Leesbaarheid:  A A A    |   Meer contrastTerug naar kleur
Pilion trektocht individueel 2022
Reis code: SPWT212I
Type tocht: Wandelen-medium
Reis type: Individueel trektocht
Gebied: Pilion (schiereiland)
Aantal dagen: 10 (in te korten of uit te breiden)
Dag 1

Aankomst Pilion, transfer naar Portaria

Je wordt opgehaald in Volos en naar het bergdorp Portaria gebracht.
Portaria heeft een mooi plein, overschaduwd met platanen. De accommodatie is naar keuze een traditioneel gebouwd hotel aan dit plein of een hotel een stukje verderop in het dorp (met zwembad). In het dorp zijn enkele fraaie kerken, diverse winkeltjes en veel horeca.
In Portaria kun je een dag verlengen voor een rondwandeling langs Makritsa en het Centaurenpad (wandeling SP13131c).

Dag 2

Van Portaria naar Chania (SP13071x)

Je stijgt voornamelijk, over kalderimia, boswegjes en bergpaden. Onderweg heb je mooie uitzichten over de Pagasitische Golf. Je eindigt in het wintersportdorp Chania.

looptijd/afstand: 3h50’ / 9,4km
stijgen/dalen: 635m / 85m
start/einde: Portaria / Chania

Dag 3

Van Chania naar Zagora (SP07171x)

Je verlaat Chania over kalderimia door dicht beukenbos, stevig dalend. Dan daal je verder over landwegen langs appelboomgaarden met regelmatig fraai uitzicht over de Egeïsche Zee aan de noordzijde van de Pilion. Het laatste stukje daal je door het dorp over een pad tot je je accommodatie hebt bereikt.
Zagora is de plek waar de rode appels van de Pilion worden verzameld en verwerkt. Het dorp bestaat uit enkele dorpskernen met ieder hun eigen kerk, waar de kern naar wordt genoemd. Je verblijft in de kern Agia Kyriaki, een levendig dorp met diverse winkeltjes en horeca.

looptijd/afstand: 3h30’ / 11,6km
stijgen/dalen: 80m / 725m
start/einde: Chania / Zagora

Dag 4

Van Zagora via stranden en kerkjes naar Agios Ioannis (SP17161x)

Van Zagora daal je af naar het vissersdorpje Chorefto, langs de appelverwerkingsfabriek Zagorin. In Chorefto is horeca. Je wandelt langs het zandstrand naar het haventje en gaat dan stijgen. De noordoostzijde is een kliffenkust, zodat je regelmatig ‘bultjes’ over moet om naar het volgende strand te komen.
Banikas bestaat uit twee kiezelstranden waar een riviertje in uitkomt. Na het tweede strandje ga je weer stijgen over paden en langs boomgaarden tot de Agios Charalambos kerk.
Dan daal je weer naar de kust en het Panagia kerkje. Na weer een korte stijging wandel je vrijwel vlak tot je vlak bij het strand van Agios Ioannis bent. Stevig dalen naar het strand zelf en dan ben je op je eindpunt. Een heerlijke plek voor een verlenging aan het prachtige zandstrand!

looptijd/afstand: 4h15’ /12,4km
stijgen/dalen: 455m / 950m
start/einde: Zagora / Agios Ioannis

Dag 5

Van Agios Ioannis naar Tsangarada (SP1608xx)

Vandaag heb je de keus uit twee wandelingen.
Je start langs het strand van Agios Ioannis en Papa Nero, dan klim je weer een ‘bultje’ over naar het charmante haventje van Damouchari. Hier zijn opnames gemaakt voor de film “Mama Mia”; het strandhuisje van Meryl Streep stond hier. In het haventje lokken de cafeés, en de baai met zandstrand nodigt uit tot zwemmen.
Vanuit Damouchari voert een prachtige en bloemrijke kalderimi stevig omhoog rechtstreeks naar Agia Kyriaki en tenslotte Agia Paraskevi, beide dorpskernen van het ‘tuindorp’ Tsangarada (de kortere route SP16081x).

De langere route (SP16082x) buigt al snel van de kalderimi af en voert over de helling en dan omlaag naar Fakistra baai. Hier was een zandstrand, tot een aardverschuiving een lading rotsblokken liet vallen. Je kunt de daling naar de baai overslaan en direct aan de stijging beginnen. Via een asfaltweg en paadjes kom je aan op het plein van Agia Paraskevi, met de ‘duizendjarige plataan’, de oudste en dikste van Griekenland. De accommodatie ligt vlak bij het plein.
Vanuit Tsangarada zijn nog diverse (rond)wandelingen te maken voor een verlenging.

looptijd/afstand: 3h10’ / 7,0km of 4:30’ / 11,0km
stijgen/dalen: 545m / 80m of 645m / 205m

start/einde: Agios Ioannis / Tsangarada-Agia Paraskevi

Dag 6

Van Tsangarada over de bergkam naar Milies (SP01101x)

Je wandelt door Tsangarada naar Taxiarches, de derde dorpskern. Vandaar steek je een stroompje over middels een oude boogbrug, dan ga je geleidelijk stijgen tot je op de kam bent. Ineens zie je de zee aan de andere kant: de Pagasitische Golf. Door kastanjebossen daal je verder tot Milies.
Milies stationJe overnacht bij het station waar de trein uit Ano Lechonia eindigt. Tegenwoordig is dit een toeristentreintje, maar in de bloeitijd van de zijdehandel was het een verkeersader langs de dorpen die niet via wegen verbonden waren.

looptijd/afstand: 4h40’ / 13,8km
stijgen/dalen: 440m / 600m
start/einde: Tsangarada-Agia Paraskevi / Milies

Dag 7

Van Milies naar Kala Nera (SP10091x)

Van Milies stijg je langs de grot van de centaur Chiron naar Vyzitsa. Hier staan veel fraaie klassieke herenhuizen die getuigen van de welstand van weleer. Ook in het volgende dorp Pinakates zie je veel van deze fraaie panden.
Na deze dorpen daal je af via mooie paden en kalderimia richting de kust. Je neemt een stukje van de spoorbaan die in Milies begint en daalt dan door het buurtschapje Argyreïka tot Kala Nera, ‘goede wateren’. Hier is een mooi strand en een charmant haventje waar elke ochtend de vers gevangen vis wordt verhandeld.

looptijd/afstand: 4h30’ / 11,1km
stijgen/dalen: 440m / 730m
start/einde: Milies / Kala Nera

Dag 8

Van Kala Nera naar Agios Vlasios (SP0919xx)

Ook vandaag heb je de keuze uit twee routes.
Je stijgt eerst van Kala Nera naar de spoorbaan en volgt deze van Ogla naar Ano Gatzea. Bij het station van Ano Gatzea is ook het Olive Press museum, open als de trein stopt, en een café. Na het station verlaat je de spoorbaan en stijgt door olijfgaarden naar Agios Georgios Nilias (route SP09191x). Aan het plein bevindt zich het musem van de beeldend kunstenaar Nicolas. Het laatste stuk daal je af naar Agios Vlasios met een leuk kerkplein met diverse horeca.

Er is een kortere route (SP09192x) met minder hoogteverschillen, waarbij je Agios Georgios Nilias niet aandoet. Na Ano Gatzea stijg je minder ver en pakt dan een landweg op die vrijwel vlak naar Agios Vlasios loopt.
In Agios Vlasios overnacht je in een traditioneel ingericht pension. Hier kun je een extra nacht boeken voor een rondwandeling naar Agios Lavrentios, een mooi en levendig dorp hoger op de helling met een bewoond klooster.

looptijd/afstand: 5h30’ / 14,9km of 4h / 12,8km
stijgen/dalen: 725m / 410m of 440m / 125m
start/einde: Kala Nera / Agios Vlasios

Dag 9

Van Agios Vlasios naar Agria (SP19181x)

Deze wandeldag is een korte route, om ‘uit te drijven’. Je wandelt over klassieke kalderimia door olijfgaarden naar Agria, een gezellig voorstadje van Volos. Hier is een vissershaventje, een klein strand en veel horeca.
Vanuit Agria kun je makkelijk met de lijnbus naar Volos om cultuur op te doen bij het mooie kleine archeologische museum, te winkelen en te genieten aan de boulevard bij het beeldje van Jason en de Argonauten. Agria is dus ook prima geschikt voor een dag verlenging.

looptijd/afstand: 2h / 6,6km
stijgen/dalen: 105m / 405m
start/einde: Agios Vlasios / Agria

Dag 10

Vertrek uit de Pilion

Je wordt teruggebracht naar Volos voor je terugreis.

Wij scoren een 5/5 uit 16 beoordelingen
© 2013 - 2022 AnnaHiking. Alle rechten voorbehouden.