Leesbaarheid:  A A A    |   Meer contrastTerug naar kleur

Kastritsa: voor elk wat wils vlakbij Ioannina

31/05/2020

Kastritsa: voor elk wat wils vlakbij Ioannina

Ioannina is de hoofdstad van de regio Epirus, in het noordwesten van Griekenland. De stad zelf is al een meerdaags bezoek waard, met haar gezellige boulevard, het meer met het eilandje met vele kloosters, de burcht en de geschiedenis van Ali Pasha.
Vanuit de stad zijn nog veel meer bezienswaardigheden te bezoeken: de druipsteengrotten van Perama, het wassenbeeldenmuseum van Vrelli en het antieke theater en orakel van Dodoni. Deze zijn allemaal al redelijk bekend; hier wil ik jullie wijzen op een onbekend stukje cultuur vlakbij de stad: Kastritsa.
Hier vind je paleolithische grotten, een bewoond klooster, een opgraving, een klimwand en in december een kerststal in een grot.

Kastritsa 1

De Kastritsa heuvel

Ten zuiden van Ioannina steekt een bult uit het verder vrij vlakke landschap naast het meer. Deze heet Kastritsa, ‘kasteeltje’, net als het dorp op de oosthelling. Op de westhelling ligt het Prodromou (Johannes de Doper) klooster, bewoond door enkele nonnen. De heuvel herbergt tevens een belangrijke opgraving en een grottenstelsel met resten van paleolithische bewoning.

Het Prodromou klooster van Kastritsa

Het klooster is gewijd aan de Geboorte van Johannes de Doper en is gesticht in de 12e eeuw; het katholikon van de kerk is gedateerd op het jaar 1196. Gedurende de geschiedenis is het klooster diverse keren verwoest en heropgebouwd. Het heeft ook diverse doelen gediend: in 1854 was fungeerde het als hoofdkwartier van het Turkse leger, in 1913 van het Griekse leger en vanaf 1916 werd het een weeshuis. In 1932 werd het weer een klooster en sindsdien is het bewoond door nonnen. In 1999 werd er naast de kerk een kapel gebouwd, gewijd aan het Ontslapen van Maria; 15 augustus is dus een belangrijke feestdag.
Er zijn bijzondere iconen, geschilderd in de 17e eeuw, welke de dienstdoende non graag aan je wil tonen. Een bijdrage in de hand van de non wordt daarbij verwacht, om de kerk in stand te houden. Je kaarsje mag je alleen opsteken in de voorhof, want de iconen worden tegenwoordig beschermd tegen roetwalmen. Fotograferen in de kerk is niet toegestaan.
Het is een prachtig klooster om te bezoeken, en zeer populair bij de Griekse bevolking. De dienst op zondagmorgen wordt goed bezocht en er vinden regelmatig doopplechtigheden plaats.
Openingstijden: ’s winters 7:00-13:00 en 16:00-17:30, ’s zomers 7:00-13:00 en 17:00-20:00. Er staat niet bij wanneer de zomer in de winter overgaat… Decente kleding vereist. Foto’s en meer informatie (in het Grieks) vind je op http://www.imioanninon.gr/main/?page_id=207.

Prodromou klooster Kastritsa

Uitzicht en wandelen

Ben je minder religieus ingesteld of kom je buiten openingstijden, dan is het nog steeds een heerlijke plek: vanaf de beschaduwde gaanderij buiten de kloostermuren heb je schitterend uitzicht over het meer en de stad. Tip: ga bij zonsondergang voor een weergaloze blik op de roodgekleurde Mitsikeli keten.

Uitzicht en wandelen Kastritsa

Vanaf de bovenparkeerplaats aan het eind van de asfaltweg start een pad naar de opgraving. Het hekje is altijd open, maar klemt: goed duwen dus.

De Kastritsa opgraving

Je kunt ook over de hoofdweg doorrijden en om de heuvel rechts richting het dorp Kastritsa. Net in het dorp gaat dan een weg omhoog, en daarmee bereik je de parkeerplaats bij de opgraving. Je ziet direct al de gestapelde ‘cyclopische’ muren, zo genoemd omdat de rotsblokken zo groot zijn, dat alleen een sterke cycloop ze kan hebben gestapeld. Het terrein is altijd open, al staat er een kioskje dat suggereert dat ze denken aan het heffen van toegang, ergens in de toekomst.
Er is een rondlopend wandelpad met veel informatieborden in Grieks en Engels. Hiervandaan heb je niet alleen uitzicht op de Mitsikeli, maar ook op de Lakmos, Peristeri en Athamania of Tzoumerka keten.

Kastritsa opgravingen

Klimwand en kerststal

De rotswand met zijn gaten en spelonken is heel geschikt om te klimmen.
In deze wand is een grot gevonden met resten van bewoning in het Paleolithicum: 24.000-11.000 voor Christus. Bij de grot staat een informatiebord; de grot zelf kun je niet bezoeken.
In december staat op de hoek bij de zijweg naar het dorp Kastritsa een levensgrote kerststal in een kleinere grot.

Kastritsa: klimwand en kerststal

Hoe kom je er?

Vanuit Ioannina centrum rijd je evenwijdig aan het meer naar het zuidoosten over de Ethnikos Anastasis. Je komt eerst door de kern Anatolí en dan in Katsiká. Na de kerk aan je linkerhand kom je langs een pleintje en direct daarna een benzinepomp en een driesprong. Hier staat een paal met een heleboel borden. Ga hier schuin links en volg de Kastritsas.
Eerst kom je langs het bord van de Paleolithic Cave of Kastritsa, daarna is rechts omhoog de afslag naar het klooster. Wil je met de auto verder naar de opgraving, dan vervolg je de hoofdweg naar het noordoosten welke scherp afbuigt om de heuvel heen en houd dan in het dorp Kastritsa steeds rechts en omhoog. Na enkele haarspeldbochten ben je op de parkeerplaats van de opgraving.

Kastritsa: hoe kom je er