Leesbaarheid:  A A A    |   Meer contrastTerug naar kleur
Wandelen Kos en Leros 2024
Reis code: DKWH224I
Type tocht: Wandelen-medium
Reis type: Individueel eilandhoppen
Gebied: Dodekanese eilanden
Aantal dagen: 8 (te verlengen)
Dag 1

Aankomst op Kos (DKWH01)

Je vliegt naar Kos. Per taxi (inbegrepen) ga je naar het 7 km verderop gelegen dorp Mastichari. Het is een kleine badplaats met goudgele stranden en een veerhaven die voor levendigheid zorgt.
Je verblijft in Hotel Sea Breeze, direct aan zee. Het wordt gerund door Kostas, zijn vrouw Eleni en hun dochters. Binnen honderd meter van het hotel zijn meerdere smaakvolle restaurants.

Dag 2

Kos - rondwandeling Mastichari (DKWH20)

Er zijn twee wandelroutes beschikbaar vanuit Mastichari. De kortste maakt een lus door de heuvels en velden en eindigt met een stuk strandwandeling.
De langere is een route naar de Plaka, een bos waar halfwilde pauwen verblijven, en dan door naar Andimachia. In dit dorp staat een prachtige molen en je kunt een traditioneel huis bezoeken. Vanaf Andimachia neem je de bus of een taxi terug naar Mastichari (eigen kosten). Als je zin hebt kun je ook in 1½ uur terug wandelen naar Mastichari.

 

rondwandeling heuvels en strand

naar Andimachia

wandeltijd/afstand:

3h30’ / 12,4km

5h / 18,2km

stijgen/dalen:

150m

250m / 100m

start/einde: Mastichari of Mastichari / Antimachia

Dag 3

Via Kalymnos naar Leros, eventueel wandeling op Kalymos (DKWH21)

Direct tegenover Hotel Sea Breeze legt de lokale veerboot naar Kalymnos aan. Op Kalymnos neem je de aansluitende boot naar Leros. Meestal vertrekt die laat in de ochtend. Je hebt dan een korte pauze op Kalymnos en kunt iets van de sfeer van de hoofdplaats Pothia opsnuiven. Ooit was dit de belangrijkste sponzenvissershaven van Europa.
Op sommige dagen is er boot midden op de middag naar Leros. In dat geval heb je tijd voor een korte wandeling naar het Sava-klooster (1½ of 3½ uur). Op Leros verblijf je in hotel Bianco in Lakki. Het ligt vlakbij de zee en er zijn veel leuke restaurantjes in de buurt.

Dag 4

Leros - wandeling Agios Isidoros kapel-Lakki (DKWH07)

Ook op Leros zijn weer twee wandelingen. Vandaag word je naar Agios Isidoros gebracht (inbegrepen), een kapel op een rots in zee. Je wandelt eerst langs de kust, dan door de heuvels langs afgelegen kerkjes en eindigt aan de impossante baai van Lakki.

wandeltijd/afstand: 4h / 15km
stijgen/dalen: 200m
start/einde: Agios Isidoros kapel / Lakki

Dag 5

Leros - wandeling Tourtouras (DKWH08)

Voor de Tourtouraswandeling neem je de lokale bus naar Xirokambos (niet inbegrepen). De wandeling volgt de flanken van de Tourtouras met een -padloze- beklimming van de Tourtouras top; boven wacht je een prachtig panorama. Je kunt deze beklimming ook overslaan. Via smalle wegen wandel je terug naar Lakki.

wandeltijd/afstand: 3h45’ / 10km (zonder top: 3h / 9km)
stijgen/dalen: 300m (zonder top: 150m)
start/einde: Xirokambos / Lakki

Dag 6

Wandeling Leros kasteel, terug naar Kos, wandeling Kos stad (DKWH23)

De ochtend kun je gebruiken voor een wandeling naar en een bezoek aan het bezienswaardige kasteel van Leros. Je klimt er door smalle steegjes naartoe. Je kunt dezelfde weg terug nemen of via de molens afdalen via de fotogenieke windmolens en de baai van Pandeli.
De snelle catamaran brengt je in de middag naar Kos Stad. Je overnacht in hotel Triton of vergelijkbare accommodatie.
Na aankomst op Kos kun je de beschreven stadswandeling maken langs alle bezienswaardigheden uit de antieke, de Turkse en de Italiaanse tijd.

Dag 7

Kos - wandeling Zia-Dikeos top (DKWH13)

Voor deze koninginnewandeling neem je de bus (of taxi of huurauto) naar Zia. Dit mooie dorp is helaas erg toeristisch geworden, maar je wandelt het dorp snel uit voor een welhaast alpiene wandeling op een mediterraan eiland.
Een bergpad brengt je in anderhalf uur op de op-één-na hoogste top van Kos, de Dikeos. Het uitzicht reikt naar Kalymnos in het noorden en Nisyros in het zuiden. In een uur wandel je terug naar Zia.

wandeltijd/afstand: 2h30’ / 5,2km
stijgen/dalen: 550m
start/einde: Zia

Dag 8

Vertrek van Kos, eventueel nog fietstocht Asklepio (DKWH24)

Als je pas laat vertrekt kun je vandaag nog een fietstocht maken.
Aan fietsverhuurders is op Kos geen gebrek. In je reisdocumentatie vind je de routebeschrijving voor een rondrit van 20km langs zee en door het glooiende binnenland, met onder meer een bezoek aan de beroemde opgravingen van het Asklipio. De rit is met 18km uit te breiden met een retourrit langs de kust naar de zwavelbaden van Thermi.
Je wordt van het hotel naar de luchthaven gebracht. Als je met de boot vertrekt naar een ander eiland, wandel je zelf naar de haven.