Leesbaarheid:  A A A    |   Meer contrastTerug naar kleur
VOORLOPIG NIET BOEKBAAR! Pilion trektocht individueel 2024
Reis code: SPWT214I
Type tocht: Wandelen-medium
Reis type: Individueel trektocht
Gebied: Pilion (schiereiland)
Aantal dagen: 10 (in te korten of uit te breiden)
Dag 1

Aankomst Pilion, transfer naar Portaria

Je wordt opgehaald in Volos en naar het bergdorp Portaria gebracht.
Portaria heeft een mooi plein, overschaduwd met platanen. De accommodatie is naar keuze een traditioneel gebouwd hotel aan dit plein of een hotel een stukje verderop in het dorp (met zwembad). In het dorp zijn enkele fraaie kerken, diverse winkeltjes en veel horeca.
In Portaria kun je een dag verlengen voor een rondwandeling langs Makritsa en het Centaurenpad.

Dag 2

Van Portaria naar Chania (SP13071x)

Je stijgt voornamelijk, over kalderimia, boswegjes en bergpaden. Onderweg heb je mooie uitzichten over de Pagasitische Golf. Je eindigt in het wintersportdorp Chania.

wandeltijd/afstand: 4h / 9,1km
stijgen/dalen: 615m / 65m
start/einde: Portaria / Chania

Dag 3

Van Chania naar Zagora (SP07171x)

Je verlaat Chania over kalderimia door dicht beukenbos, stevig dalend. Dan daal je verder over landwegen langs appelboomgaarden met regelmatig fraai uitzicht over de Egeïsche Zee aan de noordzijde van de Pilion. Het laatste stukje daal je door het dorp over een pad tot je je accommodatie hebt bereikt.
Zagora is de plek waar de rode appels van de Pilion worden verzameld en verwerkt. Het dorp bestaat uit enkele dorpskernen met ieder hun eigen kerk, waar de kern naar wordt genoemd. Je verblijft in de kern Agia Kyriaki, een levendig dorp met diverse winkeltjes en horeca.

wandeltijd/afstand: 3h20’ / 11,2km
stijgen/dalen: 40m / 725m
start/einde: Chania / Zagora

Dag 4

Van Zagora naar Agios Ioannis (SP17162x)

Van Zagora daal je af naar het vissersdorpje Chorefto, langs de appelverwerkingsfabriek Zagorin. In Chorefto is horeca. Je wandelt langs het zandstrand naar het haventje en gaat dan stijgen. De noordoostzijde is een kliffenkust, zodat je een paar ‘bultjes’ over moet om naar het volgende strand te komen.
Banikas bestaat uit twee kiezelstranden waar een riviertje in uitkomt. Na het tweede strandje ga je weer stijgen over landwegen en dan daal je geleidelijk tot je vlak bij het strand van Agios Ioannis bent. Een heerlijke plek voor een verlenging aan het prachtige zandstrand!

looptijd/afstand: 4h20’ / 13,7km
stijgen/dalen: 425m / 920m
start/einde: Zagora / Agios Ioannis

Dag 5

Van Agios Ioannis via Damouchari naar Tsangarada (SP16011x)

Je start langs het strand van Agios Ioannis en Papa Nero, dan klim je weer een ‘bultje’ over naar het charmante haventje van Damouchari. Hier zijn opnames gemaakt voor de film “Mama Mia”; het strandhuisje van Meryl Streep stond hier. In het haventje lokken de cafeés, en de baai met zandstrand nodigt uit tot zwemmen.
Vanuit Damouchari voert een prachtige en bloemrijke kalderimi stevig omhoog rechtstreeks naar Agia Kyriaki en tenslotte Agia Paraskevi, beide dorpskernen van het ‘tuindorp’ Tsangarada.
Vanuit Tsangarada zijn nog diverse (rond)wandelingen te maken voor een verlenging.

wandeltijd/afstand: 3h15’ / 7,2km
stijgen/dalen: 570m / 85m
start/einde: Agios Ioannis / Tsangarada-Agia Paraskevi

Dag 6

Van Tsangarada over de bergkam naar Milies (SP01101x)

Je wandelt door Tsangarada naar Taxiarches, de derde dorpskern. Vandaar steek je een stroompje over middels een oude boogbrug, dan ga je geleidelijk stijgen tot je op de kam bent. Ineens zie je de zee aan de andere kant: de Pagasitische Golf. Door kastanjebossen daal je verder tot Milies.
Milies stationJe overnacht bij het station waar de trein uit Ano Lechonia eindigt. Tegenwoordig is dit een toeristentreintje, maar in de bloeitijd van de zijdehandel was het een verkeersader langs de dorpen die niet via wegen verbonden waren.

wandeltijd/afstand: 4h40’ / 14,1km
stijgen/dalen: 440m / 610m
start/einde: Tsangarada-Agia Paraskevi / Milies

Dag 7

Van Milies naar Kala Nera (SP10091x)

Van Milies stijg je langs de grot van de centaur Chiron naar Vyzitsa. Hier staan veel fraaie klassieke herenhuizen die getuigen van de welstand van weleer. Ook in het volgende dorp Pinakates zie je veel van deze fraaie panden.
Na deze dorpen daal je af via mooie paden en kalderimia richting de kust. Je neemt een stukje van de spoorbaan die in Milies begint en daalt dan door het buurtschapje Argyreïka tot Kala Nera, ‘goede wateren’. Hier is een mooi strand en een charmant haventje waar elke ochtend de vers gevangen vis wordt verhandeld.

wandeltijd/afstand: 4h15’ / 11,2km
stijgen/dalen: 400m / 705m
start/einde: Milies / Kala Nera

Dag 8

Van Kala Nera over de spoorbaan naar Agios Georgios Nilias (SP09271x)

Je stijgt eerst naar de spoorbaan en volgt deze van Ogla naar Ano Gatzea. Bij het station van Ano Gatzea is ook het Olive Press museum, open als de trein stopt, en een café. Na het station verlaat je de spoorbaan en stijgt door olijfgaarden naar Agios Georgios Nilias. Aan het plein bevindt zich het musem van de beeldend kunstenaar Nicolas.
In de standaard reis word je teruggebracht naar Kala Nera. Je kunt ook overnachten in Agios Georgios; vraag een offerte (verschillende kamertypes, dagprijs).

wandeltijd/afstand: 3h35’ / 10,9km
stijgen/dalen: 675m / 85m
start/einde: Kala Nera / Agios Georgios Nilias

Dag 9

Van Agios Georgios Nilias naar Agria (SP27181x)

Eerst daal je af naar Agios Vlasios met een leuk kerkplein met diverse horeca. Vanaf Agios Vlasios wandel je over klassieke kalderimia door olijfgaarden naar Agria, een gezellig voorstadje van Volos. Hier is een vissershaventje, een klein strand en veel horeca.
Vanuit Agria kun je makkelijk met de lijnbus naar Volos om cultuur op te doen bij het mooie kleine archeologische museum, te winkelen en te genieten aan de boulevard bij het beeldje van Jason en de Argonauten. Agria is dus ook prima geschikt voor een verlenging.

wandeltijd/afstand: 3h10’ / 9,5km
stijgen/dalen: 120m / 710m
start/einde: Agios Georgios Nilias / Agria

Dag 10

Vertrek uit de Pilion

Je wordt teruggebracht naar Volos voor je terugreis.