Leesbaarheid:  A A A    |   Meer contrastTerug naar kleur
  Over Griekenland

Over Griekenland

Veel mensen kennen Griekenland van "de stranden", maar er is meer.

Het bergachtige vasteland en het binnenland van vele eilanden bieden alle mogelijkheden voor fietsers en wandelaars. Rustige asfaltwegen voor racefietsers, landwegen, veepaadjes en klassieke muilezelpaden voor wandelaars en mountainbikers.

Op cultuurgebied is er meer dan de bekende opgravingen: denk aan watermolens, "nerotrivia" (natuurlijke wasmachines), het stoken van tsipouro, boogbruggen en locale musea.

Het Griekse binnenland is veilig en men is zeer behulpzaam. Het zijn gebieden om te ontdekken, en AnnaHiking helpt je graag met tips en adviezen.

Veel kun je lezen in het boek dat Annelies heeft geschreven over Noord-Griekenland.

Griekse gewoonten

Groet altijd iedereen die je tegenkomt: “kalimèra” of “yásas” is goed voor vrijwel elke gelegenheid.

Handenschudden hoort erbij als je bij je overnachtingsplek bent aangekomen. Als ze je een beetje kennen, zullen ze al makkelijk overgaan tot zoenen: twee keer, niet drie!

Over het algemeen zijn de Grieken zeer behulpzaam en gastvrij, en heel nieuwsgierig naar gasten.

Naakt en topless baden onder de ogen van dorpsbewoners is onaanvaardbaar en ook bij wet verboden. Er zijn enkele aangegeven naaktstranden.

Liften is officiëel verboden, om de bus- en taxibedrijven geen oneerlijke concurrentie aan te doen. Het wordt getolereerd, zeker op stille wegen waar geen bus komt. Als je een lift wilt, ga dan aan de rechterkant van de weg lopen, draai je om, en houd je hand op.

Grieken zijn over het algemeen eerlijk wat betreft andermans spullen: er wordt nog steeds weinig gestolen; althans op het platteland. In Athene en andere grote steden moet je wel degelijk op je spullen passen. Laat ook nooit waardevolle spullen ergens zo maar achter, dit wordt namelijk niet gedekt door de verzekering. Grotere hotels hebben vaak een kluisje op de kamer.

Veel Grieken spreken wel wat Duits of Engels. In bergdorpen echter spreekt de dorpsbevolking vaak alleen Grieks. Het is dan ook altijd handig wat Griekse woorden te kennen; een taalgidsje komt zeker van pas.