Leesbaarheid:  A A A    |   Meer contrastTerug naar kleur
Noord-Pindos trektocht middelzwaar 2024 - VERNIEUWD PROGRAMMA
Reis code: PZWT214I
Type tocht: Wandelen-medium
Reis type: Individueel trektocht
Gebied: Noord-Pindos (Zagoria)
Aantal dagen: 8 (te verlengen)
Dag 1

Naar Mikro Papingo

Je reist op eigen gelegenheid naar Ioannina, waar je wordt opgehaald en naar de accommodatie in Mikro (‘Klein’) Papingo gebracht. Het is een charmant dorp, rustig gelegen waar het asfalt ophoudt. Je kunt heerlijk zitten op de beschaduwde binnenplaats met blik op de ‘Torens van Papingo’, de bergen tegenover het dorp. De Tsoumanis broers zijn prima koks.
Als je tijd hebt, kun je in een kwartier naar de ‘Kolimvithria’ of ‘Ovires’ wandelen, natuurlijke poelen die in de zomermaanden middels een sluisje tot zwembad worden omgetoverd. Je kunt hier een frisse duik nemen en het riviertje wat stroomopwaarts volgen: een groen paradijsje!

Dag 2

Via de ‘Ovires’ poelen naar Kato Klidonia (PZ08051x)

Van Mikro Papingo daal je via een rustig asfaltwegje af naar de ‘Kolimvithria’ of ‘Ovires’, de natuurlijke poelen tussen de beide Papingo dorpen. Was je hier de dag ervoor al, dan kun je ook een ander pad volgen langs een klein boogbrugje.
Na het buurdorp Megalo (‘Groot’) Papingo volg je een pad langs de helling met blik op Vikos dorp en kloof. Dan daal je af van Ano (‘Boven’) Klidonia naar het dorp Kato (‘Beneden’) Klidonia en de klassieke boogbrug.

wandeltijd/afstand: 4h25’ / 12,7km
stijgen/dalen: 250m / 815m
start/einde: Mikro Papingo / Kato Klidonia

Dag 3

Via het platanendal van de Voidomatis naar Vikos (PZ05041x)

Vanaf de Klidonia boogbrug volg je het platanendal van de Voidomatis rivier. Onderweg kun je forellen zien zwemmen in de helderste rivier van Griekenland en de duikvluchten bewonderen van waterspreeuwen, ijsvogels en kwikstaarten.
Na het dal daal je af naar de Aristi brug, ook een heerlijke plek om nog even te poedelen in de rivier. Via paden stijg je naar Vikos. Hier kun je een ommetje maken naar het Vikos balkon met prachtig uitzicht de kloof in.

wandeltijd/afstand: 3h15’ / 9,5km
stijgen/dalen: 450m / 75m
start/einde: Ano Klidonia / Vikos

Dag 4

Van Vikos door de Vikoskloof naar Monodendri (PZ04011x)

Vandaag wandel je door de Vikoskloof. De afdaling tot aan rivierniveau is makkelijk. Beneden aangekomen kun je even  in 5 minuten naar de bronnen van de Voidomatis wandelen: de ‘brandkranen’ bieden bijna het hele jaar een fantastische aanblik.
Dan stijg je geleidelijk over een meestal makkelijk begaanbaar pad tot aan de Klima bron (niet altijd water!). Dan volgen een paar klimmetjes en een stukje klauteren over de keien van de kloofbodem.
De laatste 350m stijgen over de ‘trappen van Monodendri’ zijn pittig, maar dan ben je in het mooie dorp. Het plein met de plataan en de cafées lokt, en daarna is het nog 10 minuten tot de accommodatie.

looptijd/afstand: 4h45’ / 13,0km
stijgen/dalen: 655m / 350m
start/einde: Vikos / Monodendri

Dag 5

Langs de boogbruggen van de Zagoria naar Kipi (PZ01131x)

Een rustige wandeling langs enkele van de boogbruggen waar de Zagoria beroemd om is.
Over een bospad daal je af naar het mooie Vitsa, met plein en café. Vandaar dalen en weer stijgen naar Dilofo, een klassiek verstild dorp. Door het bos daal je weer naar de kleine Arkouda brug. Over een heuvelrug langs de beroemde drieboogsbrug Plakida of Kaloyero. Dan een stukje door het oeverbos en tenslotte kom je in Kipi.
De taverna tegenover het hotel is van dezelfde eigenaar en biedt heerlijke maaltijden.

looptijd/afstand: 4h15’ / 11,4km
stijgen/dalen: 370m / 685m
start/einde: Monodendri / Kipi

Dag 6

Over de Vradeto steps naar Vradeto dorp (PZ13161x)

Je stijgt eerst richting Kapesovo, wat je links laat liggen. Hier start het beroemde pad ‘Vradeto Steps’, een geplaveid pad met vele windingen langs de berghelling. In het voorjaar vind je hier veel bloemen en je hebt kans op berensporen. Het pad eindigt in het dorp Vradeto.

wandeltijd/afstand: 3h10’ / 7,1km
stijgen/dalen: 715m / 130m
start/einde: Kipi / Vradeto

Dag 7

Langs het uitzichtbalkon Beloï naar Tsepelovo (PZ16101x)

Een landweg en dan een fraai opgeknapte kalderimi brengen je bij uitzichtpunt Beloï, waar je een schitterend uitzicht hebt in de Vikos-kloof.
Je wandelt een stukje terug over de kalderimi en buigt dan af naar links. Vandaar is het weer wat klimmen geblazen tot een kale stenige hoogvlakte. Na de hoogvlakte daal je af over een fraai pad met uitzicht op Tsepelovo, waar de wandeling eindigt op het gezellige plein onder de grote platanen.

wandeltijd/afstand: 3h30’ / 9,6km
stijgen/dalen: 295m / 560m
start/einde: Vradeto / Tsepelovo

Dag 8

Vertrek uit de Zagoria

Na het ontbijt eindigt je arrangement. Je wordt teruggebracht naar Ioannina.