Leesbaarheid:  A A A    |   Meer contrastTerug naar kleur

Wandelen Griekenland

Griekenland staat bekend om zijn cultuur en historie en natuurlijk om de mooie stranden en het lekkere eten. Maar, je kunt ook fantastisch wandelen in Griekenland! AnnaHiking organiseert wandel- en fietsreizen in Griekenland. Klik hier voor ons actuele reisaanbod voor wandelen in Griekenland.

Wat is de beste reistijd voor Griekenland?
Het voorjaar biedt de meeste bloemen en vogels. In het voorjaar kun je veel orchideeën en gentiaantjes tegenkomen. Nachtegalen zingen van half april tot eind juni. Met het stoppen van de nachtegaal komen de vuurvliegjes, meestal de eerste twee weken van juli.
orchidee  orchidee  gentiaan
De zomer is meestal droog en warm, en in die tijd houden veel planten een soort zomerrust. Je loopt dan door geurende ‘maquis’, een mengsel van kruiden als tijm en oregano met lage en middelhoge, vaak prikkende, struikjes.
Het najaar is zacht en omdat het dan ook weer vochtiger wordt, komen er opnieuw allerlei bloemen op. Specifieke najaarsbloemen zijn de diverse soorten cyclaampjes, zee-ui (een lelie), paarse herfsttijloos en de Sternbergia lutea (een herfstnarcis die eruit ziet als een gele krokus). Dat is ook de tijd voor allerlei vruchten: de bramen en vijgen zijn rijp, net als allerlei decoratieve maar oneetbare bessen.
Sternbergia lutea  cyclaampjes

Uiteraard is er veel verschil tussen de verschillende gebieden van Griekenland!

  • In de bergen van het noordelijk vasteland kun je nog stevige regenbuien hebben tot in juni, meestal in de middag. Het is goed te doen, maar je moet je tocht goed plannen en zorgen dat je op tijd terug bent van je wandeling of fietstocht. Daarentegen kun je tot in juli nog orchideeën en andere voorjaarsbloemen tegenkomen. ‘s Zomers is het door de grotere hoogte niet te warm, en kun je zelfs in juli en augustus nog wandelen.
  • Op de eilanden is het van half juli tot eind augustus meestal te warm voor een actieve vakantie. In het voor- en najaar waait het veel; dat is heerlijk verkoelend.
  • Grote eilanden als Kreta gedragen zich als vasteland door hun berggebieden. De kuststreken en vlakten (zoals Thessalië) zijn midzomer ook (te) heet.
  • Regen en hitte zijn normaliter in de namiddag het hevigst (15.00-18.00 uur). Als je daar rekening mee houdt, zijn ook de ‘slechtere’ seizoenen goed te doen.


Wat praktische kanttekeningen bij de reistijd.
Chartervluchten gaan meestal vanaf eind april (start meivakanties) tot half oktober; meestal niet meer in herfstvakantie. Veerboten hebben vanaf half juni tot half september hun zomerdienstregeling, die over het algemeen regelmatiger is dan de rest van het jaar. In voor- en najaar (maart/april en oktober/november) heb je door de vaak harde wind kans op uitval van veerboten.
Het vasteland en grotere eilanden met eigen luchthaven kun je het hele jaar door bereiken met een lijnvlucht op Athene en aansluitende binnenlandse vlucht. Ook dan heb je nog keuze voor binnenland of kust.

Wij van AnnaHiking helpen je graag. Lees hier meer over ons. Heb je vragen en of opmerkingen over wandelen of fietsen in Griekenland? Neem dan contact met ons op via de contact pagina.