Leesbaarheid:  A A A    |   Meer contrastTerug naar kleur
Noord-Pindos trektocht (zwaar) individueel 2022
Reis code: PZWT312I
Type tocht: Wandelen-zwaar
Reis type: Individueel trektocht
Gebied: Noord-Pindos (Zagoria)
Aantal dagen: 8 (te verlengen)
Dag 1

Naar Elafotopos

Je reist op eigen gelegenheid naar Ioannina, waar je wordt opgehaald en naar de accommodatie in Elafotopos gebracht. In het dorp kun je het folklore-museum bezoeken.

Dag 2

Langs het Oxia uitzichtpunt naar Monodendri (PZ03011x)

Vanaf Elafotopos stijg je middels bergpaadjes tot de pashoogte met een markante rode iconostase en blik terug op Elafotopos. Dan daal je via bergpaadjes en over weitjes naar Ano Pedina. Je gaat dwars door het dorp, dan langs een kerkje en het (verlaten) Agia Paraskevi kloostertje. Vandaar stijg je tot de stenige Stouros hoogvlakte, een veeweide gebied.

Eenmaal boven ben je al snel bij het Oxia ‘balkon’, met schitterend uitzicht de Vikoskloof in. Je staat dan recht boven de Klima bron waar je je in de kloof aan kunt laven, maar dan wel 900m hoger! Je daalt af door het “stenen woud” met de steenstapels (schisten) waar de Zagoria om bekend staat. Een rustige daling over een mooi bospad, tot je in Monodendri bent.

(Je kunt Oxia overslaan en het laatste stukje over asfalt naar Monodendri wandelen).

looptijd/afstand: 5h50’ / 17,8km
stijgen/dalen: 545m / 585m
start/einde: Elafotopos / Monodendri

Dag 3

Door de Vikoskloof naar Mikro Papingo (PZ01081x)

Wandeling door de Vikoskloof. De afdaling vanaf Monodendri is steil en kan glibberig zijn, maar het pad is niet moeilijk. Je loopt nog heerlijk in de schaduw en kunt genieten van de begroeide hellingen.
Na ongeveer een uur en 350m dalen ben je op rivierniveau en nog een half uur later wandel je af en toe over de keien van de rivierbodem zelf. Verder is het een goed begaanbaar pad. Geleidelijk aan daal je nog zo’n 200 meter tot je bij de bronnen van de Voidomatis bent. Daarvandaan stijg je 500 meter tot het dorp Papingo, aan de voet van de indrukwekkende “zwarte torens”.

looptijd/afstand: 7h / 15,8km
stijgen/dalen: 710m / 825m
start/einde: Monodendri / Mikro Papingo

Dag 4

Via het Drakenmeer naar de Astrakas berghut (PZ08091x)

Je neemt overnachtingsspullen mee voor één nacht en start de lange stijging naar de Astrakas berghut. Onderweg kom je langs 4 bronnen. Het uitzicht wordt steeds weidser. Bij de hut kun je een deel van je bagage achterlaten, en dan wandel je door naar het Drakenmeer.
Hier zwemmen de ‘draakjes’ (Alpenwatersalamanders) in het koude meer. Achter het bijzondere meer loopt de helling bijna loodrecht omlaag naar de Aoos: een prachtig gezicht. Langs dezelfde weg wandel je terug naar de berghut.

looptijd/afstand: 5h / 12,1km
stijgen/dalen: 1375m / 430m
start/einde: Mikro Papingo / Astrakas berghut

Dag 5

Over de Astrakas hoogvlakte naar Tsepelovo (PZ09101x)

Je verlaat de hut en wandelt over de Astrakas hoogvlakte, met de toppen van de Astrakas en de Gamila aan weerszijden. Hier maak je een goede kans om gemzen te zien. Langs het  ‘bruidsgat’, over weiden en kale karstvlakten en langs de zijkloof van de Vikoskloof. Dan is het afdalen naar Tsepelovo, dat je al ziet liggen als je nog 700m te dalen hebt.
In het traditionele pension van mevrouw Gouris ligt je bagage op je te wachten. Tijd voor een drankje in een van de cafées op het mooie plein!

looptijd/afstand: 5h20’ / 15,2km
stijgen/dalen: 360m / 1235m
start/einde: Astrakas berghut / Tsepelovo

Dag 6

Via het uitzichtpunt Beloï en de Vradeto Steps naar Kipi (PZ10131x)

Vanaf Tsepelovo start direct een pittige klim die je op de hoogvlakte brengt. Na weer een stenige afdaling wandel je over een prachtig gerestaureerde kalderimi tot aan het uitzichtpunt Beloï, schuin tegenover Oxia bij Monodendri. Hiervandaan heb je een schitterend uitzicht de Vikos-kloof in.

Van Beloï wandel je verder naar het dorp Vradeto. Behalve wegens het plein met traditioneel café is dit dorp vooral bekend om de “Vradeto steps”, een slingerende kalderimi tussen Vradeto en Kapesovo. Je volgt dit pad omlaag tot de asfaltweg. Hier neem je een oude verbindingsweg, steekt het asfalt nog een keer over en daalt dan via een bospad naar de Vikakis beek en het dorp Kipi.

looptijd/afstand: 6h / 18,2km
stijgen/dalen: 705m / 1015m
start/einde: Tsepelovo / Kipi

Dag 7

Langs de boogbruggen van de Zagoria (PZ13011x)

Een relatief makkelijke wandeling langs de fraaie boogbruggen van de Zagoria.

Vanuit Kipi steek je de kleine Milou brug over (met oude watermolen) en volgt het pad naar de beroemde drieboogsbrug Kalogero of Plakida. Over de heuvel en weer omlaag, nu naar de Arkouda brug.

Ook deze steek je over, en dan stijg je naar het traditionele en slaperige dorp Dilofo. Verder stijgen door dit klassieke dorp en dan via landwegen en paden naar Vitsa. In Vitsa kun je weer bijkomen met een drankje op het centrale plein met de prachtige oude plataan. Na het dorp laatste daal je even over een bospad en stijgt tenslotte langs een beekje tot Monodendri.

Als je er nog geen genoeg van hebt, kun je in Monodendri nog een korte rondwandeling maken (5 kwartier) langs een oud kloostertje en een paar uitzichtpunten de Vikoskloof in.

looptijd/afstand: 4h15’ / 11,8km
stijgen/dalen: 720m / 395m
start/einde: Kipi / Monodendri

Dag 8

Vertrek uit de Zagoria

Na het ontbijt eindigt je arrangement. Je wordt teruggebracht naar Ioannina.

Wij scoren een 5/5 uit 17 beoordelingen
© 2013 - 2022 AnnaHiking. Alle rechten voorbehouden.