Readability:  A A A    |   More contrastBack to colors
Cycladen Kea licht individueel 2021
Travel code: CKWS111I
Tour type: Wandelen-licht
Travel type: Individueel standplaats
Area: Cycladen eilanden
Number of days: 8 (te verlengen)
Day 1

Aankomst in Athene (CK-01)

Welkom in Athene, bakermat van drama, democratie en filosofie. Met alle werkzaamheden rondom de Olympische Spelen van 2004 is deze stad aanzienlijk opgeknapt. Het is een stad van contrasten: de goedkoopste souvlaki-tent staat naast de klassieke bibliotheek van de Romeinse heerser Hadrianus, en pal naast Marks & Spencers staat een Byzantijnse kerk.
Overal zie je de Acropolis met de Parthenon-tempel boven de stad uittorenen. Het is tijd voor een eerste verkenning.

Day 2

Hap & Stap tour door Athene (CK-02)

’s Morgens kun je het Acropolis museum bezoeken of de voedselmarkt in de Athinas straat. Net als de Grieken zelf neem je dan halverwege de ochtend een lichte ‘koulouri’ van een straatstalletje. Rond 3 uur ’s middags kijk je op het Syntagma plein naar het wisselen van de wacht en dan start je hap & stap tour.
Je wandelt door de National Gardens naar het Olympisch Stadion ‘Kalimarmaro’ waar je de audiotour kunt volgen inclusief een bezoek aan de goed verborgen catacomben. Je vervolgt je weg langs de tempel van Zeus naar het dakterras van een uitstekend hotel voor een koud voorgerecht met zicht op de Acropolis.
Verder langs het Dionysos theater en het Acropolis museum en omhoog naar de heilige rots van de Acropolis. Dan daal je af naar de bruisende wijk Plaka voor een warm voorgerecht in een traditionele Griekse taverna, als je wilt vergezeld van een ouzo. Een ommetje langs de Romeinse en Griekse Agora voert je door de oudste stadswijken naar het volgende eethuis in Thission, waar je in een uitstekend restaurant de hoofdmaaltijd geniet. Voor het dessert wandel je nog wat verder door Thisseio met daktuin. Als je nog energie over hebt, vind je in deze wijk nog diverse trendy bars en cafées om de avond te besluiten.

wandeltijd/afstand: 1h30’ / 5km (6h samen met de maaltijden)

Day 3

Naar Sounion en Kea (CK-03)

Je taxichauffeur komt je ophalen in het hotel en brengt je over de meest schilderachtige route langs de voorsteden Glyfada en Voula naar Kaap Sounion. Hier krijg je een uur de tijd om de tempel van Poseidon te bezoeken of wat te drinken met zicht op de tempel en de kustlijn. Deze Dorische tempel dateert uit de 5e eeuw v.C. en is gewijd aan Poseidon, de zeegod. Het is het meest zuidelijke punt van Attika.
Even verder ligt de haven van Lavrio, een wat in vergetelheid geraakt plaatsje met een rijke historie aan zilvermijnen. In geheel opgeknapte marina vind je gezellige tavernas waar je verse vis kunt eten, hier kom je al helemaal in de ‘eiland-stemming’.
Met de veerboot vaar je in een uur naar Kea. Je overnacht waarschijnlijk in Ioulida, de hoofdstad van het eiland (‘Chora’). Het is een charmant stadje gebouwd op de hellingen van een paar bergen. Auto’s blijven aan de rand achter en dat geeft een sfeer als in vroeger jaren.

Day 4

Wandeling van Ioulida naar Otzia (CK-04/GR00067)

Een heerlijke wandeling naar de schitterende baai van Otzia. Al snel nadat je Ioulida hebt verlaten kom je langs de fascinerende Leeuw van Kea, een ‘glimlachende’ leeuw rond 600 v.C. uitgehouwen uit graniet.
Je wandelt vaak over oude geplaveide muildierpaden, de zogenaamde kalderimia, vroeger de enige verbindingswegen voor de mensen met hun ezels. Door een brede vallei en langs heuvels met landbouwterrassen kom je bij de diepe baai van Otzia met een zandstrand en in het seizoen diverse taverna’s.
Vanaf hier reis je per lijnbus (niet in laagseizoen) of taxi terug naar je accommodatie.

looptijd/afstand: 2h / 6,6km
stijgen/dalen: 120m / 380m
start/einde: Ioulida

Day 5

Rondwandeling van Stavroudaki naar antiek Karthaia (CK-05/GR00068)

Je gaat per taxi of huurauto of ?scooter naar het gehucht Stavroudaki in het zuidoosten van het eiland. Vandaar maak je een rondwandeling langs de opgravingen van Karthaia. Zeker in het voorjaar (medio maart tot eind april) is dit een schitterend bloemrijke tocht.
In het dorpje Chavouna start een prachtige kalderimi omlaag, langs het kerkje Taxiarches richting de kust. Na ongeveer een uur ben je aan het strand van Poles en de opgravingen van Karthaia. Waarschijnlijk ben je de enige op het strand, dat gedomineerd wordt door de tempel van Athene uit de 5e eeuw v.C. Ook vind je een theater en resten van de tempel van Apollo. Het is een oase van rust en het strand nodigt uit tot een picknick in de schaduw van een kerkje.
Je stijgt over een andere kalderimi, geheel intact, langs een groene rivierbedding. Onderweg kun je een klein ommetje maken naar de Vathipotamos bron voordat je verder stijgt naar Stavroudaki.

looptijd/afstand: 2h30’ / 7,5km
stijgen/dalen: 350m
start/einde: Stavroudaki

Day 6

Wandeling van Ioulida naar Korissia (CK-06/GR00085)

De wandeling is voornamelijk dalend, van de hoofdstad naar de haven waar je bent aangekomen. Het eerste deel van de tocht gaat over stenige paden door een brede vallei naar de kapel van Agios Konstandinos.
Daar kom je in het groene dal van Milopotamos, met de resten van 11 watermolens die draaiden op het water van de bron Flea. De molenstenen werden aangedreven door een horizontaal rad. Je volgt het stroomdal stroomopwaarts naar de bron. Vanaf de bron Flea daal je weer af naar Korissia over landwegen, met alle gelegenheid om te genieten van de fraaie uitzichten.

looptijd/afstand: 3h / 9km
stijgen/dalen: 350m / 600m
start/einde: Ioulida / Korissia

Day 7

Rondwandeling vanaf Ioulida over de Profitis Ilias (CK-07/GR00084)

Via een prachtige kalderimi klim je op naar de Profitis Ilias, de hoogste top van het eiland. Vanaf hier kun je bijna het hele eiland overzien, delen van Attika, het eilandje Makronisos vlak voor de kust, Evia en Andros.
Je kunt een ommetje maken naar het Episkopi klooster, een verstilde plaats met de resten van een oude toren en de imposante (maar helaas gesloten) kloosterkerk. Je kunt zien dat bij de bouw van de kerk oude stenen zijn gebruikt, van een antieke tempel die hier eerder in de geschiedenis stond.
Het verste punt is het gehucht Ellinika. Vanaf hier wandel je terug naar Ioulida via landwegen en paden.

looptijd/afstand: 5h / 14km
stijgen/dalen: 500m
start/einde: Ioulida

Day 8

Vertrek van Kea (CK-08)

Je neemt de veerboot naar Lavrio waar de taxi op je wacht voor de rit naar de luchthaven van Athene. Bij een vroege vlucht vaar je aan het eind van dag 7 al naar het vasteland en overnacht je in een hotel in de buurt van de luchthaven, Sounion of Rafina.

© 2013 - 2021 AnnaHiking. Alle rechten voorbehouden.