano Klidonia bent, een dorp met 5 inwoners. De familie Kamas heet je hartelijk welkom. Ze telen hun eigen groenten en bereiden heerlijke maaltijden.

looptijd/afstand: 4h / 11,4km
stijgen/dalen: 565m / 645m
start/einde: Mikro Papingo / Ano Klidonia

Dag 3

Via het platanendal van de Voidomatis naar Aristi (ZW06191x)

Vanaf Ano (‘Boven’) Klidonia daal je af naar het dorp Kato (‘Beneden’) Klidonia en de klassieke boogbrug. Vanaf de brug volg je het platanendal van de Voidomatis rivier tot aan de Aristi brug. Onderweg kun je forellen zien zwemmen in de helderste rivier van Griekenland en de duikvluchten bewonderen van waterspreeuwen, ijsvogels en kwikstaarten.
Na het dal daal je af naar de Aristi brug, ook een heerlijke plek om nog even te poedelen in de rivier. Via asfalt en bergpaden stijg je naar het dorp Aristi.

looptijd/afstand: 4h15’ / 13,0km
stijgen/dalen: 295m / 540m
start/einde: Ano Klidonia / Aristi

Dag 4

Van Vikos door de Vikoskloof naar Monodendri (ZW04011x)

Vandaag wandel je door de Vikoskloof. De afdaling tot aan rivierniveau is makkelijk. Beneden aangekomen kun je even  in 5 minuten naar de bronnen van de Voidomatis wandelen: de ‘brandkranen’ bieden bijna het hele jaar een fantastische aanblik.
Dan stijg je geleidelijk over een meestal makkelijk begaanbaar pad tot aan de Klima bron (niet altijd water!). Dan volgen een paar klimmetjes en een stukje klauteren over de keien van de kloofbodem.
De laatste 350m stijgen over de ‘trappen van Monodendri’ zijn pittig, maar dan ben je in het mooie dorp. Het plein met de plataan en de cafées lokt, en daarna is het nog 10 minuten tot de accommodatie.

looptijd/afstand: 5h / 13,0km
stijgen/dalen: 660m / 355m
start/einde: Vikos / Monodendri

Dag 5

Oxia en het Stenen Woud (ZW01018c)

Vanuit Monodendri daal je over asfalt tot een kleine opgraving. Vandaar stijg je over bospaden tot het verlaten Profitis Ilias klooster. Weer een stukje asfalt en dan stijg je verder tot de Stouros hoogvlakte, een veeweide gebied.
Een lang stuk door een vlakke wei, een bloemenweelde in het voorjaar, tot het uitzichtpunt Oxia. Hier kijk je 900m diep de Vikoskloof in. Langs de Zagoriaanse steenstapels, het ‘Stenen Woud’, daal je weer af naar Monodendri.

looptijd/afstand: 4h30’ / 15,4km
stijgen/dalen: 370m
start/einde: Monodendri

Dag 6

De boogbruggen van de Zagoria (ZW01123x)

Een rustige wandeling langs enkele van de boogbruggen waar de Zagoria beroemd om is.
Over een bospad daal je af naar het mooie Vitsa, met plein en café. Vandaar dalen en weer stijgen naar Dilofo, een klassiek verstild dorp. Door het bos daal je weer naar de kleine Arkouda brug. Over een heuvelrug naar de beroemde drieboogsbrug Plakida of Kaloyero bij Kipi, welke je oversteekt. Een stukje asfalt, weer een brug, de Kondidimou, en dan een bospad omhoog tot Koukouli.
De accommodatie biedt vanuit het gezellige terras een prachtig uitzicht over de Zagoria. De gastvrouw is een prima kok!

looptijd/afstand: 4h50’ / 12,5km
stijgen/dalen: 525m / 715m
start/einde: Monodendri / Koukouli

Dag 7

Over de Vradeto Steps naar Tsepelovo (ZW12102x)

 Vanuit Koukouli stijg je eerst richting Kapesovo, wat je links laat liggen. Hier start het beroemde pad ‘Vradeto Steps’, een geplaveid pad met vele windingen langs de berghelling. In het voorjaar vind je hier veel bloemen en je hebt kans op berensporen. Het pad eindigt in het dorp Vradeto, waar je meestal wel een café open zult treffen. Na Vradeto stijg je verder langs het Profitis Ilias kerkje tot een aantal herdershutten.
Vandaar stijg je verder door een bijzonder landschap tot de pashoogte bij een stenen iconostase. Vandaar is het stevig dalen tot in het dorp Tsepelovo, waar je overnacht in het traditionele pension van de weduwe Gouris.

looptijd/afstand: 5h30’ / 13,3km
stijgen/dalen: 850m / 655m
start/einde: Koukouli / Tsepelovo

Dag 8

Vertrek uit de Zagoria

Je wordt teruggebracht naar Ioannina.

Wij scoren een 5/5 uit 28 beoordelingen
© 2013 - 2020 AnnaHiking. Alle rechten voorbehouden.
Core Warning:PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/local/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20151012/imagick.so' - libMagickWand.so.5: cannot open shared object file: No such file or directory