Leesbaarheid:  A A A    |   Meer contrastTerug naar kleur

Wandelen in Griekenland

Veel mensen kennen Griekenland van "de stranden", maar er is meer.
Het bergachtige vasteland en het binnenland van vele eilanden bieden alle mogelijkheden voor fietsers en wandelaars. Rustige asfaltwegen voor racefietsers, landwegen, veepaadjes en klassieke muilezelpaden voor wandelaars en mountainbikers. Klaterende beekjes, kleine huizen die zich aan de bergwand vastklampen en een hartelijke en gastvrije bevolking. Kerkjes en kloostertjes die liefdevol worden onderhouden, locale cultuur, archeologische schatten, mythen en tradities.
Op cultuurgebied is er meer dan de bekende opgravingen: denk aan watermolens, het stoken van tsipouro, boogbruggen en locale musea.
Het Griekse binnenland is veilig en men helpt je graag. Het zijn gebieden om te ontdekken. AnnaHiking helpt je graag met tips en adviezen.

Het is heerlijk om rond te wandelen in de bergbossen, langs rivieren en bergstroompjes, met fraaie watervallen. Je vindt hier een rijke flora en fauna, zowel mediterraan als alpien. Wist je dat in Noord-Griekenland beren, wolven en gemzen voorkomen?

klokschildpad   herder in de Zuid-Pindos
klokschildpad   herder in de Zuid-Pindos

De wegen en paden zijn rustig, meestal kom je slechts herders tegen of mensen die kruiden en groenten plukken in het wild. De bevolking is hartelijk, gastvrij en belangstellend. Ze zullen je altijd groeten en dan vragen waar je vandaan komt, waar je naartoe gaat, en als ze kunnen helpen ze je daarbij. Alleen, als je de weg vraagt, hou er dan rekening mee dat bijna iedereen je over de hoofdwegen zal sturen! Dat loopt toch veel makkelijker, en dan kun je misschien ook een lift krijgen, is het idee.
 ‘Wandelen voor de lol’ is nog steeds een concept dat veel Grieken vreemd is. Je loopt omdat je geen ezel kunt betalen, en je hebt een ezel omdat je geen auto kunt betalen. Daarentegen zijn er ook bloeiende berg- en wandelsportverenigingen. Op zondag kun je dus juist een grote groep tegenkomen, hoewel mij dat in de 15 jaar dat ik in Griekenland wandel slechts zelden is overkomen, tenzij ik zelf met de Griekse bergsportvereniging EOS op stap ben.

inwoner van Koukouli   Plakida boogbrug bij Kipi
inwoner van Koukouli   Plakida boogbrug bij Kipi


Kortom: Griekenland heeft veel gebieden om zelf veilig te ontdekken!

AnnaHiking is er voor mensen die naast wandelen of fietsen meer van Griekenland en de natuur willen weten. Mensen die de inspanning van beweging zoeken en zich daarbij graag goed verzorgd weten. We zijn er voor drukbezette mensen die ruimte willen krijgen voor nieuwe creatieve ideeën. Lees hier meer over ons. Heb je vragen en of opmerkingen over wandelen of fietsen in Griekenland? Neem dan contact met ons op via de contact pagina.