Leesbaarheid:  A A A    |   Meer contrastTerug naar kleur
Menalon Trail (Peloponnesos) individueel 2024
Reis code: MTWT314I
Type tocht: Wandelen-zwaar
Reis type: Individueel trektocht
Gebied: Peloponnesos
Aantal dagen: 8 (uit te breiden met rustdagen)
Dag 1

Naar Stemnitsa (MT-A)

Vanaf de luchthaven Athene of Kalamata reis je naar Stemnitsa. Vandaag of morgenochtend vóór vertrek bezoek je het kantoor van de Menalon Trail bezoeken voor de kaart en je T-shirt (1 per boeking) en extra informatie. De route start op het plein.
Stemnitsa was altijd een dorp van goudsmeden en huisvest nog steeds de Zilver- en Goudsmedenschool. Er is een leuk folkloremuseum.

Dag 2

Van Stemnitsa door de Lousios kloof naar Dimitsana (MT-01/GR00158)

Vanaf Stemnitsa volg je het pad zigzaggend omlaag het Lousios dal in. Via een oud muilezelpad bereik je het Prodromos klooster, hangend aan de hoge kliffen. Na een bezoek wandel je verder over het pad dat de kloof volgt. Je kunt nog even omhoog naar het oude Filosofou klooster uit 963 voordat je het nieuwe Filosofou klooster bereikt dat gesticht is in 1691.
Door weelderige vegetatie stijg je over de linkeroever van de Lousios naar Dimitsana. Je steekt de rivier over middels de Tzani brug en passeert het interessante Openlucht-museum van de Waterkracht. Hier vlakbij bevinden zich watermolens en kruitmolens die Dimitsana haar welstand brachten. Dimitsana is gebouwd op de ruïnes van de antieke stad Theftis.

wandeltijd/afstand: 5h / 13,0km
stijgen/dalen: 780m / 910m
start/einde: Stemnitsa / Dimitsana

Dag 3

Van Dimitsana via Zygovisti naar Elati (MT-02/GR00159)

Het eerste stuk naar Zygovisti stijgt geleidelijk het Lousios dal uit naar de rand van een naaldbos. Vanaf de Agia Paraskevi kerk heb je schitterend uitzicht over het middelste stuwmeer in de Lousios met de dorpen Dimitsana, Paliochori en Zatouna tussen het groen.
Je vervolgt over paden en landwegen door oude landbouwgebieden met opvallende dorsvloeren. Zygovisti speelde een belangrijke rol in de Griekse onafhankelijkheidsoorlog van 1821, een groot gedenkteken herinnert hieraan. Het dorpscafé nodigt je uit voor een pauze.
De route gaat verder langs de hellingen van het Westelijk Menalon massief. Eerst wandel je door een prachtig ravijn naar het kerkje van Agios Georgios met bron. Dan stijg je door dicht bos tot het zadel; hier kun je optioneel nog heen en weer naar de Pliovouni top (1643m), het hoogste punt van de route. Na deze stevige stijging daal je via kleine wegjes en paden langs bronnen en kapelletjes naar het bergdorp Elati.
De route kan met 4,2km afgekort worden door in Zygovisti te starten (taxi, eigen kosten).

wandeltijd/afstand: 7h / 19,5km
stijgen/dalen: 1215m / 995m  
start/einde: Dimitsana / Elati

Dag 4

Van Elati langs bronnen en de Milaon rivier naar Vytina (MT-03/GR00160)

Voor je vertrekt kun je de houtwerkplaats van Elati bezoeken. Dan daal je af naar de bedding van de Milaon rivier. Je passeert de Pirgaki bronnen die Elati van water voorzien en dan de stenen Makrinou bron: een heerlijke pauzeplek.
Verderop langs de rivier kom je langs hoge platanen, langs verlaten watermolens en over een leuke houten brug. Dan verlaat je de vallei en zigzagt omhoog over een pad dat in de rotsen is uitgesneden tot aan de Artotsi bron. Vlakbij is de Agia Paraskevi kerk vanwaar je schitterend uitzicht hebt over de vallei en de bergen. Kleine wegjes brengen je in Vytina, een streekcentrum met alle faciliteiten en goed locaal eten.

wandeltijd/afstand: 3h / 9,0km
stijgen/dalen: 350m / 500m
start/einde: Elati / Vytina

Dag 5

Van Vytina over de Zarzi brug naar Nymfasia (MT-04/GR00161)

Vanaf Vytina wandel je terug naar de Artotsi bron en zigzagt dan omlaag naar het stroomdal van de Milaon rivier. Bij het houten brugje vervolg je langs de rivier naar het noorden. Je komt langs de stenen brug van Zarzi en een bijzondere kalksteenformatie.
Je stijgt geleidelijk en bereikt dan Oud Vytina, waar je de Menalon Trail weer oppakt. Je volgt de trail langs de Mavra Litharia, een massieve kalksteenbrok midden in de Milaon rivier, waardoor een imposante kloof is ontstaan. Je passeert een tweede stenen brug, die ooit de verbinding vormde tussen Vytina en de westelijk dorpen van Gortynia.
Je daalt weer een korte kloof in en stijgt dan geleidelijk door open landschap. Een laatste daling door eiken- en naaldbos brengt je naar het dorpje Nymfasia. Net vóór het Kernitsas klooster buig je af naar je accommodatie.

wandeltijd/afstand: 4h / 11,9km
stijgen/dalen: 280m / 480m
start/einde: Vytina / Nymfasia

Dag 6

Van Nymfasia via Magouliana naar Valtesiniko (MT-05/GR00162)

Je wandelt naar de Kernitsa brug en stijgt dan stevig naar het Kernitsa klooster, een groot kloostercomplex omringd door goed onderhouden landbouwvelden. Na een bezoek doorkruis je een dicht naaldbos en bereikt dan de kluizenaarsplaats Sfyrida met een bron ervoor. Stel je eens voor hoe deze asceten leefden, afgesloten van de buitenwereld!
Je vervolgt over de voet van de steile Kastro-helling. Een oud pad brengt je langs de Gavros bron naar Magouliana waar je wellicht een taverna of café open treft. Buiten het dorp kom je langs een schitterend uitzichtpunt met stenen dorsvloeren en daalt dan af naar het oude Mana sanatorium. Vandaar stijg je weer geleidelijk naar Valtesiniko, bekend om zijn houtsnijwerk, een dorp met vele goede taverna’s voor een heerlijk avondmaal.

wandeltijd/afstand: 5h30’ / 15,0km
stijgen/dalen: 690m / 410m
start/einde: Nymfasia / Valtesiniko

Dag 7

Van Valtesiniko naar Lagkadia (MT-06/GR00163)

Je start buiten Valtesiniko met schitterende uitzichten over de noordelijk vlakten. Een betonweg brengt je naar 1250 meter hoogte. Hier vervolg je over een voetpad over de kam waar het Byzantijns fort van Valtesiniko is genesteld. Je daalt af door open landschap met verbluffende uitzichten tot aan de Agia Triada kerk.
Je komt nu in een groot naaldbos en stijgt licht, voordat je weer afdaalt naar de Krya Vrysi bron. Weer stijgen naar het zadel en dan zie je Lagkadia al liggen. Door velden en langs een bronnetje bereik je de rand van het dorp met de Rapi watermolens.
De Menalon Trail eindigt in het centrum van Lagkadia, een dorp bekend om zijn steenhouwers.

wandeltijd/afstand: 5h / 14,3km
stijgen/dalen: 450m / 600m
start/einde: Valtesiniko / Lagkadia

Dag 8

Vertrek uit Arkadia (MT-V)

Na het ontbijt eindigt het arrangement. Je reist op eigen gelegenheid via Tripoli naar Athene of Kalamata luchthaven.

© 2013 - 2024 Anna Hiking. Alle rechten voorbehouden.