Leesbaarheid:  A A A    |   Meer contrastTerug naar kleur
Andros licht programma individueel 2022
Reis code: CAWM112I
Type tocht: Wandelen-licht
Reis type: Individueel minitrekking
Gebied: Cycladen eilanden
Aantal dagen: 8 (in te korten en uit te breiden)
Dag 1

Aankomst in Ormos Korthiou

Vanaf de luchthaven van Athene ga je met de lijnbus naar Rafina (40 minuten), dan met de boot naar Gavrio (2 uur) en tenslotte met de lijnbus naar Ormos Korthiou, waar het arrangement start. De accommodatie-eigenaar wacht je op bij de bushalte en brengt je naar je accommodatie.

Dag 2

Van het Tromarchiani klooster langs schapendorpjes naar Ormos Korthiou (CA20021x)

Na een bezoek aan het klooster wandel je eerst terug naar de asfaltweg over een betonweg met fraaie uitzichten over zee. Dan volgt een prachtig pad over de helling richting de baai van Korthiou, langs weitjes, kapelletjes en dorsvloeren en door charmante dorpjes met mooie bronnen. Het laatste kwartier vanaf het dorp Aidoni ('nachtegaal') loop je over asfalt terug naar Ormos Korthiou. Een heel ontspannen wandeling met bijna steeds mooi uitzicht op zee.

looptijd/afstand: 3h / 9,7km
stijgen/dalen: 85m / 330m
start/einde: Tromarchiani klooster / Ormos Korthiou

Dag 3

Langs het Epano Kastro naar Ormos Korthiou (CA28021x)

Start waar de landweg naar de brug van Dipotamata aftakt van de asfaltweg Chora - Ormos Korthiou. Na de brug stijgen over paden en landwegen tot het kasteel "Epano Kastro Faneromenis". Na een bezoek aan het kasteel met de Faneromeni kerk door weiden omlaag tot een kalderimi. Deze brengt je door het dorp Kochilou en dan verder omlaag richting Ormos Korthiou. Een klein ommetje brengt je naar "Grias to Pidima" strand, waar het oudje dat het kasteel had verraden zich van de rotsen heeft geworpen.

looptijd/afstand: 3h20’ / 9,8km
stijgen/dalen: 310m / 630m
start/einde: Dipotamata / Ormos Korthiou

Dag 4

Van het Panachrandou klooster naar Chora (CA05011x)

Met een taxi wordt je naar het Panachrandou klooster gebracht. Het ligt prachtig op de berghelling en wordt bewoond door gastvrije monniken. Kom je vóór 2 uur aan, dan kun je de fraaie schilderingen in de kerk bewonderen; een van de monniken doet dan de kerkdeur voor je open.
Vandaar daal je af via een breed ommuurd pad tot de kruising “Petrias”. Onderweg heb je prachtig uitzicht over het dal en de tegenovergelegen dorpjes. Nog weer even stijgen, en dan wandel je al dalend door de vlakte van Livadia naar Andros Chora.

looptijd/afstand: 3h20’ / 9,4km
stijgen/dalen: 260m / 705m
start/einde: Panachrandou klooster / Chora

Dag 5

Rondwandeling Chora langs waterige klassiekers (CA01011c)

Vanaf Niborio strand stijg je eerst geleidelijk naar Apikia, waar de Sariza bronnen zich bevinden. Hier maak je een uitstapje naar Pythara: een reeks watervalletjes in een charmante stroom.
Vanaf Apikia daal je af langs de molenbeek. Onderweg kom je langs de klassieke woontoren Bisti-Mouvelas, de Leeuwenbrug en de Empereikos watermolen. Je komt uit bij het strand Gialia. Vandaar nog even een rotspuntje over en je bent weer terug bij Niborio.

looptijd/afstand: 3h35’ / 11,2 km
stijgen/dalen: 520m
start/einde: Chora Niborio

Dag 6

Van het Olijfmuseum naar Ano Aprovatou (CA08071x)

Olijfpers Museum AndrosJe start bij het Olijfpers Museum in Ano Pitrofos. Het museum is bekroond als TOP-10 museum in Griekenland en is absoluut een bezoek waard. Dimitris, de eigenaar en zoon van de laatste molenaar, is ingenieur en komt uit Pitrofos. Hij heeft de molen gerestaureerd en weer bedrijfsklaar gemaakt. Hij is er niet alle dagen, maar je kunt hem bellen om een bezoek te regelen. (HELAAS IN 2021 GESLOTEN I.V.M. COVID.)
Je wandelt over de klassieke verbindingsweg naar de westzijde van het eiland, langs het dorp Ano Aprovatou met restaurant "het balkon van de Aegean" (niet altijd open!). Hier komt de taxi je halen. Je kunt ook verder omlaag wandelen naar de haven van Batsi, deels over een klassieke kalderimi met prachtig zicht op de baai.

looptijd/afstand: 2h40’ / 8,1km (tot Batsi: 4h15’/ 13,0km)
stijgen/dalen: 220m / 310m (tot Batsi: 270m / 710m)
start/einde: Ano Pitrofos / Ano Aprovatou (of Batsi)

Dag 7

Via Agios Petros dorp naar Gavrio (CA04034x)

De wandeling start bij de haven van Batsi, waar voldoende gelegenheden zijn voor een kopje koffie en lunchinkopen. Je stijgt over bergpaadjes tot een hoogvlakte. Daarna daal je af naar Agios Petros.
Je komt door het dorp Agios Petros met de fraaie dorpsbron en ziet de toren op de helling. Dan daal je helemaal af tot je in de haven van Gavrio bent gearriveerd.

looptijd/afstand: 3h35’ / 10,7km
stijgen/dalen: 445m
start/einde: Batsi / Gavrio

Dag 8

Vertrek uit Gavrio

Je wandelt naar de haven en vaart terug naar Rafina. Daar neem je de bus naar de luchthaven van Athene.
NB: Mocht je een vroege vlucht hebben, dan vaar je de avond tevoren al naar Rafina en overnacht daar (meerprijs).

Wij scoren een 5/5 uit 16 beoordelingen
© 2013 - 2022 AnnaHiking. Alle rechten voorbehouden.