Leesbaarheid:  A A A    |   Meer contrastTerug naar kleur
Corfu Trail individueel 2022
Reis code: IKWT312I
Type tocht: Wandelen-zwaar
Reis type: Individueel trektocht
Gebied: Korfoe eiland
Aantal dagen: 15
Dag 1

Naar Asprokavos, optionele rondwandeling langs Arkoudillas strand en klooster (CT-01)

Je wordt opgehaald bij de luchthaven van Korfoe en naar je accommodatie in Asprokavos gebracht, helemaal in het zuiden van het eiland. Bij een vroege vlucht kun je een rondwandeling maken langs het Arkoudillas klooster en gelijknamig zandstrand.
Deze route start net ten zuiden van het vakantieparadijs Kavos. Over een landweg wandel je naar het zuidelijkste puntje van het eiland, waar zich de ruines van het Arkoudilas klooster bevinden. Via een wandelpaadje daal je af naar het meest zuidelijke zandstrand van het eiland, Arkoudilas Beach, met een eindeloze strook goudkleurig zand. Aan de noordzijde verlaat je het strand om naar het pittoreske dorpje Spartera te klimmen, vanwaar je over een rustige dalende weg terugwandelt naar je accommodatie in Asprokavos.

looptijd/afstand: 3h30’ / 12km
stijgen/dalen: 250m
start/einde: Asprokavos

Dag 2

Van Asprokavos via Lefkimmi naar Santa Barbara (CT-02)

Vanuit Asprokavos wandel je eerst rond een meertje en vervolgens door beschaduwde olijfwouden en open land naar Lefkimmi. Deze tweede grootste plaats van het eiland bestaat uit meerdere dorpsdelen en de tavernes aan de rivier nodigen je uit voor een koffiepauze.
Je vervolgt je weg door de verschillende dorpsdelen van Lefkimmi, dan ga je het dorp weer uit richting de westkust. Vanaf Gardenos stijg je langs een klif met spectaculaire uitzichten over de westkust en de dorpjes in het binnenland. Je kunt zelfs de oost- en zuidkust zien liggen! De route eindigt bij Santa Barbara met haar wonderschone zandstrand.

looptijd/afstand: 6h30’ / 22,5km
stijgen/dalen: 350m
start/einde: Asprokavos / Santa Barbara

Dag 3

Van Santa Barbara langs het Korission meer naar Paramonas (CT-03)

Vandaag bijna geen hoogteverschil op de wandeling! Je gaat langs het strand naar het wat minder inspirirende strandplaatsje Agios Georgios. Bij het verlaten van Agios Georgios kom je op het prachtige, lange, lege Issos strand waar scenes uit de James Bond fim 'For Your Eyes Only' (1981) werden opgenomen.
Na deze mooie strandwandeling ga je omhoog de duinen in en door een jeneverbesbos. Je vervolgt je weg langs het grote zoutwatermeer Korission, waar je met een beetje geluk flamengo’s kunt spotten. Verderop wandel je weer door olijvenwoud en gaat het kort omhoog voordat je afdaalt naar Paramonas.

looptijd/afstand: 5h30’ / 20,0km
stijgen/dalen: 150m / 120m
start/einde: Santa Barbara - Paramonas

Dag 4

Van Paramonas naar Stavros en Benitses (CT-04)

De ochtend begint direct met een stevige klim. Vanaf het rif heb je een prachtig uitzicht over de westkust en landinwaarts op de dorpjes Ano en Kato Pavliana. Voetpaden en wegen leiden je naar Vouniatades waar je de vallei van de Messonghi rivier doorkruist.
Door heide en olijfboomgaarden wandel je verder naar het dorpje Strongili. Vervolgens gaat het weer bergopwaarts, naar Komianata en Stavros. Hier kun je nog even heen en weer naar een uitzichtpuntje. Tenslotte daal je af naar de kustplaats Benitses.

looptijd/afstand: 6h / 18,5km
stijgen/dalen: 650m
start/einde: Paramonas / Benitses

Dag 5

Van Stavros (Coyevinas) via de Agi Deka top naar Pelekas (CT-05)

Je wordt naar het beginpunt gebracht in het dorp Stavros. Hier start je over een prachtig voetpad dat om de berg Agi Deka heen draait. Vanuit het dorp Ano Garouna klim je vervolgens steil omhoog naar de top van de Agi Deka, in de tweede hoogste vrijstaande top van Corfu. Op de top vind je een klooster in een kersentuin wat uitnodigt voor een pauze.
Via oude ezelspaadjes daal je af naar het gelijknamige dorpje  en verder via een weg naar het pittoreske dorpje Sinarades. Hier kun je wellicht het locale folkloremuseum bezoeken (afhankelijk van de openingstijden).
Buiten Sinarades kom je bij het uitzichtpunt Aerostato, een van de mooiste uitzichtpunten van het eiland. Vervolgens wandel je nog op mooie paden door olijfgaarden en met steeds weer fantastische uitzichten naar het dorp Pelekas.

looptijd/afstand: 6h / 17,5km
stijgen/dalen: 650m
start/einde: Stavros / Pelekas

Dag 6

Van Pelekas naar Liapades (CT-06)

Vanaf Pelekas daal je in een half uurtje af naar het prachtige (nudisten)strand van Myrtiotissa en het gelijknamige klooster. Na het strand gaat het direct weer omhoog, een steile klim door bos en vervolgens langs een heuvel met geweldig uitzicht over de westkust.
Na het dorpje Vatos daal je weer af tot in de Ropa vallei en blijft het een tijdje vlak. Via het pittoreske dorpje Giannades met uitzicht op de Ropa vallei klim je weer de olijfwouden in en wandel je door -op het oog- verlaten boomgaarden naar het dorp Liapades, een prachtig antiek dorp met hele mooie oude huizen.

looptijd/afstand: 7h / 23,0km
stijgen/dalen: 600m / 800m
start/einde: Pelekas / Liapades

Dag 7

Rustdag in Liapades (CT-R1)

Je blijft een extra dag in Liapades. Het strand met het bekende restaurant Cricketer Taverna nodigen je uit om heerlijk tot rust te komen.

Dag 8

Van Liapades naar Agios Georgios over de Romeinse Weg (CT-07)

De wandeling start met een steil wandelpaadje dat je direct hoog boven de zee brengt richting Paleokastritsa. Vanaf de weg naar Paleokastritsa ga je omhoog over een netwerk van oude geplaveide paden naar het eeuwenoude dorp Lakones en het uitzichtpunt Bella Vista (‘het beste uitzicht van Europa’).
In Lakones loop je meer dan een kilometer over het asfalt door het dorp, maar het uitzicht maakt alles goed. Vervolgens ga je weer de olijfgaarden in naar het mooie dorpje Krini: hier kun je een uitstapje maken naar de Byzantijnse vesting Angelokastro, zeker de moeite waard! Je passeert de ‘Lelievallei’en daalt dan af over een prachtig geplaveid wandelpad, de Romeinse weg, naar de westkust en dan door olijfgaarden naar het strandresort Agios Georgios Pagon.

looptijd/afstand: 4h30’ / 13,5km (Angelokastro: +1km enkele reis)
stijgen/dalen: 350m (Angelokastro: +150m)
start/einde: Liapades / Agios Georgios Pagon

Dag 9

Van Agios Georgios over de hellingen van de Pantokrator naar Rekini en Roda (CT-08)

Een pittige klim brengt je van Agios Georgios naar het dorpje Prinilas. Vanaf hier gaat het verder naar de dorpjes Pagi, Aspiotades, Manatades, Agros en Agios Athanasios. Na al deze dorpjes kom je langs het prachtige klooster van Agios Athanasios (zeker een bezoek waard!) en dan over verlaten paden naar de rivier en wegkruising bij Rekini.
Met de lijnbus of een taxi ga je op eigen gelegenheid naar Roda aan de noordkust.

looptijd/afstand: 4h30’ / 14,0km
stijgen/dalen: 450m / 400m
start/einde: Agios Georgios / Rekini

Dag 10

Van Rekini naar Spartilas en Barbati (CT-09)

Met de lijnbus of een taxi ga je van Roda naar Rekini om de tocht te vervolgen.
Vanaf Rekini wandel je over een voetpad en door wildernis naar het dorpje Valanio, wat echt in de “middle of nowhere” lijkt te liggen.Over bredere wegen en door olijfboomgaarden vervolg je je weg boven een vallei langs. Later ga je weer de wildernis in, op een oud paadje klim je omhoog naar het dorpje Sokraki waar je op het dorpsplein onder het genot van de lokale frisdrank gemberbier heerlijk bij kunt komen. De trail loopt verder over brede paden en voetpaadjes door bos en landbouwgrond naar de vruchtbare vallei onder Spartilas.
In Spartilas wijk je af van de trail om naar je overnachtingsplaats Barbati te komen: een uurtje rustig afdalen over een weg door prachtige oude olijfgaarden.

looptijd/afstand: 5h30’ / 16,5km
stijgen/dalen: 500m
start/einde: Rekini / Spartilas

Dag 11

Van Spartilas over de Pantokrator en langs Oud Peritheia naar Agios Spyridon en Kalami (CT-10)

Vandaag wandel je echt in bergterrein! Je wordt naar het beginpunt in Spartilas gebracht.
Vanuit Spartilas gaan ezelspaadjes en bospaadjes omhoog naar het uitzichtpunt en verwoeste kapelletje Taxiarchis, waar je nog fresco’s kunt zien. Dan gaat het wat minder steil bergop en steek je het karstplateau over onder de top van de Pantokrator, de hoogste berg van het eiland. Als je de weg kruist kun je het noordelijke deel van Korfoe zien liggen. Hier kun je een uitstapje maken naar de top van de berg.
Je vervolgt je weg over een gravelweg waar ook het zuiden van het eiland in zicht komt. Vervolgens daal je af naar het Byzantijnse Oud Peritheia, een half verwoest dorpje dat tot voor enkele jaren helemaal verlaten was. Nu zijn er heel wat taverna’s waar je van een welverdiende lunch kunt genieten. Vanaf Peritheia gaat het verder bergafwaarts het bos in en door een nauwe vallei, voordat je de dorpjes Krinias en Portes bereikt. Van hieruit daal je verder af naar de noordkust en het prachtige Almyros zandstrand. Je vervolgt je weg langs de kust tot het officiele einde van de Corfu Trail in Agios Spyridon.
Vandaar neem je op eigen gelegenheid een taxi naar het vissersdorpje Kalami, waar je de laatste nachten doorbrengt.

looptijd/afstand: 7h / 21,0km (naar de top: +1 uur en 3km)
stijgen/dalen: 500m / 850m (naar de top: +150m stijgen en dalen)
start/einde: Spartilas / Agios Spyridon

Dag 12

Rustdag in Kalami (CT-R2)

Na de vermoeiende tocht over de Pantokrator is het goed rusten. Het charmante dorp en de stranden met het kristalheldere water geven hier alle gelegenheid toe. Je kunt ook een bootje, waterscooter, auto of fiets huren.
In Kalami schreef Lawrence Durrell zijn boek: "Prospero's Cell". Het witte huis aan het water waar hij dit boek schreef is nu een taverna.

Dag 13

De noordoostkust en bergflanken, rondwandeling vanuit Kalami (CT-11)

Vandaag maak je een rondwandeling vanuit Kalami, waarbij je de noordoost-kant van het eiland ontdekt. Na paadjes boven de kust langs ga je steil omhoog richting het dorpje Porta, Santa en verder naar de ruïnes van Mengoulas. De uitzichten over het zuidwesten en noordwesten zijn echt adembenemend.
Na Mengoulas klim je nog wat verder tot een gravelweg aan de oostflank van de Pantokrator. Je daalt af naar het dorpje Katavolos en steekt vervolgens de hoofdweg over om bij Kaminaki te komen, en langs prachtige baaitjes wandel je het laatste uurtje terug naar Kalami.

looptijd/afstand: 5h / 15,5km
stijgen/dalen: 550m
start/einde: Kalami

Dag 14

Rustdag in Kalami (CT-R3)

De laatste dag van de reis blijf je nog in Kalami, om nog verder te onthaasten voordat je je weer in het leven van alledag begeeft.

Dag 15

Vertrek van Corfu (CT-V)

Je wordt opgehaald bij de accommodatie en weggebracht naar de luchthaven, Corfu Stad of de veerhaven.

Wij scoren een 5/5 uit 17 beoordelingen
© 2013 - 2022 AnnaHiking. Alle rechten voorbehouden.