Leesbaarheid:  A A A    |   Meer contrastTerug naar kleur
 Wandelen in Griekenland

Wandelen in Griekenland

Het is heerlijk om rond te wandelen in de bergbossen, langs rivieren en bergstroompjes, met fraaie watervallen. Je vindt hier een rijke flora en fauna, zowel mediterraan als alpien. Wist je dat in Noord-Griekenland beren, wolven en gemzen voorkomen?

De wegen en paden zijn rustig, meestal kom je slechts herders tegen of mensen die kruiden en groenten plukken in het wild. De bevolking is hartelijk, gastvrij en belangstellend. Ze zullen je altijd groeten en dan vragen waar je vandaan komt, waar je naartoe gaat, en als ze kunnen helpen ze je daarbij. Alleen, als je de weg vraagt, hou er dan rekening mee dat bijna iedereen je over de hoofdwegen zal sturen! “Dat loopt toch veel makkelijker, en dan kun je misschien ook een lift krijgen”, is het idee.

‘Wandelen voor de lol’ is nog steeds een concept dat veel Grieken vreemd is. Je loopt omdat je geen ezel kunt betalen, en je hebt een ezel omdat je geen auto kunt betalen. Daarentegen zijn er ook bloeiende berg- en wandelsportverenigingen. Op zondag kun je dus juist een grote groep tegenkomen, hoewel mij dat in de ruim 30 jaar dat ik in Griekenland wandel slechts zelden is overkomen.

Al lopend kom je locale cultuur tegen zoals “kalderimia” (geplaveide muilezelpaden), watermolens, “nerotrivia” (natuurlijke wasmachines) en klassieke boogbruggen en architectuur, op plekken waar je met de auto niet kunt komen. ’s Avonds word je beloond met goede kleinschalige accommodaties. Hier vind je heerlijk authentiek eten, vaak uit eigen tuin, een plaatselijk wijntje of borreltje, en een warm onthaal.

Griekenland heeft veel gebieden om veilig te ontdekken en we helpen je er graag bij met een wandelreis op maat.

Ga je liever zelf op stap, of naar gebieden waar wij geen reis aanbieden, delen we hier tips met je. Voor zover ons bekend, noemen we ook locale reisorganisaties. We pretenderen niet compleet te zijn, dus wie aanvullingen heeft, is van harte welkom om die in te sturen.