Leesbaarheid:  A A A    |   Meer contrastTerug naar kleur
Andros semitrekking individueel 2024
Reis code: CAWM214I
Type tocht: Wandelen-medium
Reis type: Individueel semi-trekking
Gebied: Cycladen eilanden
Aantal dagen: 9 (uit te breiden)
Dag 1

Aankomst in Ormos Korthiou

Vanaf de luchthaven van Athene ga je met de lijnbus naar Rafina (40 minuten), dan met de boot naar Gavrio (2 uur) en tenslotte met de lijnbus naar Ormos Korthiou, waar het arrangement start. De accommodatie-eigenaar wacht je op bij de bushalte en brengt je naar je accommodatie.

Dag 2

Van het Tromarchiani klooster langs schapendorpjes naar Ormos Korthiou (CA20021x)

Na een bezoek aan het klooster wandel je eerst terug naar de asfaltweg over een betonweg met fraaie uitzichten over zee. Dan volgt een prachtig pad over de helling richting de baai van Korthiou, langs weitjes, kapelletjes en dorsvloeren en door charmante dorpjes met mooie bronnen. Het laatste kwartier vanaf het dorp Aidoni ('nachtegaal') loop je over asfalt terug naar Ormos Korthiou. Een heel ontspannen wandeling met bijna steeds mooi uitzicht op zee.

looptijd/afstand: 3h / 9,7km
stijgen/dalen: 85m / 330m
start/einde: Tromarchiani klooster / Ormos Korthiou

Dag 3

Van Ormos Korthiou naar Chora via het Kastro Faneromenis (CA02011x)

Je verlaat de baai van Korthiou en stijgt naar het Faneromeni kasteel met gelijknamig kerkje. Hiervandaan heb je prachtig uitzicht over het eiland. Je daalt naar de vallei van Dipotamata en steekt de klassieke brug over. Via het dorp Sineti en ommuurde paden over een heuvel kom je aan in Chora. De wandeling kan ingekort worden door het kasteel zelf over te slaan.

looptijd/afstand: 5h40’ / 16,1km
stijgen/dalen: 720m / 680m
start/einde: Ormos Korthiou / Chora

Dag 4

Rondwandeling Chora langs waterige klassiekers (CA01011c)

Vanaf Niborio strand stijg je eerst geleidelijk naar Apikia, waar de Sariza bronnen zich bevinden. Hier maak je een uitstapje naar Pythara: een reeks watervalletjes in een charmante stroom.
Vanaf Apikia daal je af langs de molenbeek. Onderweg kom je langs de klassieke woontoren Bisti-Mouvelas, de Leeuwenbrug en de Empereikos watermolen. Je komt uit bij het strand Gialia. Vandaar nog even een rotspuntje over en je bent weer terug bij Niborio.

looptijd/afstand: 3h35’ / 11,2 km
stijgen/dalen: 520m
start/einde: Chora Niborio

Dag 5

Langs het Panachrandou klooster naar Chora (CA13011x)

In de woonkern Agia Triada start het pad richting de grot van Aladinou (te bezoeken op afspraak). Bij een poel vol waterschildpadjes maak je de keuze voor de langere route via het Panachrandou klooster.
Je moet wat overhebben voor het klooster, maar het is alleszins de moeite waard! Het ligt prachtig op de berghelling en wordt bewoond door gastvrije monniken. Kom je vóór 2 uur aan, dan kun je de fraaie schilderingen in de kerk bewonderen; een van de monniken doet dan de kerkdeur voor je open.
Vandaar daal je af via een breed ommuurd pad tot de kruising “Petrias”. Hier pak je de rechtstreekse route vanaf Aladinou weer op. Door de  vlakte van Livadia loop je terug naar Andros Chora.

looptijd/afstand: 5h20’ / 13,8km
stijgen/dalen: 665m / 835m
start/einde: Agia Triada / Chora

Dag 6

Van het Olijfpersmuseum naar Batsi (CA08041x)

Olijfpers Museum AndrosJe start bij het Olijfpers Museum in Ano Pitrofos. Het museum is bekroond als TOP-10 museum in Griekenland en is absoluut een bezoek waard. Dimitris, de eigenaar en zoon van de laatste molenaar, is ingenieur en komt uit Pitrofos. Hij heeft de molen gerestaureerd en weer bedrijfsklaar gemaakt. Hij is er niet alle dagen, maar je kunt hem bellen om een bezoek te regelen. (HELAAS IN 2021 GESLOTEN I.V.M. COVID.)
Na het bezoek wandel je over de klassieke verbindingsweg naar de westzijde van het eiland tot Ano Aprovatou, bij restaurant "het balkon van de Aegean" (niet altijd open!). Vandaar een klassieke kalderimi omlaag naar de haven van Batsi.

looptijd/afstand: 4h15’ / 13,0km
stijgen/dalen: 270m / 710m
start/einde: Ano Pitrofos / Batsi

Dag 7

Via Agios Petros dorp naar Gavrio (CA04031x)

De wandeling start bij de haven van Batsi, waar voldoende gelegenheden zijn voor een kopje koffie en lunchinkopen. Je stijgt over bergpaadjes naar een hoogvlakte. Vandaar kun je eventueel een ommetje maken naar het bewoonde Agias of Zoodochos Pigi klooster, wat je kunt bezoeken indien gepast gekleed. Na de hoogvlakte stijg je nog een stukje door tot een volgende hoogvlakte. Dan is het verder dalen.
Je komt door het dorp Agios Petros met de fraaie dorpsbron en ziet de toren op de helling; je kunt er een bezoek brengen. Dan daal je helemaal af tot je in de haven van Gavrio bent gearriveerd.

looptijd/afstand: 3h40’ / 10,1km
stijgen/dalen: 435m
start/einde: Batsi / Gavrio

Dag 8

Langs de watermolens van Frousei naar Gavrio (CA22031x)

Het startpunt van de zeer gevarieerde “watermolen-wandeling” ligt net voorbij het Agia Irini kerkje. Je kunt optioneel een ommetje maken naar de Agios Stathis kerk: een charmant kerkje op de berghelling (20’ extra). Dan wandel je door de beschaduwde vallei langs de vele molenruïnes.
Bij de Amolochos brug, na 2½ uur, begint de geleidelijke klim naar de dorpjes Amolochos en Bliometi. In Bliometi is de klassieke Gianouli-Dimitri woontoren opgeknapt en wordt weer bewoond; je ziet hem liggen vanaf een afstandje. Je stijgt verder over een kam met schitterend uitzicht over zee naar het oosten, tot je bij het Stavros kerkje bent; vandaar buig je af naar het westen. Bij de Profitis Ilias kerk ga je weer dalen. Je komt langs enkele kerkjes van Ano (“Boven”) Gavrio en daalt dan verder naar de haven van Gavrio, waar de wandeling eindigt.
  Je kunt de wandeling eindigen in Bliometi of Ano Gavrio en daar een taxi bellen om je naar Gavrio terug te brengen.

looptijd/afstand: 6h / 17,2km
stijgen/dalen: 615m / 920m
start/einde: start wandelroute 14 / Gavrio

Dag 9

Vertrek uit Gavrio

Je wandelt naar de haven en vaart terug naar Rafina. Daar neem je de bus naar de luchthaven van Athene.
NB: Mocht je een vroege vlucht hebben, dan vaar je de avond tevoren al naar Rafina en overnacht daar (meerprijs).