Readability:  A A A    |   More contrastBack to colors
Naxos-Santorini wandelreis individueel 2022
Travel code: CNWH212I
Tour type: Wandelen-medium
Travel type: Individueel minitrekking
Area: Cycladen eilanden
Number of days: 8 (uit te breiden)
Day 1

Aankomst op Santorini en reis naar Naxos (CNW01)

De reis start op Santorini luchthaven. Je wordt opgewacht door een taxichauffeur die je de wandelkaarten en boottickets overhandigt en je naar de haven brengt voor de oversteek naar Naxos. Vertrek is normaliter 16:00, aankomst in Naxos haven is dan 18:30.
Op Naxos word je opgewacht en naar je hotel gebracht. Als je wilt, kun je nog een middagwandeling van 1½ uur maken naar het Chrisostomos klooster. Zo leer je tevens de stad een beetje kennen en kun je genieten van de schitterende uitzichten over de haven.
Als je vlucht te laat is voor de veerboot (dat betekent aankomst na 13:00), verblijf je eerst op Santorini en gaat daarna naar Naxos.

looptijd/afstand: 1h30’ / 4,4km
stijgen/dalen: 130m
start/einde: Naxos stad (Chora)

Day 2

Wandeling Chalki-kouroi-Melanes-(Galanado/Chalki) (CNW02)

Je neemt de lijnbus of een taxi naar Chalki, gelegen in het hart van de Tragea vlakte. Hiervandaan verken je het vruchtbare binnenland, met olijfgaarden en een rijke vegetatie. Sommige olijfbomen zijn wel 1000 jaar oud!
Over geplaveide paden wandel je langs het Venetiaanse fort (Ano Kastro) dat zo’n honderd hoogtemeters boven je ligt. Vanaf het Panteleïmon kerkje kun je erheen wandelen (niet gemarkeerd). Dan vervolg je naar een eeuwenoude marmergroeve waar nog een 10 meter hoog Kouros-beeld ligt, gemaakt in de 6e eeuw v.C.
De wandeling eindigt in het volgende dorp Melanes, vanwaar je de lijnbus of een taxi terug kunt nemen naar het hotel. Je kunt echter ook doorwandelen via het dorp Potamia naar Galanado of via Potamia en Ano Kastro terug naar Chalki.

looptijd/afstand: 3h30’ / 10km (Galanado: 4h30’ / 14km; rondwandeling: 7h / 19km)
stijgen/dalen: 130m (Galanado: 300m; rondwandeling 400m)
start/einde: Chalki / Melanes of Galanado of Chalki

Day 3

Wandeling Kinidaros-Eggares (CNW03)

Je neemt de lijnbus of een taxi naar Kinidaros, het dorp met de meeste dansers en zangers van Naxos. Vanaf het plein verlaat je het dorp stijgend via geplaveide trappen en een stukje asfaltweg. Daarna daal je via landwegen en geplaveide paden en passeert een oude marmergroeve.
Bij de rivier aangekomen ga je onder de brug door en vervolgt door het weelderig groene rivierdal. Je komt langs enkele watermolen-ruïnes, een stenen boogbrug en een romantisch poeltje met waterschildpadden. Verdere bezienswaardigheden onderweg zijn een oud aquaduct met 4 bogen en de toren van Pradouna.
De wandeling eindigt in het dorp Eggares, waar je diverse taverna’s en winkeltjes vindt voor een lunch. Naast de imposante kerk is een gerestaureerde olijvenpers waar je gratis een bezoek kunt brengen. Er is ook een winkeltje met olijf-producten en een terras. Dan ga je per lijnbus of taxi terug naar je hotel

looptijd/afstand: 2h45’ / 7km
stijgen/dalen: 60m / 445m
start/einde: Kinidaros / Eggares

Day 4

Wandeling Filoti-top Zas-Apiranthos (CNW04)

Je neemt de lijnbus of een taxi naar Filoti, aan de voet van de hoogste berg van het eiland, Zas (Zeus). Vanuit het dorp klim je geleidelijk naar de top; het is geen moeilijke wandeling en je wordt beloond met schitterend uitzicht rondom over Naxos en de omringende eilanden.
Je daalt over hetzelfde pad tot de asfaltweg en de Agia Marina kapel. Vandaar neem je een pad naar het Fotodotis klooster, wat er meer uitziet als een burcht. Ook als je het dicht treft is het een heerlijke pauzeplek.
Door bloemrijke weiden wandel je verder naar Apiranthos, een prachtig stadje met diverse horeca. Hier neem je de lijnbus of taxi terug naar het hotel.
Je kunt de wandeling afkorten door de beklimming van Zas over te slaan. Als uitbreiding kun je vanaf Apiranthos over de kam van de Fanari berg terugwandelen naar Filoti; voor deze uitdagende route moet je wel je gps bij je hebben.

looptijd/afstand: 5h / 12km (zonder Zas: 2h30’ / 6,5km; rondwandeling: 7h / 17km)
stijgen/dalen: 650m / 500m (zonder Zas: 250m / 100m; rondwandeling: 900m)
start/einde: Filoti / Apiranthos (of Filoti)

Day 5

Van Naxos naar Santorini (CSW01)

Normaliter vertrekt de veerboot van Naxos naar Santorini rond 1 uur ’s middags, dus heb je de ochtend vrij om Chora, het Kastro en het museum te verkennen, of de wandeling naar Chrisostomos te doen.
De overtocht duurt 2½ uur. De aankomst door de ondergelopen vulkaankrater is beslist indrukwekkend, met zicht op de steile veelkleurige steenwand en de witgekalkte huisjes bovenop. De vulkaanuitbarsting is waarschijnlijk 3600 jaar geleden geweest en betekende het einde van de Minoïsche beschaving. Wellicht is het ook de oorsprong van de legende van Atlantis.
Je wordt opgehaald in de haven en naar Akrotiri gebracht, een dorp op de calderawand in het rustige zuidwesten van het eiland. Vanuit het hotel kun je enkele wandelingen maken.

looptijd/afstand: 1h / 2,5km
stijgen/dalen: 150m
start/einde: Santorini Akrotiri

Day 6

Wandeling Perissa-Old Thira-Akrotiri (CSW02)

Je wordt naar Perissa gebracht, aan de voet van de Profitis Ilias, met 625m de hoogste top van het eiland. Via een oud pad stijg je tot het zadel met de parkeerplaats voor de opgravingen van Old Thira. Dit is een van de weinige gebieden onaangetast door de vulkaanuitbarsting van 1600 v.C. Je kunt de opgravingen bezoeken voor je verder wandelt.
Je stijgt verder over een oud pad door het lichtgewicht vulkanische puimsteen. Op het hoogste punt kom je bij het Profitis Ilias klooster, een bezoek zeker waard. De binnenplaats met bron is een fijn pauzepunt met prachtig uitzicht.
Het oude pad vervolgt omlaag richting de pittoreske dorpen Pyrgos en Emporio. Je wandelt langs wijngaarden en windmolens en bereikt tenslotte Akrotiri. Er zijn diverse mogelijkheden om de wandeling af te korten.

looptijd/afstand: 5h30’ / 13,4km
stijgen/dalen: 570m / 555m
start/einde: Perissa / Akrotiri

Day 7

Wandeling Fira-Oia (CSW03)

Je neemt de lijnbus naar Fira, de huidige hoofdstad van het eiland. De wandeling is kort, dus je hebt voldoende tijd voor een bezoek aan het stadje met de witgekalkte huizen, de kabelbaan naar de haven en de vele horeca. Het museum van Prehistorisch Thira en het Archeologisch museum zijn ook een bezoek waard.
Daarna neem je het beroemde klifpad naar Merovigli. Hier kun je een ommetje maken naar het kerkje Theoskepasti op een rotspunt. Vanaf Merovigli vervolg je eerst langs een aantal luxehotels en dan weer over het oude klifpad naar Oia. De uitzichten over de lagune en de steile klifwanden zijn spectaculair! Je komt nog langs een aantal kapelletjes en bereikt dan het plaatsje Oia. Hier kun je wat drinken en dwalen door de smalle straatjes, in afwachting van je transport naar het hotel.

looptijd/afstand: 3h / 10,3km
stijgen/dalen: 300m / 400m
start/einde: Fira / Oia

Day 8

Vertrek van Santorini (CSW04)

Afhankelijk van je terugvlucht kun je nog naar de opgravingen van Akrotiri wandelen, het “Griekse Pompeï”,  na vele jaren van sluiting heropend in 2012.
Bij voldoende tijd kun je door naar de Red Beach en er een rondwandeling van maken via Black Beach en weer omhoog door een van de meest ongerepte stukken van Santorini, Loumarades genaamd. Het laatste stukje tot Akrotiri voert door wijngaarden en langs landbouwterrassen. In Akrotiri passeer je nog het Venetiaanse fort.
Je kunt ook de korte rondwandeling langs Caldera Beach maken, of heen en weer naar de opgravingen, dezelfde keuzes als de dag dat je aankwam op Santorini.
Je wordt naar Santorini airport gebracht voor de terugvlucht.

© 2013 - 2022 AnnaHiking. Alle rechten voorbehouden.