Readability:  A A A    |   More contrastBack to colors
Noord-Pindos trektocht (zwaar) individueel 2020
Travel code: PZWT310I
Tour type: Wandelen-zwaar
Travel type: Individueel trektocht
Area: Noord-Pindos (Zagoria)
Number of days: 8 (te verlengen)
Day 1

Naar Monodendri, eventueel middagwandeling (ZW01015a)

Je reist op eigen gelegenheid naar Ioannina, waar je wordt opgehaald en naar de accommodatie in Monodendri gebracht. Als je voldoende tijd hebt, maak je een rondwandeling door het 'Stenen Woud' naar het Oxia balkon. Anders zijn er kleine ommetjes te maken in het dorp naar enkele uitzichtpunten en een klein kloostertje.

looptijd/afstand: 3h30’ / 9,5km
stijgen/dalen: 305m
start/einde: Monodendri

Day 2

Door de Vikoskloof naar Mikro Papingo (ZW01081x)

Wandeling door de Vikoskloof. De afdaling vanaf Monodendri is steil en kan glibberig zijn, maar het pad is niet moeilijk. Je loopt nog heerlijk in de schaduw en kunt genieten van de begroeide hellingen.
Na ongeveer een uur en 350m dalen ben je op rivierniveau en nog een half uur later wandel je af en toe over de keien van de rivierbodem zelf. Verder is het een goed begaanbaar pad. Geleidelijk aan daal je nog zo’n 200 meter tot je bij de bronnen van de Voidomatis bent. Daarvandaan stijg je 500 meter tot het dorp Papingo, aan de voet van de indrukwekkende “zwarte torens”.

looptijd/afstand: 7h / 15,8m
stijgen/dalen: 620m / 735m
start/einde: Monodendri / Mikro Papingo

Day 3

De platanenvallei van de Voidomatis (ZW08981x)

Een prachtige wandeling vanaf Papingo naar het bijna verlaten dorp Ano Klidonia op een bergkam. Bijna verlaten, want er is een prima taverna! Daarvandaan daal je af naar Kato Klidonia en de boogbrug van Klidonia.
Na de boogbrug kom je in het rivierdal van de Voïdomatis, idyllisch omzoomd door platanen. Onderweg zie je forellen en waarschijnlijk waterspreeuwen fourageren in het heldere water van de schoonste rivier van Griekenland.
Je volgt het dal tot de Aristi brug, waar het vervoer klaarstaat voor de terugtocht.

looptijd/afstand: 5h35’ / 17,5km
stijgen/dalen: 375m / 895m
start/einde: Mikro Papingo / Aristi brug

Day 4

Via het Drakenmeer naar de Astrakas berghut (ZW08091x)

Je neemt overnachtingsspullen mee voor één nacht en start de lange stijging naar de Astrakas berghut. Onderweg kom je langs 4 bronnen. Het uitzicht wordt steeds weidser. Bij de hut kun je een deel van je bagage achterlaten, en dan wandel je door naar het Drakenmeer.
Hier zwemmen de ‘draakjes’ (Alpenwatersalamanders) in het koude meer. Achter het bijzondere meer loopt de helling bijna loodrecht omlaag naar de Aoos: een prachtig gezicht. Langs dezelfde weg wandel je terug naar de berghut.

looptijd/afstand: 5h / 12,0km
stijgen/dalen: 1375m / 430m
start/einde: Mikro Papingo / Astrakas berghut

Day 5

Over de Astrakas hoogvlakte naar Tsepelovo (ZW09101x)

Je verlaat de hut en wandelt over de Astrakas hoogvlakte, met de toppen van de Astrakas en de Gamila aan weerszijden. Hier maak je een goede kans om gemzen te zien. Langs het  ‘bruidsgat’, over weiden en kale karstvlakten en langs de zijkloof van de Vikoskloof. Dan is het afdalen naar Tsepelovo, dat je al ziet liggen als je nog 700m te dalen hebt.
In het traditionele pension van mevrouw Gouris ligt je bagage op je te wachten. Tijd voor een drankje in een van de cafées op het mooie plein!

looptijd/afstand: 5h20’ / 15,2km
stijgen/dalen: 360m / 1235m
start/einde: Astrakas berghut / Tsepelovo

Day 6

Via het uitzichtpunt Beloï en de Vradeto Steps naar Koukouli (ZW10121x)

Vanaf Tsepelovo start direct een pittige klim die je op de hoogvlakte brengt. Na weer een stenige afdaling wandel je over een prachtig gerestaureerde kalderimi tot aan het uitzichtpunt Beloï, schuin tegenover Oxia (bij Monodendri). Hiervandaan heb je een schitterend uitzicht de Vikos-kloof in.
Van Beloï wandel je verder naar het dorp Vradeto. Naast het plein met traditioneel café is dit dorp vooral bekend om de “Vradeto steps”, een slingerende kalderimi tussen Vradeto en Kapesovo. Je volgt dit pad omlaag tot de asfaltweg. Hier neem je de oude verbindingsweg naar het charmante dorp Koukouli.

looptijd/afstand: 5h20’ / 16,0km
stijgen/dalen: 695m / 890m
start/einde: Tsepelovo / Koukouli

Day 7

De boogbruggen van de Zagoria (ZW12011x)

Je start in het dorp Koukouli en wandelt door het bos en via de Kontidimou brug richting Kipi. Daar steek je de Vikakis rivier over middels de beroemde drieboogsbrug Plakida of Kaloyero. Dan een bergpad over een topje naar de Arkouda brug, waarmee je de Vikos rivier oversteekt. Via paden en landwegen wandel je naar Dilofo, een klassiek verstild dorp. Met wijds uitzicht stijg je verder naar het mooie Vitsa, met plein en café. Vandaar via een bospad naar Monodendri.

looptijd/afstand: 4h40’ / 12,5km
stijgen/dalen: 715m / 525m
start/einde: Koukouli / Monodendri

Day 8

Vertrek uit de Zagoria

Je wordt teruggebracht naar Ioannina.

© 2013 - 2021 AnnaHiking. Alle rechten voorbehouden.