Leesbaarheid:  A A A    |   Meer contrastTerug naar kleur
Wikiloc routes opgenomen door Anna

Inleiding

We hebben een aantal van onze routes geladen in Wikiloc. Wil je ons volgen, zodat je onze routes snel op een rijtje hebt, vul dan in onder ‘Ontdek nieuwe paden’: ‘anna pelt’ en klik dan op ‘leden met gebruikersnaam: anna pelt’. Je krijgt het profiel van Annelies/Anna te zien. Klik op het fotootje en klik op [Volgen].
We hebben gps tracks geladen in de Pilion (NOG NIET NAGELOPEN NA DE OVERSTROMINGEN IN 2023!), bij de Smolikas, in de Tzoumerka (Zuid-Pindos) en Zagoria (Noord-Pindos).

Pilion

LET OP: DE ROUTES IN DE PILION ZIJN NOG NIET NAGELOPEN NA DE OVERSTROMINGEN IN 2023!

Milina Walk
Charmante en niet al te moeilijke rondwandeling met regelmatig zicht op Milina en de zee. Je kunt de wandeling op elk punt starten en eindigen; de track begint en eindigt bij de Anthea Ecolodge van Elke en Jos. Je wandelt voornamelijk op rustige landwegen, enkele paden (soms overgroeid) en een paar stukjes struinen door een olijfgaard (gemarkeerd). Het deel rond Milina is op asfalt.
De wandeling duurt circa 3¼ uur, horeca in Milina.

Milina-Lafkos-Milina rondwandeling
Rondwandeling van Milina naar Lafkos en terug via een andere kalderimi. Je kunt de wandeling op elk punt starten en eindigen; de track begint en eindigt bij de Anthea Ecolodge van Elke en Jos. Het grootste deel van deze wandeling gaat over klassieke 'kalderimia', geplaveide muilezelpaden, deels beschaduwd. Het deel rond Milina is op asfalt.
De wandeling duurt circa 3½ uur, horeca in Lafkos en Milina.

Kala Nera-Milies-Vyzitsa
Een klimmetje over een mooi geplaveide kalderimi tot je bij de spoorbaan bent. Hier rijdt in het weekend een treintje van Kato Lechonia tot Milies. Je wandelt langs de spoorbaan en hebt alle tijd om van het uitzicht en de bloemen te genieten. Bij het stationnetje van Milies stijg je verder langs de waterval van Chiron tot het dorp Vyzitsa.
Dit Pilion-dorp staat vol prachtige ‘archontika’, klassieke herenhuizen. Na een ommetje door het dorp beland je op het plein met enkele cafées. Vandaar daal je weer af, afwisselend door bos en olijfgaarden tot je weer op de spoorbaan bent. Die volg je een stukje tot het dorp Ogla, en vandaar daal je verder tot je weer in Kala Nera terug bent. Een zeer afwisselende wandeling!
De netto wandeltijd is ongeveer 5 uur, water en horeca onderweg aanwezig.

Portaria-Centaurenpad
Je wandelt over geplaveide straten door Portaria dorp naar de hoger gelegen asfaltweg. Na 250m op deze weg ga je links, een zandweg op. 30m voorbij het picknickhutje start het Centaurenpad door een sprookjesdal omlaag.
De netto wandeltijd is 45 minuten, maar neem vooral je tijd om heerlijk te dwalen en luieren!

Chania-Felouka watervallen-Makrachi
Je verlaat Chania over asfalt tot de parkeerplaats van het skicentrum. Daar start een prachtig en goed gemarkeerd bospad omlaag, soms stevig dalend. Je hoort steeds het water ruisen van de Felouka stroom en zijstroompjes (maar helaas ook toeterende vrachtwagens). Bij de Plakatoura waterval is een eerste mooi pauzeplekje, dan weer omlaag door het bos tot de Poros waterval en poeltje. Hier kun je zwemmen als je het koude water aandurft. Verder omlaag tot de Kavouria waterval met prachtige steenformaties. Hierna volgt een stuk door kastanje- en appelboomgaarden.
Het pad versmalt en raakt behoorlijk overgroeid en voert dan door bos. Het venijn zit in de staart, want laatste stuk is nog niet goed geschoond (2019). Er is een optioneel uitstapje mogelijk naar het Aetofolia uitzichtpunt, maar mijns inziens is dat de klauterpartij van 25 minuten heen en terug niet waard. Daarna wordt het weer een fijn bospad wat eindigt op de asfaltweg door Makrirachi.
De netto wandeltijd is 4¼ uur, geen water of horeca onderweg.

Pouri-Makrinitsa
Wandeling van Pouri naar Makrinitsa. Hij begint in Pouri op de hoofdweg bij de bushalte; hier kun je de auto parkeren. Naast taverna Makis begint een trap omhoog naar de kerk en taverna Polydroso: dit is het begin van de wandeling. Houd de kerk aan je rechterhand, vanaf hier rode markeringen.
Je passeert het Profitis Ilias kerkje en dan de Agia Marina. Na de Agia Marina loopt een gemarkeerde route links het bos in, MAAR DEZE LEIDT NAAR DE MILITAIRE BASIS ZONDER OMHEINING EN JE WORDT GEARRESTEERD ZONDER DAT JE DOORHAD DAT JE IN VERBODEN GEBIED WAS!
Dus: volg de landweg en de markeringen: rode verf en gele bordjes ‘Makrinitsa’.
De wandeling duurt ongeveer 7½ uur netto tijd (zonder pauzes) en er is geen water onderweg.

Smolikas

Samarina-Mosia-Agia Paraskevi
Een wandeling van Samarina over het Mosia zadel tot Agia Paraskevi (Kerasovo). Let op: hoogtevreesgevoelig! Enkele steile afdalingen en je kunt beren tegenkomen.
De markering is goed van het sportveld van Samarina tot het Mosia zadel, daarna lastiger te volgen.
Na de afdaling vanaf Mosia kom je bij een niet-aangegeven splitsing van paden. Rechtdoor vervolgt naar de Smolikas top, rechts daalt af in de Vathilakkos vallei. Geen van beide routes is goed aangegeven! Zodra je in de Vathilakkos vallei bent, is de markering weer wel heel duidelijk (geel).

Agia Paraskevi-Palioseli
Wandeling van Agia Paraskevi (Kerasovo) langs het Smolikas Drakolimni tot Palioseli. Technisch niet moeilijk en goed gemarkeerd.

Agia Paraskevi-Milia
“Lasso” vormige wandeling van (Kerasovo) rond de top Milia. Heen en weer tot de  Plaka voetbrug is dezelfde route; daarna maak je een rondje langs de bronnen Milia en Megagianni.

Agia Paraskevi-Agios Theodosios kapel
Heen-en-weertje van Agia Paraskevi (Kerasovo) langs enkele kapelletjes tot het Agios Theodosios kerkje.

Agia Paraskevi-waterval
Vanaf Agia Paraskevi (Kerasovo) rijd je oostwaards naar de parkeerplaats naast de ‘nerotrivio’, waar het pad K2 begint. Let op na 1,8km: volg niet de gele markeringen die de Vathilakkos rivier oversteken, maar ga scherp links omhoog.
Na 1,2km kom je bij een beek; hier stond vroeger een water-aangedreven zaagmolen. Volg de beek stroomopwaarts, geel-rode markeringen. Je komt langs een poeltje waar je kunt zwemmen en steekt daarna een zijbeek over. Het pad zigzagt omhoog en eindigt bij een rotsblok met “TERMA” erop geschreven, “EINDE”. Ga hier niet verder! Je hebt fraai zicht op de watervallen.
Zelfde weg terug naar het Vathilakkos dal. Als je met eigen auto bent gekomen, ga terug naar de parkeerplaats.
Als iemand je heeft weggebracht, kun je terugwandelen naar Agia Paraskevi dorp. Steek dan de Vathilakkos rivier over (de dorpelingen zouden in 2021 een brug bouwen, anders waden) en volg de gele markeringen tot je op een breed stenig pad komt. Ga hier rechts omlaag (de gele markeringen gaan links naar het Smolikas zadel).
Na 2,4km kom je bij de Profitis Ilias kerk. Hier staan bankjes en er is een goede bron net beneden de viersprong. Een half uur later ben je in Agia Paraskevi dorp.

Fourka
De wandeling begint aan de asfaltweg Samarina-Kerasovo-Konitsa. De eerste kilometers daal je af door dicht bos; volg zo goed mogelijk de rood-witte markering. Dit stuk was moeilijk te vinden; als iemand een betere route heeft of aanvullingen, laat het me weten!
Het pad komt uit op een karrenspoor: volg dit enige tijd en ga dan verder over de kam, deels op veepaadjes. Na een zadel zie je de landweg beneden je aan je linkerhand: daal af naar deze weg en volg hem dan verder omlaag. Na een veekraal ga je het bos weer in en volgt veepaden tot je op de betonweg komt die Fourka binnengaat. Er is een leuk locaal café (O Zisis) op het plein naast de kerk!

Tzoumerka

Politsa brug-Arachthos rivier
Een heerlijke wandeling van de Politsá brug (tussen Fortosi/Kostitsi en Ambelochori) naar de  Arachthos rivier.
Als je van Fortosi/Kostitsi komt, rijd dan de Politsa brug over tot de eerste haarspeldbocht naar links. Hier zie je een picknick hutje. Parkeer de auto en volg de tekens. Je passert nog zo’n picknickhut met schitterend uitzicht over de rivier. Het pad vervolgt zigzaggend naar de rivier en eindigt op een kiezelstrandje.
Zelfde weg terug.
Er zijn twee hoogtevreesgevoelige passages waarbij je traverseert over een steenhelling, maar het is niet al te moeilijk.

Chouliarades-Elliniko-Kostitsi
Wandeling tussen 3 dorpen in de Zuid-Pindos / Tzoumerka. Je kunt in elk van de drie dorpen starten en naar elk van de drie andere dorpen wandelen. De routes komen samen bij de watermolen ruïne in de bedding van de Gorovesi, een zijrivier van de Arachthos. Over de Arachthos is een metalen hangbrug, Lysia.
De makkelijkste wandeling start in Elliniko. Je kunt je auto achterlaten op het veld “Kambos” (wp 011) en afdalen naar de Gorovesi stroom en dan links de stroom volgen tot de Arachthos. Al snel zie je de Lysia brug.
Een zwaardere tocht maak je vanaf Kostitsi. Je kunt je auto achterlaten op de asfaltweg tussen Kostitsi en Lazaina, bij het informatiebord (wp 015) of over de hobbelige landweg verder afdalen (twee splitsingen: houd beide keren rechts) en je auto achterlaten bij het gele informatiebord waar het wandelpad begint (wp 014).
Het zwaarst is de wandeling vanaf Chouriarades omdat je de auto moet parkeren op de parkeerplaats bij het plein en hele stuk moet wandelen. Er zijn wat markeringen van de EOS IOANNINON, maar het pad is op sommige plekken lastig te vinden.

(De track begint in Chouliarades, steekt de Lysia brug over, buigt af naar Elliniko en terug, en vervolgt dan naar Kostitsi.)

LET OP: veel losse stenen op het pad en enkele steile stijgingen/dalingen!

Tzoumerka Kalarrytes-Syrrako rondwandeling
Vanaf Kalarrytes start een makkelijk en goed gemarkeerd pad, traverserend langs de helling. Na een uitzichtpunt met bankje ga je dalen, met enkele steile stukjes. Een uur na vertrek steek je de Chrousia stroom over middels een metalen voetbrug.
170m na de brug kun je even links voor een heen-en-weertje naar de oude watermolen, maar het pad is afgebrokkeld en glad. Nog 440m verder is weer een splitsing waar je even links kunt naar een waterval; deze heeft alleen water in het vroege voorjaar.
Een half uur na de brug kom je op de asfaltweg net buiten Syrrako. Je gaat het dorp in en volgt de geplaveide ‘kalderimi’ tot het centrale plein met horeca. Ga rechtdoor en houd de kerk aan je rechterhand. Aan het eind van het dorp ligt onder je een watermolen. Ga de brug over en onder de poort door, en dan sta je op asfalt.
Volg de asfaltweg voor een kilometer tot het bord [ΒΡΥΣΗ ΝΟΥΤΣΙ]. Hier kun je links een landweg volgen langs de Noutsi bron. De landweg keert terug op de asfaltweg. 860m verder zie je een informatiebord; net vóór dit bord start een stenen trapje omlaag.
Volg het dalende pad, je komt langs een telescoop, enkele zwakke bronnetjes en picknickbanken. Tenslotte kom je bij de stenen Kouïssa brug. Net na de brug kun je links voor een heen-en-weertje naar de Kouïssa watermolen en waterval; zelfde weg terug. 140 na de brug ga je scherp links omhoog een stenen trap op. (NB: als je rechtdoor gaat, sta je na 50m op de asfaltweg.)
Het pad stijgt tot Kalarrytes; je komt nog langs een bron en enkele iconostases.

Zagoria

Monodendri-Oxia-Monodendri
Vanaf Monodendri stijd je door het bos tot de asfaltweg. Daar buig je direct weer af en gaat door het “Steenwoud” tot een langgerekte weide. Deze weide volg je voor ongeveer een kilometer en dan ben je bij uitzichtpunt Oxia.
Je wandelt terug door de weide en het “Steenwoud” tot je weer op de asfaltweg bent. Deze volg je tot het bordje "Monodendri". Hier ga je het bos weer in.

Monodendri-Vitsa-Monodendri
Vanaf Monodendri volg je een bospad tot het centrale plein van Vitsa. Het pad is goed gemarkeerd met de rood-witte verfstrepen van de Zagori Mountain Race.
Je stijgt door het dorp Vitsa over geplaveide straatjes tot de asfaltweg en volgt deze dan terug naar Monodendri.