Leesbaarheid:  A A A    |   Meer contrastTerug naar kleur
Kassandra actief individueel 2020
Reis code: MKAS210I
Type tocht: Wandelen & Fietsen
Reis type: Individueel standplaats
Gebied: Chalkidiki-Kassandra
Aantal dagen: 8 (verlenging mogelijk)
Dag 1

Naar Kassandra (MKA-aankomst)

Je wordt opgehaald bij de luchthaven Thessaloniki en naar je accommodatie gebracht. Je kunt het dorp verkennen, naar het strand of genieten van een drankje.

Dag 2

Fietsroute oostkust (MKA-F01)

Je start in Kallithea en fietst naar het zuiden. Na een kleine 5km heb je een prachtig uitzicht over de baai tot aan Sithonia. Het hoogste punt is het dorp Kriopighi (‘koude bron’). Hier is een klein theater met een fraaie bron en een grappig beeldje van de verzetstrijder kapitein Hapsa, een naam die je veel tegenkomt.
Na Kriopighi ga je weer dalen naar het volgende dorp Polichrono (‘veel tijd’), aan het strand. Ongeveer op zeeniveau rijd je verder en komt door Chaniotis en langs het zandstrand van Pefkochori (‘dennendorp’). De route eindigt bij de binnenzee Glarokavos, een bijzonder natuurgebied. Zelfde weg terug naar Kallithea.
In de dorpen is ruim gelegenheid voor een pauze en een drankje, en de stranden onderweg nodigen uit om te stoppen en van de zee te genieten. Je fietst hoofdzakelijk over een rustige asfaltweg; de hoofdweg ligt een stukje ten zuiden van de route. Een ontspannen fietsdag!

afstand: 50km (kan worden ingekort)
stijgen/dalen: 350m
start/einde: Kallithea

Dag 3

Wandeling Agia Paraskevi – Geomorfès – Loutra (MKA-W01)

Je start in het centraal gelegen plaatsje Agia Paraskevi (‘Sinte Vrijdag’, de patroonheilige van de ooglijders). Eerst stijg je tot aan een kerkje naast een zendmast, met fraai uitzicht op het oostelijk deel van het eiland, onder andere op het binnenmeer Glarokavos. Dan daal je helemaal tot de westkust. Even verder heb je fraai zicht op de 'Kleine Paleizen', een schitterende rotswand die onderdeel uitmaakt van de 'Geomorfes', 'geologische vormen'. Weer iets verderop liggen de 'Grote Paleizen', de andere rotswand.
Je daalt over de 'Skala', een prachtig rotspad met een ondergrond die eruit ziet als natuurlijk plaveisel, tot je weer bij het strand bent. Daar liggen grillig gevormde rotsformaties in het water. Nog even stijgen en dan ben je bij Loutra, de zwavelbaden van Kassandra.Op het terras kun je genieten van een drankje met uitzicht over de kust die je zojuist hebt bewandeld.

tijd/afstand: 4h50’ / 15,7km
stijgen/dalen: 265m / 445m
start/einde: Agia Paraskevi / Spa Loutra

Dag 4

Fietsroute centrale eiland en westkust (MKA-F02)

Vanuit Kallithea (of Nea Fokea) fiets je eerst naar Kassandria, de hoofdstad van Kassandra. Hier zijn veel winkels en op dinsdag de straatmarkt: een belevenis met veel locale producten (7:00-14:30).
Dan daal je af naar Siviri, een kustdorp met fantastische vistaverna’s. Even buiten het dorp ligt een openluchttheater waar ’s zomers vaak voorstellingen zijn, het zogeheten Kassandra Festival (juli-eind augustus). Langs de kust rijd je verder naar het strand van Fourka en het dorp Posidi. Hier is ook een kleine opgraving, maar daar is nauwelijks iets van terug te vinden. Je rondt de Kaap van Kassandra en rijdt via Kalandra naar Mendi.
Hiervandaan stijg je weer het binnenland in naar Kassandria en terug naar Kallithea (of Nea Fokea). In het bos wordt veel hars gewonnen (‘retsíni’).

afstand: 53km (afkortingen mogelijk)
stijgen/dalen: 410m
start/einde: Kallithea

Dag 5

Wandeling Mavrobara meer (MKA-W02)

Vanaf Polichrono stijg je over landwegen naar het Mavrobara meer: een prachtig meertje vol waterschildpadjes en goudvissen (beschermd natuurgebied). Daarna stijg je verder naar de centrale kam die over Kassandria loopt. Je komt over het topje Kamila met prachtig uitzicht. Dan daal je verder naar het dorp Kassandrino, waar je wat kunt drinken op het plein.
Je stijgt geleidelijk verder door het bos; hier wordt veel hars gewonnen (‘retsíni’). Je blijft stijgen tot je de oostkust en Kriopigi onder je ziet liggen. Het laatste stuk daal je weer naar het dorp.

tijd/afstand: 4h50’ / 15,2km
stijgen/dalen: 450m / 345m
start/einde: Polichrono / Kriopigi

Dag 6

Fietsroute noordkust (MKA-F03)

Een lange fietstocht maar met weinig hoogteverschillen. Deze route is een rondrit en kan zowel starten in Kallithea als in Nea Fokea, omdat de route door beide dorpen voert.
Je komt door het levendige dorp Afitos (ook: Athitos), langs de kapel waar de Apostel Paulus zich verborgen heeft, de wachttorens van Nea Potidea en het moerasgebied van Sani. Via Kassandria steek je het eiland weer over naar de oostkust; dit is de grootste klim.
Een afwisselende tocht met veel culturele hoogtepunten!

afstand: 64km (afkortingen mogelijk)
stijgen/dalen: 490m
start/einde: Kallithea of Nea Fokea

Dag 7

Wandeling middengraat (MKA-W03)

De wandeling start in Kassandrino. Midden over het eiland wandel je over landwegen naar Agia Paraskevi. Je komt langs het bijzondere kerkje Agia Anastasia, met een mozaiekvloer van kiezelsteentjes.
De uitzichten zijn weergaloos, dan weer naar links, dan weer naar rechts. Na 11km komt je bij een brandweertoren, waar altijd iemand op wacht zit. Vanaf het panoramaterras kun je het hele eiland overzien!
Het is een lange wandeling met een stevige stijging in het begin, maar als je eenmaal op het plateau bent is het heel makkelijk en heb je alle tijd om om je heen te kijken. Het jonge bos geeft voldoende schaduw maar belemmert het uitzicht niet. Kortom: genieten!
Het is mogelijk om na 13½km opgehaald te worden.

tijd/afstand: 5h45’ / 19,4km (of 4h / 13,4km)
stijgen/dalen: 390m / 270m (of 330m / 185m)
start/einde: Kassandrino / Agia Paraskevi

Dag 8

Vertrek van Kassandra (MKA-vertrek)

Je wordt opgehaald en naar de luchthaven Thessaloniki gebracht.

Wij scoren een 5/5 uit 29 beoordelingen
© 2013 - 2021 AnnaHiking. Alle rechten voorbehouden.