Leesbaarheid:  A A A    |   Meer contrastTerug naar kleur
Noord-Pindos lichte trektocht individueel 2019
Reis code: PZWT119I
Type tocht: Wandelen-licht
Reis type: Individueel trektocht
Gebied: Noord-Pindos (Zagoria)
Aantal dagen: 8 (te verlengen)
Dag 1

Naar Koukouli

Je reist op eigen gelegenheid naar Ioannina, waar je wordt opgehaald en naar de accommodatie in Koukouli gebracht. Het is een charmant dorp met een klein locaal museum en het dorpscafé van de ‘Vikosdokter’: een deskundige op gebied van kruiden. In pension Tritoxo maken ze heerlijke maaltijden klaar.

Dag 2

Langs de Misiou brug naar Monodendri (ZW12011x)

Je start in het dorp Koukouli en wandelt door het dorp naar de Vikos rivier, welke je een stukje stroomafwaarts volgt. Bij de ingang van de Vikoskloof steek je de rivier over middels de Misiou brug uit 1748. Met wijds uitzicht stijg je over de ‘Vitsa steps’ naar het mooie dorp Vitsa, met plein en café.
De plataan op het plein van Vitsa is ruim 600 jaar oud: het planten ervan is opgetekend in de annalen van het Panagia klooster. Van Vitsa wandel je via een bospad naar Monodendri.

looptijd/afstand: 2h40’ / 6,5km
stijgen/dalen: 440m / 250m
start/einde: Koukouli / Monodendri

Dag 3

Van Monodendri naar Elafotopos (ZW01032x)

Je verlaat Monodendri over de rustige asfaltweg. Bij de opgravingen van het antieke dorp neem je een bospad langs het vervallen Profitis Ilias klooster. Na weer een stukje asfalt neem je een pad over de hoogvlakte en daalt dan via weer een ander verlaten kloostertje naar Ano Pedina.
In dit dorp zijn diverse gelegenheden om wat te drinken. Daarna stijg je weer over een landweg en dan paadjes tot de kenmerkende ‘rode iconostase’ op de pashoogte. Je ziet Elafotopos al liggen en daalt over veepaadjes af naar het charmante bergdorp.

looptijd/afstand: 3h30’ / 10,3km
stijgen/dalen: 375m / 380m
start/einde: Monodendri / Elafotopos

Dag 4

Over de Smindela vlakte naar Vikos (ZW03041x)

Vanuit Elafotopos stijg je geleidelijk over landwegen tot de Smindela hoogvlakte, een bijzonder landschap en weinig belopen terrein. Vandaar daal je over grazige weiden en later door het bos, met regelmatig fraai uitzicht over het Aoos dal. Je komt waarschijnlijk alleen een kudde geiten tegen van de oude herderin uit Vikos.
Eenmaal uit het bos kom je weer zo’n karakteristieke iconostase tegen, en dan zie je het dorp Vikos onder je liggen. Een stenige afdaling tot besluit, en dan kun je genieten van het rustige dorp met enkele gezellige cafées.

looptijd/afstand: 3h45’ / 9,8km
stijgen/dalen: 310m / 600m
start/einde: Elafotopos / Vikos

Dag 5

Langs de Voidomatis bronnen naar Mikro Papingo (ZW04082x)

Je start met een ‘toeristisch rondje’ Vikos langs het uitzichtpunt: hier kun je de Vikoskloof heel mooi inkijken. Dan daal je af naar de rivier. Je steekt hem over op een bijzonder punt: aan je rechterhand verdwijnt de Vikos rivier geleidelijk in de bedding, en aan je linkerhand storten de bronnen van de Voidomatis hun water uit in een nieuwe rivier. Tot juni moet je hier waarschijnlijk waden, daarna kun je oversteken zonder je schoenen uit te trekken.
Aan de overzijde herneem je het pad wat al snel behoorlijk gaat stijgen met vele zigzagbochten. Bij een smalle rotspunt gaat het pad traverserend verder en buigt naar rechts langs de zijkloof van de Potistres beek. Je loopt veel door bos en steekt een paar puinhellingen over.
Vlak onder Mikro Papingo ligt de Agios Charalambos kapel: vanaf hier maak je een heen-en-weertje naar twee iconostases bij de ‘Kokkino Lithari’ ofwel Rode Rots. Vanaf deze iconostases heb je prachtig uitzicht over beide Papingo dorpen en de rivierkloven ertussen. Je kunt dit stuk ook overslaan.
Pas op het laatst zie je het dorp Mikro Papingo liggen, waar de Dias familie je hartelijk welkom heet.

looptijd/afstand: 3h40’ / 11,9km (of 2h30’ / 6,4km)
stijgen/dalen: 650m / 460m (of 525m / 335m)
start/einde: Vikos / Mikro Papingo

Dag 6

Langs de poelen van Papingo naar Ano Klidonia (ZW08063x)

Van Mikro (‘Klein’) Papingo daal je via een rustig asfaltwegje af naar de ‘Kolimvithria’ of ‘Ovires’, natuurlijke poelen die in de zomermaanden middels een sluisje tot zwembad worden omgetoverd. Je kunt hier een frisse duik nemen en het riviertje wat stroomopwaarts volgen: een groen paradijsje!
Na het buurdorp Megalo (‘Groot’) Papingo stijg je licht over een karrenspoor en dan bospaden tot aan de pashoogte bij de Profitis Ilias kerk. Hier zie je het dorp al onder je liggen. Je daalt  geleidelijk over een landweg tot je in Ano Klidonia bent, een dorp met 5 inwoners. De familie Kamas heet je hartelijk welkom. Ze telen hun eigen groenten en bereiden heerlijke maaltijden.

looptijd/afstand: 2h25’ / 7,7km
stijgen/dalen: 255m / 340m
start/einde: Mikro Papingo / Ano Klidonia

Dag 7

De platanenvallei van de Voidomatis (ZW06981x)

Vanaf Ano Klidonia daal je af naar Kato Klidonia. Bij de klassieke boogbrug van Klidonia start het rivierdal van de Voïdomatis, idyllisch omzoomd door platanen. Onderweg zie je forellen en waarschijnlijk waterspreeuwen fourageren in het heldere water van de schoonste rivier van Griekenland.
Je volgt het dal tot de Aristi brug, waar je nog in de rivier kunt badderen bij een klein grindstrandje in de bocht van de rivier. Hier word je opgehaald en naar je accommodatie in Aristi gebracht. In dit levendige dorp met uitzicht op de Astrakas top zijn diverse cafées en taverna’s.

looptijd/afstand: 3h10’ / 9,8km
stijgen/dalen: 115m / 550m
start/einde: Ano Klidonia / Aristi brug

Dag 8

Vertrek uit de Zagoria

Je wordt teruggebracht naar Ioannina.

Wij scoren een 5/5 uit 2 beoordelingen
© 2013 - 2020 AnnaHiking. Alle rechten voorbehouden.