Leesbaarheid:  A A A    |   Meer contrastTerug naar kleur
Andros Route trektocht individueel 2024
Reis code: CAWT214I
Type tocht: Wandelen-medium
Reis type: Individueel trektocht
Gebied: Cycladen eilanden
Aantal dagen: 12 (in te korten en uit te breiden)
Dag 1

Aankomst in Ormos Korthiou

Vanaf de luchthaven van Athene ga je met de lijnbus naar Rafina (40 minuten), dan met de boot naar Gavrio (2 uur) en tenslotte met de lijnbus naar Ormos Korthiou, waar het arrangement start. De accommodatie-eigenaar wacht je op bij de bushalte en brengt je naar je accommodatie.

Dag 2

Langs het Epano Kastro naar Ormos Korthiou (CA28021x)

Start waar de landweg naar de brug van Dipotamata aftakt van de asfaltweg Chora - Ormos Korthiou. Na de brug stijgen over paden en landwegen tot het kasteel "Epano Kastro Faneromenis". Na een bezoek aan het kasteel met de Faneromeni kerk door weiden omlaag tot een kalderimi. Deze brengt je door het dorp Kochilou en dan verder omlaag richting Ormos Korthiou. Een klein ommetje brengt je naar "Grias to Pidima" strand, waar het oudje dat het kasteel had verraden zich van de rotsen heeft geworpen.

looptijd/afstand: 3h20’ / 9,8km
stijgen/dalen: 310m / 630m
start/einde: Dipotamata / Ormos Korthiou

Dag 3

Van Ormos Korthiou naar Chora via Exo Vouni en Vrachnou (CA02013x)

Je wandelt langs de dorpen Meso Vouni en Exo Vouni, door oude landbouwgebieden en door ruige natuur tussen de bergketens Gerakonas en Rachi. Onderweg heb je indrukwekkend uitzicht op de bergen en de zee.
De gemarkeerde route 5 eindigt in het dorpje Vrachnou, hiervandaan wandel je door naar Chora.

looptijd/afstand: 6h / 15,1km
stijgen/dalen: 815m / 775m
start/einde: Ormos Korthiou / Chora

Dag 4

Van Chora langs het Panachrandou klooster naar Menites (CA01311x)

Je wandelt Chora uit en gaat via Vrachnou door de  vlakte van Livadia naar de kruising “Petrias”. Hier ga je stijgen over een breed ommuurd pad tot het bewoonde Panachrandou klooster. Je moet wat overhebben voor het klooster, maar het is alleszins de moeite waard! Het ligt prachtig op de berghelling en wordt bewoond door gastvrije monniken. Kom je vóór 2 uur aan, dan kun je de fraaie schilderingen in de kerk bewonderen; een van de monniken doet dan de kerkdeur voor je open.
Na het bezoek daal je weer af via hetzelfde brede pad tot de kruising “Petrias”, een eindje boven de Stolichmeni brug. Deze klassieke boogbrug steek je over. Tenslotte nog een rustige stijging tot Menites, het dorp met de fraaie bronnen.

looptijd/afstand: 6h / 14,3km
stijgen/dalen: 845m / 645m
start/einde: Chora / Menites

Dag 5

Van Menites via Niborio naar Apikia (CA31091x)

Je start in Menites, en wandelt al dalend richting Chora, langs de vele fraaie bronnen en bruggetjes van de dorpen Lamira en Ypsilou. Vóór Chora Niboria buig je naar het noorden en gaat stijgen tot je in Apikia bent.
Onder hotel Sariza Springs bevinden zich de Sariza bronnen; het water wordt gebotteld en in heel Griekenland verkocht. Net vóór het hotel ga je links voor een uitstapje naar Pythara: een reeks watervalletjes in een charmante stroom.

looptijd/afstand: 4h / 11,9km
stijgen/dalen: 510m / 410m
start/einde: Menites / Apikia

Dag 6

Van Apikia over de bergkam naar Arni (CA09301x)

Vanuit Apikia stijg je naar het dorpje Vourkoti; daar is weliswaar een taverna maar die tref je zelden open. De wandeling vervolgt over een lange kam met uitzicht naar zowel het zuiden als het noorden. Vanaf de Profitis Ilias kerk met Panagia kapel krijg je prachtig uitzicht op de zee aan westzijde.
Je wandelt verder naar het verspreid liggende dorp Arni, met diverse kerkjes en goede bronnen. Sandy heeft twee kamers ingericht in een klassieke olijfmolen die ze zelf heeft gerestaureerd. Ze vangt ook allerhande dieren op, dus je wordt waarschijnlijk gewekt door ezelgebalk.

looptijd/afstand: 5h20’ / 14,3km
stijgen/dalen: 775m / 695m
start/einde: Apikia / Arni

Dag 7

Van Arni langs oude kalderimia naar Batsi (CA30041x)

Je wandelt door het verspreid liggende dorpje Arni, over kalderimia, bospaadjes en landwegen. Voornamelijk dalend kom je in Katakilos, een wat meer levendig dorp op de westhelling. Na een pauze bij het café stijg je naar de Agia Anna kerk op een volgend bergkammetje. Vanaf de kam daal je af naar Batsi, steeds met prachtig zicht op de baai.
Het is een relatief korte wandeling, wat je de gelegenheid geeft om daarna tot rust te komen in het charmante badplaatsje met veel faciliteiten.

looptijd/afstand: 3h10’ / 11,3km
stijgen/dalen: 235m / 690m
start/einde: Arni / Batsi

Dag 8

Van Apikia langs het Olijfpersmuseum naar Paleopolis (CA09321x)

Olijfpers Museum AndrosJe start in Apikia. Vandaar wandel je over kale hoogvlakten naar Ano Pitrofos, waar je een bezoek kunt brengen aan het Olijfpers Museum. Het museum is bekroond als TOP-10 museum in Griekenland en is absoluut een bezoek waard. Dimitris, de eigenaar en zoon van de laatste molenaar, is ingenieur en komt uit Pitrofos. Hij heeft de molen gerestaureerd en weer bedrijfsklaar gemaakt. Hij is er niet alle dagen, maar je kunt hem bellen om een bezoek te regelen. (HELAAS IN 2021 GESLOTEN I.V.M. COVID.)
Vandaar wandel je over de klassieke verbindingsweg naar de westzijde van het eiland. Nog op de hoogvlakte buig je af naar het westen en daalt af naar Paleopolis. De wandeling eindigt bij het museum van Paleopolis (alleen donderdag open), boven de opgravingen.

looptijd/afstand: 5h / 14,4km
stijgen/dalen: 700m / 825m
start/einde: Apikia / Paleopolis

Dag 9

Van het Olijfpersmuseum naar Batsi (CA08041x)

Olijfpers Museum AndrosJe start bij het Olijfpers Museum in Ano Pitrofos. Het museum is bekroond als TOP-10 museum in Griekenland en is absoluut een bezoek waard. Dimitris, de eigenaar en zoon van de laatste molenaar, is ingenieur en komt uit Pitrofos. Hij heeft de molen gerestaureerd en weer bedrijfsklaar gemaakt. Hij is er niet alle dagen, maar je kunt hem bellen om een bezoek te regelen. (HELAAS IN 2021 GESLOTEN I.V.M. COVID.)
Na het bezoek wandel je over de klassieke verbindingsweg naar de westzijde van het eiland tot Ano Aprovatou, bij restaurant "het balkon van de Aegean" (niet altijd open!). Vandaar een klassieke kalderimi omlaag naar de haven van Batsi.

looptijd/afstand: 4h15’ / 13,0km
stijgen/dalen: 270m / 710m
start/einde: Ano Pitrofos / Batsi

Dag 10

Via Agios Petros dorp naar Gavrio (CA04031x)

De wandeling start bij de haven van Batsi, waar voldoende gelegenheden zijn voor een kopje koffie en lunchinkopen. Je stijgt over bergpaadjes naar een hoogvlakte. Vandaar kun je eventueel een ommetje maken naar het bewoonde Agias of Zoodochos Pigi klooster, wat je kunt bezoeken indien gepast gekleed. Na de hoogvlakte stijg je nog een stukje door tot een volgende hoogvlakte. Dan is het verder dalen.
Je komt door het dorp Agios Petros met de fraaie dorpsbron en ziet de toren op de helling; je kunt er een bezoek brengen. Dan daal je helemaal af tot je in de haven van Gavrio bent gearriveerd.

looptijd/afstand: 3h40’ / 10,1km
stijgen/dalen: 435m
start/einde: Batsi / Gavrio

Dag 11

Langs de watermolens van Frousei naar Gavrio (CA22031x)

Het startpunt van de zeer gevarieerde “watermolen-wandeling” ligt net voorbij het Agia Irini kerkje. Je kunt optioneel een ommetje maken naar de Agios Stathis kerk: een charmant kerkje op de berghelling (20’ extra). Dan wandel je door de beschaduwde vallei langs de vele molenruïnes.
Bij de Amolochos brug, na 2½ uur, begint de geleidelijke klim naar de dorpjes Amolochos en Bliometi. In Bliometi is de klassieke Gianouli-Dimitri woontoren opgeknapt en wordt weer bewoond; je ziet hem liggen vanaf een afstandje. Je stijgt verder over een kam met schitterend uitzicht over zee naar het oosten, tot je bij het Stavros kerkje bent; vandaar buig je af naar het westen. Bij de Profitis Ilias kerk ga je weer dalen. Je komt langs enkele kerkjes van Ano (“Boven”) Gavrio en daalt dan verder naar de haven van Gavrio, waar de wandeling eindigt.
  Je kunt de wandeling eindigen in Bliometi of Ano Gavrio en daar een taxi bellen om je naar Gavrio terug te brengen.

looptijd/afstand: 6h / 17,2km
stijgen/dalen: 615m / 920m
start/einde: start wandelroute 14 / Gavrio

Dag 12

Vertrek uit Gavrio

Je wandelt naar de haven en vaart terug naar Rafina. Daar neem je de bus naar de luchthaven van Athene.
NB: Mocht je een vroege vlucht hebben, dan vaar je de avond tevoren al naar Rafina en overnacht daar (meerprijs).