Readability:  A A A    |   More contrastBack to colors
Begeleide fietstocht van Ohrid naar Meteora 2024
Travel code: MKFT314B
Tour type: Fietsen
Travel type: Begeleid
Area: Macedoniƫ-Meteora
Number of days: 14
Day 1

Aankomst in Ohrid (MKF01)

Je vliegt op de luchthaven Ohrid (vliegtijd circa 2 uur 15 minuten). Na aankomst volgt een transfer van circa 15 minuten naar de overnachtingslocatie in Ohrid voor de eerste twee dagen. In en rondom Ohrid is voldoende te beleven. Zo is de bazaar in het centrum op loopafstand of kun je een mooie wandeling langs fraaie kloosters en door de oude binnenstad maken. Een boottochtje op het meer van Ohrid is ook een echte aanrader.
Het oude centrum van Ohrid moet je beslist gezien hebben. Ohrid is een waar openluchtmuseum met prachtige eeuwenoude kerkjes, zoals het schitterende Sveti Jovan Kaneo, gebouwd op een overhangend klif boven het meer en Sveti Clement bij Plaosnik met bijzondere fresco's en iconen. Boven op de heuvel van het stadje staat de middeleeuwse burcht van de Bulgaarse tsaar Samuil, welke rond 1018 is gebouwd en waarvan je de overblijfselen kunt bewonderen. Vanaf de burcht heb je een schitterend uitzicht over Ohrid en het meer.
Het meer van Ohrid valt sinds 1980 onder de bescherming van UNESCO en ligt gedeeltelijk in Albanië. Dit unieke meer ligt op een hoogte van circa 700 meter, ingeklemd tussen de bergen Petrino en Galicica.

Day 2

Dag ter eigen besteding in of om Ohrid (MKF02)

Geen officieel fietsprogramma. Er is een korte rit (30km) die je op eigen houtje kunt maken. Je kunt natuurlijk ook Ohrid verder verkennen.

afstand: 30 km
hoogtemeters: -
start/einde: Ohrid

Day 3

Van Ohrid naar Sveti Naum (MKF03)

Het eerste gedeelte van deze rit gaat door de vallei ten noorden van Ohrid. Deze uitgestrekte vallei staat bekend om haar vruchtbare grond en vele boomgaarden. Kersen, abrikozen, druiven, appels en vooral veel pruimen. Deze pruimen vormen vaak het hoofdingrediënt voor de nationale drank Rakia. Smalle wegen en slaperige boerendorpen kenmerken deze omgeving.
Het tweede deel voert langs de oostkant van het Ohrid meer naar het klooster van Sveti Naum. Dit 700 jaar oude klooster is tevens de overnachtingslocatie voor vandaag. Een prachtig decor aan de oevers van het Ohrid meer.

afstand: 55km
hoogtemeters: 450m
start/einde: Ohrid / Sveti Naum

Day 4

Van Sveti Naum naar Otesevo (MKF04)

Een stevige rit door het hart van het Galicica National Park. Je fietst van het Ohrid meer naar het Prespa meer. Beide meren worden gescheiden door het Galicica-gebergte en staan ondergronds met elkaar in verbinding. De top van vandaag ligt op circa 1550 meter hoogte en deze bereik je na circa 25 km.
In de afdaling ontvouwt zich een prachtig panorama over het meer van Prespa. Dit meer ligt gedeeltelijk in Albanië, Griekenland en Macedonië en is een paradijs voor vogelspotters. Het hotel is direct gelegen aan het meer.

afstand: 38km
hoogtemeters: 800m
start/einde: Sveti Naum / Otesovo

Day 5

Van Otesevo naar Bitola (MKF05)

Vandaag fiets je eerst naar het oude plaatsje Resen. Tot het begin van de 20ste eeuw was dit een zeer welvarende regio, wat nog goed te zien is aan de statige huizen. De vallei kenmerkt zich door de vele fruitteelt.  De eerste 20 km zijn volledig vlak. Daarna volgt een oplopend stuk over de oude verbindingsweg naar Bitola met hier en daar nagenoeg verlaten dorpen.
Deze levendige historische stad stond tot begin vorige eeuw bekend als de handelsstad van de Balkan. De Ottomaanse overheersing uit het verleden is nog goed terug te zien in het straatbeeld: de Ottomaanse architectuur, de kasseien in de winkelstraat en de bazaar van Bitola.
Wie interesse heeft in de totstandkoming van de onafhankelijkheid van de Ottomaanse overheersing kan zijn hart ophalen in het museum van Bitola. Atatürk, oprichter van de Republiek Turkije, is een prominent figuur in het museum. Hij studeerde hier aan de militaire academie en is de beroemdste student van de stad. Het hotel bevindt zich in het hart van de stad.

afstand: 54km
hoogtemeters: 400m
start/einde: Otesevo / Bitola

Day 6

Van Bitola naar Florina in Griekenland (MKF06)

Tijdens deze rit passeer je de grens met Griekenland. Florina is de hoofdstad van het departement Florina en ligt aan de rivier Sakoulevas, te midden van bossen op een hoogte van 700 meter. Deze stad kwam pas echt tot bloei na de aanleg van het spoor naar Thessaloniki in 1893.
(Er is een langere variant: deze route maakt een lus door een natuurgebied met daarin een flinke klim. De top van de klim ligt op een hoogte van 1.300 meter. Het te overbruggen hoogteverschil bedraagt circa 600 meter in ruim 10 km. Na een fraaie afdaling door de vallei bereik je Florina.)

afstand: 45km of 65km
hoogtemeters: 300m of 800m
start/einde: Bitola / Florina

Day 7

Van Florina naar Agios Panteleimon (MKF07I)

Je fietst vandaag in noordelijke richting naar een cluster van meren, waarvan het Vegoritida meer het grootste en laagst gelegen is. De meren zijn onderling met elkaar verbonden via allerlei kanalen en tunnels. Het Vegoritida meer is een toevluchtsoord voor zeldzame vogels en is een beschermd natuurgebied.
De eerste 25 km zijn nagenoeg vlak alvorens de weg geleidelijk begint op te lopen naar een hoogte van 950 meter. Daarna daal je af door Amindeo, een van de vier beste wijnstreken ter wereld. Dit heeft te maken met de ligging van het wijngebied.
Het laatste gedeelte van deze rit fiets je langs het meer. Het hotel biedt een fraai uitzicht over het Vegoritida meer en heeft een zwembad.
 
afstand: 65km
hoogtemeters: 500m
start/einde: Florina / Agios Panteleimon

Day 8

Van Agios Panteleimon naar Kastoria (MKF08)

Je vertrekt vandaag in zuidwestelijke richting voor één van de langste ritten van deze fietsvakantie. Het eerste gedeelte is nagenoeg vlak en voert je door het dorpje Amindeo en langs het Chimaditida meer, een pleisterplaats voor onder andere pelikanen.
Na 30 km volgt een niet al te lastige klim van ruim 10 km met een te overwinnen hoogteverschil van circa 500 meter. Bovenop de top aangekomen ontvouwt zich een fraai panorama over de vallei met in de verte het meer van Kastoria. Na een lange afdaling bereik je het historische stadje Kastoria, tevens overnachtingslocatie voor de komende twee dagen.

afstand: 80km
hoogtemeters: 600m
start/einde: Agios Panteleimon / Kastoria

Day 9

Korte rit rondom Kastoria of rustdag (MKF09)

Kastoria is een leuk oud stadje waar van alles te doen is. Het ligt voor een deel op een schiereiland te midden van een groot meer dat omgeven wordt door platanen. Het meer heeft een omtrek van 30 km en is geheel voorzien van een fietspad. De prachtige fietsroute loopt door verschillende dorpen om het meer.
Tijdens de rit over het schiereiland passeer je de ‘grotten van de draak’ (Spileo tou Drakou). Dit grottenstelsel van 300 meter met verschillende meertjes is een absolute bezienswaardigheid. In de grotten zijn restanten gevonden van beren die hier 10.000 jaar geleden leefden.
Kastoria wordt gekenmerkt door vele mooie herenhuizen en Byzantijnse monumenten. Aan de huizen is duidelijk te zien dat deze stad enorme welvaart heeft gekend. De handel in pelzen zorgde voor een grote economische bloeiperiode van de 17e tot en met de 19e eeuw. Langs de boulevard aan het water zijn diverse terrassen en restaurants.

afstand: 35km
hoogtemeters: -
start/einde: Kastoria

Day 10

Van Kastoria naar Grevena (MKF10)

Vandaag fiets je in zuidelijke richting en kom je na circa 10 km door de interessante plaats Argos Orestiko met nauwe straatjes, pleintjes en neoklassieke gebouwen. Hier is duidelijk te zien dat deze omgeving in de afgelopen eeuwen een grote welvaart heeft gekend door handel in pelzen en tapijten. De speciale samenstelling van de aarde in deze omgeving leent zich uitstekend voor het verbouwen van lavendel en peulvruchten als linzen en bonen.
Na circa 25 km begint het landschap duidelijk heuvelachtiger te worden en gaat de route verder door een van de belangrijkste natuurgebieden van Griekenland. In de hoger gelegen delen van dit gebied worden nog wolven en bruine beren waargenomen. De route gaat verder door een golvend landschap langs beekjes en dorpen waarbij de korte klimpartijen zich in snel tempo aandienen, voordat je het provinciestadje Grevena bereikt.
Grevena ligt aan de oevers van de rivieren Doxaniti en Greveniti. Deze levendige stad met de vele bistro’s en restaurants speelde tijdens de Byzantijnse periode een belangrijke strategische rol en was tevens het handelscentrum in de regio.

afstand: 78km
hoogtemeters: 1200m
start/einde: Kastoria / Grevena

Day 11

Van Grevena naar Kastraki (Meteora) (MKF11)

Als je Grevena uitrijdt, fiets je weer meteen door een weids natuurlandschap. De vergezichten zijn hier prachtig met in de verte rondcirkelende roofvogels. Het zwaartepunt zit vandaag in het eerste gedeelte van de rit. Na 10 km loopt de weg geleidelijk op en dient een hoogteverschil van 400 meter in circa 15 km te worden overwonnen. De top van de klim wordt bereikt na 25 km. Je vervolgt met een lange afdaling richting de vallei, het stroomgebied van de Pinios-rivier.
Daarna bereik je een van de hoogtepunten van deze fietsvakantie: Meteora! Dit waanzinnige gebied aan de oevers van de Pinios-rivier kenmerkt zich door de op hoge rotsige pilaren gebouwde kloosters. Ooit was deze Thessalische vlakte een binnenzee en door eeuwenlange wind- en watererosie hebben deze rotsformaties hun specifieke en moeilijk bedwingbare uiterlijk gekregen. De overnachtingslocatie voor de komende twee dagen ligt letterlijk naast deze rotsformaties en wakker worden met dit uitzicht is een lust voor het oog!

afstand: 64km
hoogtemeters: 800m
start/einde: Grevena / Kastraki

Day 12

Rondrit Meteora-Pinios vallei of rustdag (MKF12)

Liefhebbers voor een laatste fietsrit krijgen een fraai parcours voorgeschoteld met uitzicht op de kalkstenen rotsformaties met daar bovenop de indrukwekkende kloosters. Men begon met bouwen van deze kloosters in de 11e eeuw. Via touwen en ladders werden de bouwmaterialen naar boven getild, echt monnikenwerk! Op dit moment bestaan er nog zes bewoonde kloosters die alle zijn te bezichtigen. Ware kunststukken, mede ook gezien de omstandigheden waaronder deze bouwwerken tot stand zijn gekomen.
Tevens krijg je een goed beeld van hoe men hier eeuwenlang onder vaak bizarre omstandigheden heeft geleefd en gewerkt. Het tweede gedeelte van deze rit gaat door de uitgestrekte riviervallei met fraai zicht op Meteora. Dit gebied leent zich ook voor het maken van geweldige wandelingen.

afstand:58 km
hoogtemeters: 400m
start/einde: Kastraki

Day 13

Transfer naar Thessaloniki (MKF13)

Na het ontbijt volgt een transfer van circa 3 uur naar de tweede stad van Griekenland: Thessaloniki. De stad is vernoemd naar de zus van Alexander de Grote. Deze stad heeft voor elk wat wils: cultuur, geschiedenis, architectuur en last but not least lekker eten en drinken! In Thessaloniki zijn veel historische monumenten.
Om de stad goed te kunnen verkennen kun je het best bij de Witte Toren beginnen die aan de haven staat. Deze toren werd pas in de 15e eeuw gebouwd op de plek waar in de 12e eeuw al een Byzantijns kasteel stond. Het gebouw heeft verschillende functies gehad. Zo was het een tijd een gevangenis voor zwaar gedetineerden. Dichtbij de Witte Toren staat het standbeeld van Alexander de Grote op zijn paard.
Vanaf de Witte Toren loopt een lange boulevard langs het water. Wanneer je over deze boulevard in westelijke richting loopt, zie je eerst veel ouzeri’s, cafetaria’s en restaurants en daarna komt het grote Aristoteles plein in zicht. De vele grote terrassen op dit plein worden druk bezocht door de inwoners van Thessaloniki én duizenden toeristen.
Nog iets verder in westelijke richting bevindt zich de buurt Ladadika. Dit was vroeger een handelsplaats waar in olijfolie, maar ook in andere voedingswaren werd gehandeld. Tegenwoordig heeft deze buurt een andere functie, het is de buurt met de vele traditionele restaurants. De oude gebouwen zijn in de oorspronkelijke oude stijl opgeknapt en vormen nu het centrum van het uitgaansleven. Het hotel is gevestigd in deze gezellige buurt.

start/einde: Kastraki / Thessaloniki

Day 14

Vertrek uit Thessaloniki (MKF14)

Transfer naar de luchthaven van Thessaloniki.