Leesbaarheid:  A A A    |   Meer contrastTerug naar kleur
Olympus trektocht individueel 2024
Reis code: OPWT314I
Type tocht: Wandelen-zwaar
Reis type: Individueel trektocht
Gebied: Olympus gebergte
Aantal dagen: 7 (uit te breiden met rustdagen)
Reisbeschrijving

(Klik hier voor de complete reisbeschrijving als document.)

Voor iedereen die niet bang is voor een uitdaging op wandelgebied bieden we deze spectaculaire 7-daagse trektocht aan over de Olympos. Deze mystieke berg is met bijna 3000 meter de hoogste berg van Griekenland. In de klassieke oudheid stond hij bekend als de zetel van oppergod Zeus en de thuisbasis van de Griekse Goden.
Het is een indrukwekkende wandelreis over enkele toppen van het Olympos massief, waar je geniet van de zuivere lucht, de weergaloze uitzichten en een alpien landschap. De reis begint en eindigt in het levendige bergdorp Litochoro met een comfortabel hotel; tijdens de trektocht verblijf je in 3 berghutten.
Tijdens de trektocht is geen bagagevervoer mogelijk. Wat je niet op je rug meeneemt, blijft in Litochoro.

Op de eerste wandeldag stijg je door de Enipeas kloof naar het oude Agios Dionysios klooster. De volgende dag start je weer bij dit klooster en stijgt verder door dicht dennenbos tot boven de boomgrens, waar je schitterend uitzicht hebt over de kloof en de zee. Je gaat verder tot de Skolio top op 2911m en daalt dan af over de ‘Zonaria’ tot het alpiene Plateau der Musen. Over de oostelijke flank daal je verder af tot aan de Koromilia hut voor je laatste hutovernachting. De laatste dag wandel je langs de Orlias stroom tot een kerk aan de asfaltweg, vanwaar een taxi je terugbrengt naar Litochoro.

Het Olympos massief bevat de hoogste toppen van Griekenland en wordt beschouwd als de zetel van de Klassieke Goden. De belangrijkste toppen zijn de Mytikas (2918m), Skolió (2911m) en Stefani of “Troon van Zeus” (2907m). De Mytikas is pas voor het eerst bedwongen in 1913. Deze gruizige en steile top is niet geschikt voor bergwandelen, al wordt hij wel klauterend genomen zonder verdere hulpmiddelen. Wij houden ons bij de Skolio als hoogste top; het uitzicht is zeker net zo mooi en er loopt een pad.
hoogste punt Olympos reis AnnaHiking
Het massief wordt veel belopen, met name vanaf de Spilios Agapithos hut (A-hut). De route over de “Zonaria”, onder de Troon van Zeus langs, is al veel rustiger, en de stijging langs de noordoostkant van het massief biedt waarschijnlijk alleen een muildierkaravaan als gezelschap.

muildierkaravaan op de Olympus
Je bevindt je hier echt in het hooggebergte, met de bijbehorende alpiene flora en fauna (gemzen!) en het bijbehorende onbetrouwbare weer. Het is echter geweldig om zo in de schoot van de Olypische Goden te verkeren!
gemzen op de Olympus


Hoogtepunten van de reis

  • De hoogste toppen van Griekenland (bijna 3000m!).
  • De woonplaats van de Klassieke Griekse Goden, de ‘Troon van Zeus’.
  • Ongelofelijk fraaie uitzichten over de Egeïsche Zee.
  • Verblijf in goede berghutten en in het levendige stadje Litochoro.


Over de hutovernachtingen
In de hutten is alleen een matras aanwezig (geen dekens of kussens) en gedeeld sanitair met WC-papier. In de hut mag je geen bergschoenen dragen. Zelf neem je mee: onderlaken, slaapzak, kussensloop, zaklantaren, handdoek, hutslippers, verschoning en alles wat je verder nodig hebt voor de tocht.
De hutten kunnen je voorzien van diner, water, lunchpakket en snacks. Je afval neem je zelf mee naar beneden.

Over de wandelingen
De wandelingen liggen tussen 4 en 6 uur netto wandeltijd (dus exclusief pauzes) en voeren je door bossen, langs rivierkloven en over kale hellingen. Je wandelt op stenige voetpaden, landwegen en heel af en toe op asfalt. De routes zijn voor het grootste deel gemarkeerd.

We adviseren je om getraind op reis te gaan, met goed ingelopen wandelschoenen die de enkels omsluiten. Goede schoenen zorgen ervoor dat je niet zo op je voeten hoeft te letten, en dus meer van de omgeving kunt genieten.

Het is een reis voor mensen die niet opzien tegen stevige wandelingen en die al genietend van de bergen hun hoofd helemaal leeg willen maken.