Readability:  A A A    |   More contrastBack to colors
Samos semitrekking individueel 2024
Travel code: ASWM214I
Tour type: Wandelen-medium
Travel type: Individueel semi-trekking
Area: Egeïsche eilanden
Number of days: 8 (te verlengen)
Day 1

Aankomst op Samos (AS-01-A)

Na je aankomst op Samos brengt een taxi je in circa een uur naar Karlovasi. Deze stad aan de noordkust wordt vaak beschouwd als het ‘lelijke eendje’ van Samos, vanwege de verlaten pakhuizen en leerlooierijen: resten van de rijke handelsgeschiedenis begin 1900. Achter deze façade vind je een levendig stadje met een uniek karakter, waar ook de universiteit van Samos aan bijdraagt.
Vlakbij je hotel ligt de buurt Meseo Karlovasi met een mooi dorpsplein om te genieten van een hapje en drankje.

Day 2

Rondwandeling via Potami beach en Leka (AS-02-GR00192)

Je wandelt langs de haven van Karlovasi en stijgt over een prachtig geplaveid pad (‘kalderimi’) naar Oud Karlovasi, gebouwd achter een heuveltop om verborgen te blijven voor piraten. Hier kun je genieten van een kopje Griekse koffie bij een locaal café voordat je je wandeling voortzet. Door een dicht bos bereik je de grot van Sint Antonios met een kapel diep weggestopt in de grot.
De volgende stop is Potami strand. Van hier wandel je landinwaarts langs de oudste Byzantijnse kerk van Samos, tot je bij de watervallen bent. Om de waterval zelf te bereiken moet je door het koude water waden! De wandeling vervolgt heuvelopwaarts door dichte vegetatie en langs wijngaarden naar de nederzetting Agios Panteleimonas met verfrissende bron. Het uitzicht over Karlovasi vanaf het beschaduwde dorpsplein in Leka is adembenemend. Door Oud Karlovasi daal je weer af naar de kust.

looptijd/afstand: 4h / 11,5km
stijgen/dalen: 400m
start/einde: Karlovasi

Day 3

Rondwandeling vanaf Potami naar de Seitani stranden (AS-03-GR00193)

Per taxi of te voet (4km extra) ga je naar Potami strand. Hier start de kustwandeling van vandaag. Je wandelt over smalle paden, soms hoog boven zeeniveau. Eerst bereik je het grindstrand Mikro Seitani en daarna het zandstrand van Megalo Seitani, een Natura 2000 beschermd gebied.
Na desgewenst een verfrissende duik vervolgt de wandeling landinwaarts door diverse olijfgaarden Vanaf een uitzichtpunt kijk je in de kloof die uitwaaiert naar het strand van Mikro Seitani. Terug in Potami kun je ontspannen op het strand en een taxi terug nemen, of terug wandelen naar Karlovasi (4km extra).

looptijd/afstand: 3,5h / 9,2km
stijgen/dalen: 380m
start/einde: Potami (optioneel: Karlovasi)

Day 4

Naar Kokkari, rondwandeling Vouliotes en Vronta klooster (AS-04-GR00194)

Je reist per lijnbus of (eventueel vooraf geboekte) taxi naar Kokkari.
De wandeling is een van de meest beroemde en waarschijnlijk meestbelopen routes van Samos. Deze rondwandeling vanaf Kokkari doorkruist prachtig boslandschap met schitterende uitzichten over Kokkari, Vathy en de Turkse kust en voert je door het pittoreske dorpje Vouliotes. Een kleine omweg brengt je naar het oude klooster Vronta, gebouwd in 1566, afgebrand in 1999 en nu weer bijna geheel gerestaureerd.

looptijd/afstand: 4,5h / 13,0km
stijgen/dalen: 480m
start/einde: Kokkari

Day 5

Rondwandeling vanaf Agios Konstantinos (AS-05-GR00195)

Per lijnbus of taxi ga je naar het dichtbijgelegen dorp Agios Konstantinos.
Vanaf het haventje stijg je door het traditionele dorp Ano (‘boven’) Agios Konstantinos tot je een prachtig intact oud geplaveid pad betreedt, wat je volgt naar het zuiden. Je wandelt langs landbouwterrassen, wijngaarden en olijfgaarden tot het dorp Stavrinides. Verder naar het oosten kom je in een van de meest pittoreske dorpjes van Samos: Manolates. Na een verfrissende dronk in een locaal cafeetje wandel je verder richting Vouliotes. Onder dicht gebladerte met welkome schaduw bereik je de kapel van Agios Spyridonas, met spectaculair uitzicht op Manolates. De wandeling eindigt met een plezierige afdaling door olijfgaarden en pijnboombos naar Agios Konstantinos.
Je neemt de lijnbus of een taxi terug naar Kokkari.

looptijd/afstand: 4,5h / 13,5km
stijgen/dalen: 500m
start/einde: Agios Konstantinos

Day 6

Naar Pythagorion, korte rondwandeling langs de oude stadsmuren (AS-06-GR00197)

Je reist per lijnbus (met overstap in Vathy) of (eventueel vooraf geboekte) taxi naar Pythagorion.
Er zijn diverse mogelijkheden om de middag door te brengen. Je kunt naar een van de prachtige zandstranden in de omgeving, naar het archeologisch museum van Pythagorion, het 6e-eeuwse aquaduct van Efpalinos verkennen, of een rondwandeling maken over de berg Kastro langs de oude stadsmuren.

looptijd/afstand: 2,5h / 7,5km
stijgen/dalen: 250m
start/einde: Pythagorion

Day 7

Rondwandeling vanaf Myli (AS-07-GR00196)

Je neemt een taxi naar het nabijgelegen dorp Myli, waar de wandeling van vandaag start: een verkenning van het landschap rondom Myli. Er is een remarkabele oude olijfboom van circa 2500 jaar oud met een stamdiameter van 3,5 meter! Gelukkig hebben de inwoners deze boom gered van de verwoestende bosbranden in 2000. Het is indrukwekkend om te zien hoe de natuur is teruggekomen in de afgelopen jaren.
Een absolute aanrader is een bezoek aan het Byzantijnse klooster Megali Panagia, vlakbij het dorp Koumaradei. Hiervandaan heb je prachtig uitzicht over de vlakte van Chora naar het zuiden. Eenmaal terug in Myli neem je een taxi terug naar Pythagorion.

looptijd/afstand: 4,5h / 13,0km
stijgen/dalen: 340m
start/einde: Myli

Day 8

Vertrek van Samos (AS-08-V)

Na het ontbijt word je per taxi naar de luchthaven van Samos gebracht voor de terugvlucht.