Leesbaarheid:  A A A    |   Meer contrastTerug naar kleur
Begeleide fietstocht van Ohrid naar Meteora 2024
Reis code: MKFT314B
Type tocht: Fietsen
Reis type: Begeleid
Gebied: Macedonië-Meteora
Aantal dagen: 14
Reisbeschrijving

WEES ER SNEL BIJ: IN 2023 WAREN ALLE VERTREKDATA AL VROEG VOLGEBOEKT

(Klik hier voor de complete reisbeschrijving als document.)

Tot het begin van de 20ste eeuw was Macedonië onderdeel van het Ottomaanse rijk. Na de diverse Balkanoorlogen werden grote delen van Macedonië ingelijfd door de Serven, Bulgaren en Grieken. Het Griekse district Macedonië strekt zich uit over Noord-Griekenland en grenst in het noorden aan Albanië, de republiek Macedonië en Bulgarije.  De republiek Macedonië (in het Grieks: FYROM) was onderdeel van het voormalige Joegoslavië en is sinds 1991 onafhankelijk.

Beide regio’s behoren tot de grote ‘onbekenden’ op fietsgebied en  bevatten alle ingediënten voor een fantastische fietsvakantie: een rijke culturele geschiedenis, goede wegen, ongerepte natuur en een hartelijke bevolking.
Ohrid Macedonia Vegoritida meer
Over de fietstochten
Alle routes gaan over verharde/geasfalteerde autoluwe binnenwegen. De meeste ritten gaan over een heuvelachtig terrein en op sommige dagen staat er een lange klim met stijgingspercentages tot circa 8% op het programma. Per klim worden er dan circa 600 hoogtemeters overbrugd.
De twee ritten rondom de eerste rustdag in Kastoria zijn de zwaarste met een lengte van 80km en op de tweede dag met 1200 hoogtemeters. De meeste overige ritten hebben een lengte van 50 à 60km.

Over de reis
De reis begint in Ohrid, ook wel de de Parel van de Balkan genoemd. De eerste vier dagen fiets je in de republiek Macedonië in zuidoostelijke richting naar de grens met Griekenland. De routes gaan via de meren van Ohrid en Prespa naar de uitlopers van het Pelister National Parc. Vlak voor de grens met Griekenland passeer je de historisch stad Bitola, tijdens de Ottomaanse overheersing dé handelsstad van de Balkan.
De eerste overnachtingslocatie in Griekenland is het stadje Florina, gelegen aan de uitlopers van het Pelister-gebergte. Onderweg naar het merengebied bij Agios Panteleimon passeer je ‑volgens kenners‑ een van de vier beste wijngebieden van de wereld. Op weg naar Kastoria gaat de route langs diverse natuurgebieden met zeldzame vogelsoorten.
Tijdens de rustdag in Kastoria is het heerlijk toeven op een van de vele terrassen op de boulevard. De route gaat vervolgens in zuidelijke richting verder, via slaperige dorpjes en een fraai natuurgebied naar de oude handelsstad Grevena. Grevena is gelegen midden in de natuur en omgeven door rivieren, watervallen en een eeuwenoud woud.
Het laaste gedeelte van de fietsreis gaat in zuidelijke richting door het dal van de rivier Pinios naar Kalambaka (regio Thessalië), gelegen aan de voet van Meteora. Meteora is een van de meest bijzondere monumenten in de wereld en vormt een van de hoogtepunten van deze fietsreis. De unieke en indrukwekkende rotsformaties met daar bovenop eeuwenoude kloosters maken het een waar surrealistisch schouwspel.
De vakantie wordt afgesloten met een bezoek aan de Griekse havenstad Thessaloniki, vernoemd naar de zus van Alexander de Grote. In Thessaloniki zijn veel historische monumenten, maar ook het Aristoteles-plein met vele terrassen en niet te vergeten de Ladadika-buurt met een scala aan traditionele restaurants.