Leesbaarheid:  A A A    |   Meer contrastTerug naar kleur
Naxos Strada indivueel 2024
Reis code: CNWT214I
Type tocht: Wandelen-medium
Reis type: Individueel trektocht
Gebied: Cycladen eilanden
Aantal dagen: 10 (uit te breiden)
Dag 1

Aankomst op Naxos, wandeling Chrisostomou (CN01011c/GR00299)

Een korte wandeling als inlopertje, heel geschikt voor het eind van de middag.
Je start in de haven van Chora en stijgt eerst door het dorp naar het oosten. Je komt door de wijk Grotta, waar ook hotel Grotta ligt. Waar de asfaltweg in haarspelden omhoog kronkelt, neem je een paar afkortpaadjes. Je bezoekt de Agios Ioannis Theologos kapel en dan het Chrisostomou klooster, een nog steeds bewoond vrouwenklooster met een fraaie kerk.
Over de weilanden keer je terug naar Chora en eindigt door de straatjes van de binnenstad bij de haven.

wandeltijd/afstand: 1h45’ / 4,9km
stijgen/dalen: 170m
start/einde: Naxos stad (Chora)

Dag 2

Rondwandeling Demeter tempel (CN02021a/GR00298)

Een wandeling om het zuiden van het eiland te verkennen, waar de Naxos Strada niet langs komt.
Je daalt van de bushalte bij Damalas via het dorp Sagri (met horeca) naar de Demeter tempel, voornamelijk over paden. Je kunt de tempel bezoeken.
Vanaf de tempel stijg je richting Chalki. De omweg naar het verlaten grotklooster Kaloritsa is een aanrader en de klim meer dan waard! Via de Bazeos toren wandel je terug naar de bushalte bij Damalas.

wandeltijd/afstand: 4h15’ / 12,8km
stijgen/dalen: 370m
start/einde: Damalas

Dag 3

Wandeling Plaka – Vivlos – Chalki (CN03051x/GR00300)

De eerste etappe van de Naxos Strada.
Je start langs een strandweg. Een taxi kan meestal helemaal tot het begin van de wandelroute komen; dat scheelt 1km. Je wandelt door rietvelden richting het binnenland, met blik op de rotsformaties van Paliopirgos. Vanaf de beekbedding ga je stijgen over het oude pad tot de rotskerk Agios Nikolaos. Daar kom je op de hoogvlakte. Over landwegen langs diverse kerken kom je in het dorp Vivlos, gedomineerd door een aantal oude windmolens.
Je stijgt vanaf Vivlos over landwegen en paden tot de asfaltweg bij bungalowpark Mandilares Village. Vandaar dalen langs de 11e-eeuwse Agios Mamas kerk tot een beekdal. Dit dal stijg je weer uit naar de dorpen Kato en Mesi Potamia. Na het dorp stijg je nog weer verder tot het Apano Kastro (Upper Castle), wat je boven je ziet liggen. Dit is het hoogste punt van de route; je daalt weer via het gehucht Tsikalario tot het levendige Chalki. In Chalki kun je de Kitron stokerij bezoeken, een locale likeur.
Behalve in de rietvelden gaat de wandeling grotendeels door open terrein met slechts af en toe schaduw.

wandeltijd/afstand: 5h15’ / 15,3km
stijgen/dalen: 545m / 275m
start/einde: Plaka / Chalki

Dag 4

Wandeling Chalki – Filoti – Apiranthos (CN05071x/GR00301)

Je start door de straatjes van het dorp Chalki. Bij de kerk en de bushalte steek je de asfaltweg over en wandelt het dorp uit. Je passeert het volgende dorp Metochi en komt aan in Filoti. Hier is diverse horeca op en bij het plein.
Via een straatje en dan paden stijg je het dorp uit tot je bij de asfaltweg bent met de Agia Marina kapel. Je daalt dan door een beschaduwd beekdal naar Danakos, een wat slaperig dorpje. Vandaar stijg je weer tot het Fotodotis klooster, wat er van de verte uitziet als een burcht. Je stijgt nog wat door, met prachtig uitzicht over de velden en terugkijkend op het klooster. Het laatste stuk tot Apiranthos is een golvend pad. Je hebt regelmatig schaduw.

wandeltijd/afstand: 4h45’ / 12,6km
stijgen/dalen: 695m / 370m
start/einde: Chalki / Apiranthos

Dag 5

Rondwandeling Filoti – Zas top – Filoti (CN06061c/GR00306)

Via een stukje asfalt en paden stijg je Filoti dorp uit tot je bij de asfaltweg bent met de Agia Marina kapel. Hier start de wandeling naar de top Zas. Dit stuk is niet al te zwaar, al kan het wél heet zijn op de kale helling, en zeer de moeite waard vanwege het uitzicht.
Je daalt af over de westhelling langs de Zas grot en de Aria bron; dat is wél een pittige afdaling over rotsachtig terrein. Dan wandel je Filoti weer binnen en kunt ontspannen op het plein.

wandeltijd/afstand: 4h30’ / 9,6km
stijgen/dalen: 640m
start/einde: Filoti

Dag 6

Wandeling Apiranthos – Moni – Koronos (CN07091x/GR00302)

Je wandelt het dorp Apiranthos uit en gaat al snel stijgen, met fraai uitzicht op het dorp, de molens en de zee. Je komt op de 'Fanari' hoogvlakte en kijkt dan het binnenland in, richting Moni en Sifones. Je daalt af tot je in Moni dorp bent. Dan stijg je weer tot een kerkje, en daalt weer af. Dit herhaalt zich een aantal keer. Je passeert o.a. het boerengehucht Kadi.
Onderweg heb je regelmatig prachtige uitzichten over het bergachtig binnenland van Naxos waar je doorheen wandelt. Geniet van de stilte en de rust!

wandeltijd/afstand: 5h30’ / 13,5km
stijgen/dalen: 750m / 840m
start/einde: Apiranthos / Koronos

Dag 7

Wandeling Koronos – Lionas (CN09101x/GR00303)

Vandaag maak je een ontspannen korte tocht met vooral dalen. Vanaf het dorp Koronos wandel je door een mooi rivierdal naar het stranddorpje Lionas. Je hebt regelmatig schaduw.
In Lionas is een rustig strandje en een gezellige taverna. Heerlijk om een middag te ontspannen!

wandeltijd/afstand: 2h30’ / 6,7km
stijgen/dalen: 105m / 610m
start/einde: Koronos / Lionas

Dag 8

Wandeling Koronos – Komiaki – Apollonas (CN09111x/GR00304)

Uit Koronos daal je eerst het dal in, en dan door het dal omhoog naar Skado, steeds over paden. Onderweg kom je enkele borden tegen met informatie over het landschap. Vanaf Skado heb je eerst een stukje asfalt met fraai zicht op zee, dan weer een pad omhoog naar de pashoogte. Vandaar daal je af naar het watermolendal, een beschaduwde route met veel stroompjes. Je kunt de ruïnes van enkele molens bezoeken.
Dan stijg je weer naar Komiaki ofwel Koronida; hier is horeca. Door het dorpje stijg je verder tot je bij de Myceense graftombe bent aangekomen. Je daalt weer af en traverseert dan naar Apollonas, eerst vlak, dan stevig dalend. Het landschap hier is ruig en kaal, met bijna steeds blik op zee.
In Apollonas maak je nog een klein ommetje en wandelt dan het dorp in. Je komt uit bij de boulevard en wandelt door naar je accommodatie bij het haventje.

wandeltijd/afstand: 4h45’ / 12,9km
stijgen/dalen: 415m / 930m
start/einde: Koronos / Apollonas

Dag 9

Rondwandeling Apollonas levada – kouros (CN11111a/GR00305)

Het is een korte wandeling, maar zeker de moeite waard.
Je wandelt door het dorp Apollonas omhoog en slaat dan af langs een watergeultje. Nadat je de asfaltweg bent overgestoken wordt het een soort levada: een vlak pad langs een watergeul met veel bloemen. De levada eindigt bij de bron; deze is wat teleurstellend, want afgetapt. Je stijgt even naar de asfaltweg en volgt die even tot de kalderimi naar de Kouros.
Dit beeld van 10,7m hoog en 80 ton zwaar ligt nog vast in de groeve en is nooit afgemaakt. Je vervolgt naar boven naar een plek met een klassieke inscriptie in de rots. Daarna daal je weer af door het dorp.
Je kunt deze wandeling uitbreiden met een rondwandeling over de helling van Sikala en langs Wild Beach.

wandeltijd/afstand: 1h / 2,4km
stijgen/dalen: 130m
start/einde: Apollonas

Dag 10

Vertrek van Naxos (CNV)

Na het ontbijt komt je arrangement tot een eind. Je wordt naar de haven of de luchthaven gebracht.
Als je nog verlengd had, b.v. voor een of meer van de extra wandelingen, word je naar je verlengingshotel gebracht. (Als dit hotel niet in Chora ligt, kan een toeslag worden gevraagd.)

Dag 11

Optionele extra rondwandeling Apollonas-Sikala-Wild Beach (CN11112a)

Deze route kun je inzetten als uitbreiding van de wandeling van dag 9, of als aparte extra wandeling.
Je wandelt door het dorp Apollonas omhoog over de asfaltweg. Na 750m verlaat je de asfaltweg en vervolgt middels een landweg over de berghellling door "Sikala". Hier staan inderdaad veel "sikia" ofwel vijgenbomen op de helling. De laatste 1300m van de afdaling gaan over een veepad door ruw terrein tot je weer op de asfaltweg bent. Onderweg diverse distels, kippengaasstruik, zee-ui en struikwolfsmelk.
Via het stenenstrand "Wild Beach" kom je weer in Apollonas dorp.

wandeltijd/afstand: 3h / 6,7km
stijgen/dalen: 280m
start/einde: Apollonas

Dag 12

Optionele extra wandeling Apiranthos – amaril mijnen – Moutsouna (CN07081x)

Vervoer naar de start en vanaf het eindpunt gaat per lijnbus of taxi, vanaf Filoti of Chora.
Je daalt vanaf Apiranthos door een dal. De eerste twee kilometer heb je regelmatig schaduw, dan stijg je een stukje over open terrein tot de Agia Kyriaki kerk. Deze kerk dateert uit de 7e eeuw en bevat bijzondere iconen. Van juni tot eind september is er iemand met de sleutel op woensdag en zaterdag, anders kun je het kerkje alleen van buiten bewonderen.
Je daalt weer tot je bij een beschaduwde bron bent: een heerlijke pauzeplek. Na de bron daal je verder tot de oude asfaltweg die is aangelegd voor de amaril-mijnen. Je stijgt een stukje langs de oude gebouwen en kabelbaanconstructies tot je bij een paar mijningangen bent. Dan traverseer je over de helling met regelmatig zicht op zee. Hier zijn een paar hoogtevreesgevoelige stukjes en een paar meter klauteren om weer op de weg te komen. Als je daartegen opziet, kun je ook over de weg tot dit punt.
Bij de volgende mijngebouwen ga je weer van de weg af en daalt dan verder over paden landwegen tot je bij Moutsouna bent. In dit havenplaatsje is het dalstation van de kabelbaan, een fraai beeldje en een oud overslagstation voor de schepen. Aan de boulevard is horeca voor een drankje of (vis)maaltijd.

wandeltijd/afstand: 4h15’ / 12,8km
stijgen/dalen: 160m / 760m
start/einde: Apiranthos / Moutsouna

Dag 13

Optionele extra wandeling Kinidaros – schildpadpoeltje – Eggares (CN12131x)

Vervoer naar de start en vanaf het eindpunt gaat per lijnbus of taxi, vanaf Chora.
De wandeling start in Kinidaros, het dorp met de meeste dansers en zangers van Naxos. Vanaf het plein verlaat je het dorp stijgend via geplaveide trappen en een stukje asfaltweg. Daarna daal je via landwegen en geplaveide paden en passeert een oude marmergroeve.
Bij de rivier aangekomen ga je onder de brug door en vervolgt door het weelderig groene rivierdal. Je komt langs enkele watermolen-ruïnes, een stenen boogbrug en een romantisch poeltje met waterschildpadden. Verdere bezienswaardigheden onderweg zijn een oud aquaduct met 4 bogen en de toren van Pradouna.
De wandeling eindigt in het dorp Eggares, waar je diverse taverna’s en winkeltjes vindt voor een lunch. Naast de imposante kerk is een gerestaureerde olijvenpers waar je gratis een bezoek kunt brengen. Er is ook een winkeltje met olijf-producten en een terras. Je kunt nog even 240m doorwandelen over het asfalt naar een marmeren brug.

wandeltijd/afstand: 2h45’ / 7km
stijgen/dalen: 60m / 445m
start/einde: Kinidaros / Eggares

Dag 14

Optionele extra rondwandeling Potamia – Kouroi – Melanes – Potamia (CN15151a)

Vervoer naar de start en vanaf het eindpunt gaat per lijnbus of taxi vanaf Chora of Filoti. Omdat het een rondwandeling is een huurauto gebruiken.
Je start in Ano Potamia, gaat de heuvel over en treft aan de andere kant de Kouros Faraggiou. Het beeld zelf ligt op de grond, alleen één voet staat nog op zijn plaats. Dan daal je verder af naar de Kouros Fleriou. Bij de parkeerplaats ga je een pad in en wandelt langs velden met vijgcactussen naar het dorpje Myloi en dan verder naar het grotere dorp Melanes. Daar vind je horeca en een minimarket voor je lunch.
Na Melanes ga je het veld weer in en volgt het pad rondom het vervallen klooster Kalamitsia. Je daalt af naar Kato Potamia, waar je route 6 weer oppikt. Tussen de drie Potamia-dorpen zijn nogal wat variaties op deze route 6 gemaakt. Je stijgt door het dorp en eindigt weer in Ano Potamia.
Het is een niet al te zware en afwisselende wandeling met veel te zien onderweg.

wandeltijd/afstand: 3h30’ / 10,2km
stijgen/dalen: 305m
start/einde: Ano Potamia

Dag 15

Optionele extra wandeling Stavros kerk-Routsouna waterval-hoofdweg (CN20191x)

Vervoer naar de start en vanaf het eindpunt regel je met de accommodatie in Apollonas; het zijn wel redelijk lange transfers. Je kunt ook vanaf Chora met de lijnbus naar de Stavros kerk en met een taxi terug naar Chora. Het is een afwisselende wandeling, waar gebruik van GPS wordt aanbevolen.
Je start bij de Stavros kerk op de driesprong asfaltwegen: hier neem je het pad omlaag naar Keramoti. Je wandelt door het dorp en daalt over paden tot je bij de Routsouna waterval bent. Je kunt de poel niet (veilig) bereiken, maar hebt wel prachtig zicht op de waterval.
Dan ga je stijgen, met mooie uitzichten en langs bizarre rotsformaties, tot je bij de pashoogte bent. Op de dalende hoogvlakte hierna is een GPS aan te bevelen, al kun je de route ook wel vinden als je goed op de markeringen let.
Bij een geitenfarm kom je op een landweg. Deze kun je even naar rechts volgen voor een blik op ?en wellicht een bezoek aan- het verlaten dorp Skeponi. Terug langs de geitenfarm en dan volg je de landweg tot het Faneromeni waterreservoir. Hier start het asfalt en hier kun je opgehaald worden. Je kunt ook nog een kwartier doorwandelen tot de hoofdweg.

wandeltijd/afstand: 5h / 12,9km
stijgen/dalen: 225m / 830m
start/einde: Stavros kerk / Faneromeni stuwmeer of hoofdweg

Dag 16

Optionele extra wandeling Koronida-Anathematistra top v.v. (CN16161x)

Vervoer naar de start en vanaf het eindpunt regel je met de accommodatie in Apollonas. Omdat het een heen-en-weertje is kun je ook een huurauto gebruiken; dan kun je de wandeling vanaf elke accommodatie maken. De top kun je ook bereiken via een van de volgende twee beschreven langere wandelingen.
Je start en eindigt in het dorp Koronida of Komiaki, bij een café-minimarkt welke de hele dag open is. Je stijgt door de straatjes tot je bij de landweg boven het dorp bent. Deze volg je omhoog met mooi uitzicht op de noordkust. Even na de pashoogte ga je verder op een pad, geleidelijk stijgend tot de Anathematistra top. Hier heb je rondom schitterend uitzicht over Naxos en veel buureilanden zoals Paros. Je keert over dezelfde weg terug.

wandeltijd/afstand: 2h30’ / 7,3km
stijgen/dalen: 255m
start/einde: Koronida