Leesbaarheid:  A A A    |   Meer contrastTerug naar kleur
Olympus trektocht individueel 2023
Reis code: OPWT313I
Type tocht: Wandelen-zwaar
Reis type: Individueel trektocht
Gebied: Olympus gebergte
Aantal dagen: 7 (uit te breiden met rustdagen)
Dag 1

Naar Litochoro (OP-01)

Je reist naar Litochoro, een pittoresk stadje aan de voet van de Olympos. Hier starten de meeste wandelaars voor een retourtje naar de toppen. Aan het plein zijn diverse gezellige gelegenheden en een fraaie kerk. Vanaf het plein loopt een winkelstraatje langs een park omlaag. Je kunt hier je laatste voorbereidingen treffen voor je trektocht.

Dag 2

Van Litochoro naar het Dionysios klooster (OP-02/GR00190)

Vandaag start je trektocht over de Olympus. De start door de Enipeas kloof langs het Europese lange-afstandspad E4 is vrijwel geheel stijgend, met enkele pittige dalinkjes. De Enipeas rivier voorziet het dorp van drinkwater en is kristalhelder. Er zijn fraaie houten bruggen overheen gebouwd. Je wandelt soms vlak langs het water en soms een heel eind erboven. Je krijgt je eerste blikken op de toppen.
De wandeling is niet lang maar betekent al direct een stijging van 900m. Door de korte afstand heb je voldoende tijd voor de wandeling en kun je volop genieten van de omgeving. De wandeling eindigt bij het oude Dionysios klooster; het was vervallen maar wordt geleidelijk gerestaureerd. Na de wandeling word je per taxi teruggebracht naar Litochoro.

looptijd/afstand: 4h / 9,6km
stijgen/dalen: 900m / 350m
start/einde: Litochoro / Agios Dionysios klooster

Dag 3

Van het Dionysios klooster naar de Agapitos Spilios berghut (OP-03/GR00191)

Je wordt per taxi teruggebracht naar het Dionysios klooster en wandelt vandaar naar de Agapitos Spilios berghut (‘A-hut’). Je passeert het grotkerkje waar de heilige Dionysios als kluizenaar leefde. Verder de E4 volgend angs de rivier kom je langs verschillende poelen en je steekt de rivier over via houten bruggen en stapstenen.
Dan bereik je de hut Prionia, waar je wat kunt eten of drinken en je waterflessen bijvullen. De weg eindigt hier: vanaf dit punt kom je alleen te voet of per muildier verder naar boven. Hier verandert ook het landschap. Het bos wordt geleidelijk dunner en de rivier is nog maar een smal stroompje. Je inspanning wordt beloond door de afwisselende uitzichten.

looptijd/afstand: 4h / 8,8km
stijgen/dalen: 1300m / 90m
start/einde: Agios Dionysios klooster / A-hut (Agapithos Spilios hut)

Dag 4

Van de A-hut over de toppen naar de Vlakte der Muzen (OP-04/GR00077)

Hier is het om begonnen! Vandaag stijg je nog een pittig stuk door alpien landschap met grote kans op gemzen. Eerst bereik je de Skala top (2866m): hiervandaan heb je adembenemend uitzicht op de allerhoogste top Mytikas (2918m) en de klimmers. Over een smalle kam wandel je naar het hoogste punt van je tocht: de Skolio (2911m) met topboek en 360o uitzicht over de zee en de hoogvlakte waar de Olympische toppen zich bevinden.
Een stukje dalen en dan weer stijgen naar de Adonis top met een oud weerstation. Van hier kun je de vlakte richting Tembi zien liggen. Je daalt nog een stuk en traverseert dan verder over de Zonaria aan de voet van de ‘Troon van Zeus’ tot je bij de Vlakte der Muzen bent aangekomen. Hier ligt de gezellige kleine C-hut genesteld tussen enkele kleinere toppen met weergaloos uitzicht op de Stefani of ‘Troon van Zeus’.

looptijd/afstand: 6h / 11,0km
stijgen/dalen: 1230m / 650m
start/einde: A-hut / C-hut (Vlakte der Muzen)

Dag 5

Van de Vlakte der Muzen via de Petrostrounga vlakte naar de Koromilia hut (OP-05/GR00078)

De zonsopgang met blik op de Stefani is onovertroffen, en we raden je aan om de zonsopgang te bekijken vanaf een van de kleine topjes op het plateau. Na het ontbijt wandel je dan het plateau verder af naar de smalle kam Lemos (‘nekje’). Langs weer een topje vanwaar je de A-hut kunt zien liggen en dan bereik je langzamerhand weer de boomgrens.
Tussen de bomen ligt de mysterieuze Petrostrounga weide waar vroeger de veehoeders de zomer doorbrachten. Tegenwoordig staat er een goed ingerichte berghut waar je een welverdiende pauze kunt genieten. Dan daal je verder af over beboste hellingen met regelmatig fraai uitzicht tot de Koromilia hut.

looptijd/afstand: 4h45’ / 10,5km
stijgen/dalen: 55m / 1675m
start/einde: C-hut (Vlakte der Muzen) / Koromilia hut

Dag 6

Van de Koromilia hut naar Agios Konstandinos en Litochoro (OP-06/GR00079)

Vanaf Koromilia daal je af richting het oosten, over -soms steile- bospaden. Tussen de bomen door heb je prachtig uitzicht over de vlakte naar de zee. De watervallen in de Orlias beek nodigen je uit voor een kleine omweg en pauze. Bij het Agios Konstantinos kerkje word je opgehaald en per taxi teruggebracht naar Litochoro.

looptijd/afstand: 1h45’ / 4,0km
stijgen/dalen: 0m / 735m
start/einde: Koromilia hut / Agios Konstantinos kerkje

Dag 7

Vertrek uit Litochoro (OP-07)

Na het ontbijt eindigt het arrangement met een laatste blik op de toppen. Je reist per lijnbus naar Thessaloniki luchthaven.

Wij scoren een 5/5 uit 17 beoordelingen
© 2013 - 2023 AnnaHiking. Alle rechten voorbehouden.