Leesbaarheid:  A A A    |   Meer contrastTerug naar kleur
Kassandra actief 2019
Reis code: MKAS219I
Type tocht: Wandelen & Fietsen
Reis type: Individueel standplaats
Gebied: Chalkidiki-Kassandra
Aantal dagen: 8 (verlenging mogelijk)
Dag 1

Naar Kassandra (MKA-aankomst)

Je wordt opgehaald bij de luchthaven Thessaloniki en naar je accommodatie gebracht. Je kunt het dorp verkennen, naar het strand of genieten van een drankje.

Dag 2

Fietsroute oostkust (MKA-F01)

Je start in Kallithea en fietst naar het zuiden. Na een kleine 5km heb je een prachtig uitzicht over de baai tot aan Sithonia. Het hoogste punt is het dorp Kriopighi (‘koude bron’). Hier is een klein theater met een fraaie bron en een grappig beeldje van de verzetstrijder kapitein Hapsa, een naam die je veel tegenkomt.
Na Kriopighi ga je weer dalen naar het volgende dorp Polichrono (‘veel tijd’), aan het strand. Ongeveer op zeeniveau rijd je verder en komt door Chaniotis. De tocht eindigt aan het lange zandstrand van Pefkochori (‘dennendorp’). Zelfde weg terug naar Kallithea.
In de dorpen is ruim gelegenheid voor een pauze en een drankje, en de stranden onderweg nodigen uit om te stoppen en van de zee te genieten. Je fietst hoofdzakelijk over een rustige asfaltweg; de hoofdweg ligt een stukje ten zuiden van de route. Een ontspannen fietsdag!

afstand: 40km
stijgen/dalen: 300m
start/einde: Kallithea

Dag 3

Wandeling Agia Paraskevi – Geomorfiès – Loutra (MKA-W01)

Je wordt weggebracht naar het dorp Agia Paraskevi (‘Sinte Vrijdag’, beschermheilige van ooglijders). Hier start een fraaie wandelroute, eerst over het plateau en dan stevig dalend naar de kliffenkust in het zuiden van het eiland. Na 9km ga je weer stijgen en volg je de inhammen van de kust. Ineens zie je vóór je de ‘kleine paleizen’, de eerste van de fraaie rotsformaties die ‘geomorfiès’ of geologische schoonheden wordt genoemd. Nog een bocht verder zie je de ‘grote paleizen’ boven je opdoemen.
Via een fraai pad wat geplaveid lijkt maar puur natuur is kom je bij een strand met nog meer fraaie rotsformaties. Na het strand nog een klein klimmetje en dan ben je bij de Spa van Loutra. Dit is gebouwd boven natuurlijke hete zwavelbronnen. Op het terras kun je genieten van een drankje met uitzicht over de kust die je zojuist hebt bewandeld. Je wordt opgehaald en teruggebracht naar je accommodatie.

tijd/afstand: 4h45’ / 15,6km
stijgen/dalen: 270m / 470m
start/einde: Agia Paraskevi / Spa Loutra

Dag 4

Fietsroute centrale eiland en westkust (MKA-F02)

Vanuit Kallithea (of Nea Fokea) fiets je eerst naar Kassandria, de hoofdstad van Kassandra. Hier zijn veel winkels en op dinsdag de straatmarkt: een belevenis met veel locale producten (7:00-14:30).
Dan daal je af naar Siviri, een kustdorp met fantastische vistaverna’s. Even buiten het dorp ligt een openluchttheater waar ’s zomers vaak voorstellingen zijn, het zogeheten Kassandra Festival (juli-eind augustus). Langs de kust rijd je verder naar het strand van Fourka en het dorp Posidi. Hier is ook een kleine opgraving, maar daar is nauwelijks iets van terug te vinden. Je rondt de Kaap van Kassandra en rijdt via Kalandra naar Mendi, een wat grotere opgraving.
Hiervandaan stijg je weer het binnenland in naar Kassandria en terug naar Kallithea (of Nea Fokea).

afstand: 53km
stijgen/dalen: 360m
start/einde: Kallithea

Dag 5

Wandeling Mavrobara meer (MKA-W02)

Je wordt weggebracht naar Polichrono waar de wandeling begint. Je stijgt naar het Mavrobara meer: een prachtig meertje vol waterschildpadjes en goudvissen. Bij het topje Strongili Petra, ‘ronde rots’, start de afdaling naar het dorp Kassandrino. Daarna is het weer stijgen geblazen tot de richel boven Kriopighi. Heb je die eenmaal genomen, dan daal je verder af tot Kriopighi waar je wordt opgehaald.

tijd/afstand: 5h / 16,0km
stijgen/dalen: 350m / 250m
start/einde: Polichrono / Kriopighi

Dag 6

Fietsroute noordkust (MKA-F03)

Een lange fietstocht maar met weinig hoogteverschillen. Deze route is een rondrit en kan zowel starten in Kallithea als in Nea Fokea, omdat de route door beide dorpen voert.
Je komt door het levendige dorp Afitos (ook: Athitos), langs de kapel waar de Apostel Paulus zich verborgen heeft, de wachttorens van Nea Potidea en het moerasgebied van Sani. Via Kassandria steek je het eiland weer over naar de oostkust; dit is de grootste klim.
Een afwisselende tocht met veel culturele hoogtepunten!

afstand: 63km
stijgen/dalen: 500m
start/einde: Kallithea of Nea Fokea

Dag 7

Wandeling middengraat (MKA-W03)

Je wordt weggebracht naar Kassandrino. Midden over het eiland wandel je over landwegen naar Agia Paraskevi. Je komt langs het bijzondere kerkje Agia Anastasia, met een mozaiekvloer van kiezelsteentjes.
De uitzichten zijn weergaloos, dan weer naar links, dan weer naar rechts. Na 11km komt je bij een brandweertoren, waar altijd iemand op wacht zit. Vanaf het panoramaterras kun je het hele eiland overzien!
Het is een lange wandeling met een stevige stijging in het begin, maar als je eenmaal op het plateau bent is het heel makkelijk en heb je alle tijd om om je heen te kijken. Het jonge bos geeft voldoende schaduw maar belemmert het uitzicht niet. Kortom: genieten!
Het is mogelijk om na 13½km opgehaald te worden.

tijd/afstand: 5h30’ / 20,0km (of 3h45’ / 13,4km)
stijgen/dalen: 420m / 280m (of 350m / 230m)
start/einde: Kassandrino / Agia Paraskevi

Dag 8

Vertrek van Kassandra (MKA-vertrek)

Je wordt opgehaald en naar de luchthaven Thessaloniki gebracht.

Wij scoren een 5/5 uit 2 beoordelingen
© 2013 - 2020 AnnaHiking. Alle rechten voorbehouden.