Leesbaarheid:  A A A    |   Meer contrastTerug naar kleur

Grieks Nieuwjaar

1/01/2009

Net als in Nederland wenst men elkaar in Griekenland een goed nieuwjaar. Maar wist je dat soortgelijke wensen het hele jaar door worden geuit? Goede dag is natuurlijk bij ons ook bekend, maar op maandag wenst men elkaar ook "goede week", op de eerste van de maand "goede maand", en natuurlijk op 1 januari "goed jaar". Als 1 januari op een maandag valt, is dat dus een hele mondvol die ook wordt gebezigd: goed jaar, goede maand, goede week, goede dag.

Nieuwjaar is voor de kinderen extra feest: dat is de naamdag van de heilige Vasilis, vergelijkbaar met onze Sinterklaas. Kleine kinderen vinden hun kadootjes op nieuwjaarsdag, oudere kinderen krijgen ze op 31 december om middernacht. Vasilis komt net als Nikolaas uit Klein-Azie.

De eerste week van januari biedt nog meer feesten. Op 6 januari is het Epifania: het zegenen van de wateren. De hoogste papas van de omgeving zegent eerst het kruis, en gooit dit vervolgens in zee. De jongens van het dorp (nee, meisjes doen niet mee) duiken ernaar en wie het boven water krijgt, heeft het hele jaar geluk. In Pireaus mogen alleen de kikvorsmannen van het leger duiken; daar zijn teveel ongelukken gebeurd in het troebele water.

Zowel op 26 en 31 december als 6 januari gaan de kinderen de huizen langs met "kalanda", liederen die vertellen wat er zo bijzonder is aan deze dag. Vroeger kregen ze dan noten en zoetigheid, tegenwoordig geld voor een goed doel, bv. het schooluitstapje. Vergelijkbaar met het Nederlandse Driekoningenzingen dus, een gewoonte die daar helaas in onbruik begint te raken.