Leesbaarheid:  A A A    |   Meer contrastTerug naar kleur
Evia per fiets 2024
Reis code: EVFM214I
Type tocht: Fietsen
Reis type: Individueel semi-trekking
Gebied: Evia
Aantal dagen: 8 (te verlengen)
Dag 1

Aankomst in Athene, naar Eretria (EVFM01)

Je reist op eigen gelegenheid naar Athene en vanaf de luchthaven naar Eretria. Als je vroeg aankomt, kun je alvast een stukje fietsen rond Eretria en langs de kust, of een bezoek brengen aan de opgravingen en de Acropolis van Eretria.

Dag 2

Rondrit Oropos-Amphiaron of vanuit Eretria (EVFM02)

Afhankelijk van je ambitie en gemoedsgesteldheid kun je kiezen uit drie verschillende ritten.
Je kunt met de veerboot in 30 minuten van Eretria naar Oropos varen en daar een korte rondrit maken naar de opgraving van antiek Amphiarion. Het is een stevige klim landinwaarts maar zeker de moeite waard om dit onbekende terrein te verkennen. Het Amphiarion was een Grieks heiligdom en beroemd droomorakel, gewijd aan Amphiarios die bij Oropos als god uit de aarde zou zijn opgestegen. Hij was een van de Argonauten in de zoektocht naar het Gulden Vlies. Zigzaggend langs wijngaarden daal je weer af naar de kust en fietst terug naar Oropos.
Je kunt deze rit verlengen door weer te stijgen naar Kalamos en dan af te dalen naar Agii Apostoli. Langs de kust rijd je weer terug naar Oropos.
De derde makkelijkere optie is een rit vanuit Eretria naar het dorp Gymno, deels over dezelfde route. Het is een aangename tocht langs olijfgaarden en open landbouwgebied met blik op zee.

fietstijd/afstand: 2h / 18km (Amphiaron), 4h / 38km (Amphiaron+Kalamos), 2h30’ / 25km (Gymno)
stijgen/dalen: 175m (Amphiaron), 350m  (Amphiaron+Kalamos), 170m (Gymno)
start/einde: Oropos of Eretria

Dag 3

Veerboot naar Oropos, fietsen Oropos-Fylla (EVFM03)

Met je fiets ga je op de veerboot en vaart in 30 minuten naar Oropos. Vandaar rijd je noordwaarts langs de kust om de Golf van Evia heen. Je passeert afwisselend vissersdorpjes en ruraal platteland. Naarmate je Chalkida nadert kom je langs de indrukwekkende mijncomplexen die eens het gebied domineerden, maar door de economische crisis tot verval zijn geraakt.
Over de oude Evripou brug kom je in Chalkida, de hoofdstad van Evia. Je rijdt ten zuiden van de stad langs de kustlijn tot aan de grote rivier Lilas. Hier buig je af naar het binnenland om te eindigen in je volgende overnachtingsplaats Fylla. Je overnacht op de Mad Cat Farm, een bijzondere locatie.

fietstijd/afstand: 5h / 58km
stijgen/dalen: 270m / 240m
start/einde: Oropos / Fylla

Dag 4

Rondrit vanuit Fylla (EVFM04)

Je stijgt geleidelijk aan langs de brede Lilas rivier tot het dorp Pissonas. Het is een inspannende trip, maar je wordt rijkelijk beloond met schitterende uitzichten en een prachtig landschap. Verder stijgend bereik je het dorp Pournos en dan Theologos.
Vandaar is het dalen over een goede landweg langs het mini-dorpje Kamari. Intussen krijg je het kasteel van Fylla in het oog, hét oriëntatiepunt van de regio. Snel daarna bereik je de Mad Cat Farm en kun je een verfrissend bad nemen in de zwemvijver.

fietstijd/afstand: 4h / 38km
stijgen/dalen: 400m
start/einde: Fylla

Dag 5

Fietstocht Giannitsi-Karystos (EVFM05)

Samen met de fiets word je naar het zuiden naar Giannitsi gebracht, een goede gelegenheid om ontspannen een groot deel van het eiland vanuit een ander perspectief te zien.
Van Giannitsi daal je af naar de Megalo Rema rivier (‘Grote Stroom’), welke je dan ruim 10 kilometer stroomopwaarts volgt tot het dorp Chania. Het gebied is erg afgelegen, met één fijne uitzondering: een beroemde taverna in Pothi waar je kunt pauzeren voor een kop koffie of ander drankje.
Vanaf Chania is het weer bergafwaarts tot het dorp Paradisi. Op het plein met de gigantische platanen en vele grill-tentjes komen de Grieken van heinde en ver om het locale gegrilde lamsvlees te genieten.  Na Paradisi daal je verder af tot Karystos, de laatste 4 kilometer over een brede drukke weg. Je overnacht in de buurt van het strand.

fietstijd/afstand: 3h / 26km
stijgen/dalen: 255m / 540m
start/einde: Giannitsi / Karystos

Dag 6

Rondrit vanuit Karystos naar Bouros (EVFM06)

Je fietst naar het oosten en stijgt naar het binnenland; daarna ga je weer bergafwaarts naar de kust. Hier start een optioneel heen-en-weertje naar het Bouros strand, met een bar, parasols en strandbedden én een fraai beeld van de centaur en de nymf. Vandaar peddel je langs de kust terug naar Karystos.
Er is ook een tweede mogelijkheid, een rondrit langs enkele dorpen en het ‘Rode Kasteel’, beschreven bij dag 7.

fietstijd/afstand: 3h / 25km
stijgen/dalen: 400m
start/einde: Karystos

Dag 7

Rondrit Rode Kasteel en dorpen boven Karystos (EVFM07)

Als laatste maak je een rondrit langs het Rode Kasteel en de dorpen boven Karystos: Kalivia, Mekounida en Myli. In de dorpen vind je meer dan 30 bronnen die tot voor kort dagelijks in gebruik waren. In Myli is een uitstekende taverna voor de lunch, voordat je afdaalt naar Karystos.

fietstijd/afstand: 2h30’ / 22km
stijgen/dalen: 440m
start/einde: Karystos

Dag 8

Vertrek van Evia (EVFM08)

Na het ontbijt is je arrangement afgelopen. Je laat je fiets achter bij het hotel en neemt een taxi naar de haven van Marmari, waar je de veerboot neemt naar Rafina en dan de lijnbus of een taxi naar de luchthaven. Het is ook mogelijk om een taxi te nemen naar Nea Styra en over te varen naar Agia Marina; vandaar neem je een taxi naar de luchthaven.
(Taxis, veerboot en lijnbus niet inbegrepen.)