Leesbaarheid:  A A A    |   Meer contrastTerug naar kleur

Paardenzegening Pilion

1/07/2024

festival posterOp de Griekse Hemelvaartsdag (“Analípseos”) vindt elk jaar in Kala Nera een speciale “Zegening van de Paarden” plaats. Dit feest is relatief onbekend en zeer de moeite waard om mee te maken.

Waar komt deze traditie vandaan?
Sinds mensenheugenis gingen de inwoners van de bergdorpen op enig moment omlaag voor hun eerste bad. Ze kwamen te paard of op hun muildier en namen hun geiten en schapen mee, om ook de dieren te ontdoen van alle kwaad door een zegening. Dit gebeurde op veel plaatsen; bijvoorbeeld rond het Lakmosgebergte kwamen de herders elk voorjaar en najaar bijeen bij het Panagia kerkje om hun kuddes te laten zegenen.
Het bijzondere is dat hier de dieren na de zegening de zee inlopen!
Op veel plaatsen is deze traditie uitgestorven, vooral omdat er veel minder vee wordt gehouden. Echter, de ruiters van de Pilion houden de traditie levend bij Kala Nera, wat “Goede Wateren” betekent.

Wanneer is deze feestdag?
Hemelvaart valt 40 dagen na Pasen en 10 dagen voor Pinksteren, op donderdag. Let erop dat het Griekse Pasen (en dus ook Pinksteren en Hemelvaart) meestal niet samenvalt met het westerse Pasen!

Wat gebeurt er allemaal?
De dag begint met een uitgebreide kerkdienst in de fraaie kerk van Kala Nera. De dienst begint om 7:30 bij de eerste bel; je kunt binnenlopen wanneer je wilt. De meeste mensen komen pas na de derde bel.

kerk kerkplein met paarden zegening

Rond 10:30 verplaatst het toneel zich naar buiten, voor de zegening van het brood (“artoklasía”). De ruitervereniging van Kala Nera komt daarbij te paard het kerkplein op waar de ruiters een stuk van dit gezegend brood krijgen.

Dan volgt bij het gemeenschapshuis, vlakbij de kerk, een folkloristische dansvoorstelling. Eerst treden de kinderen op, daarna de volwassenen in traditionele kostuums. De tafel voor de plechtigheid staat al klaar.

kinderen dansen kostuums

De bisschop komt het terrein op per koets, getrokken door twee paarden. Samen met nog enkele papades volvoert hij de volgende zegening, nu voor alle paarden die zich aanmelden. De ruiter of wagenmenner kust het kruis en krijgt een stuk gezegend brood; de paarden een wapper met geheiligd water. Eerst deden ze het andersom, maar probeer maar eens een paard in bedwang te houden in een volle ruimte als het net een klets water over z’n hoofd heeft gehad…

bisschop zegening

Daarna verspreidt de menigte zich. De paarden paraderen een paar keer op en neer door de hoofdstraat, prima te zien voor iedereen die zich op een van de vele terrasjes bevindt. Het beste kun je nu richting taverna Pagasitikos gaan, want daar ongeveer gaan de paarden te water.
Sommige hebben er zin in, andere moeten eerst even testen of het water wel lekker is, en sommige paarden zijn zo rustig dat je er kunstjes op kan doen.

paarden in zee paard in zee

Na het bad verspreiden de ruiters zich en wordt dat stuk straat weer vrijgegeven. Geleidelijk aan zwelt de muziek aan vanuit het kruispunt bij de apotheek en taverna Roumeli. Daar staan lange tafels klaar voor de lunch en is de band alvast begonnen aan het volgende onderdeel: het volksfeest. Dat duurt tot diep in de nacht, met zowel volksdansen als los swingen.

panayiri band