Leesbaarheid:  A A A    |   Meer contrastTerug naar kleur
Wandelen op de Cycladen met AnnaHiking

Wandelen op de Cycladen-eilanden

De Cycladen liggen in een kring (‘kyklos’) in de Egeïsche Zee, in het oosten van Griekenland. De eilanden zijn vooral bekend om hun fotogenieke vierkante witte huisjes met blauwe deur- en raamstijlen, hun mooie stranden en leuke dorpjes.

Het klimaat rond de Cycladen is zacht. De dagen zijn al gauw warm, maar de nachten in het voorseizoen nog redelijk koel. De beste reistijd is april t/m juni, wanneer de natuur op haar mooist is, of september/oktober, als het zeewater nog een lekkere temperatuur heeft. In de zomermaanden is het erg heet.

AnnaHiking biedt wandelreizen op de volgende Cycladen-eilanden:

Andros

Andros is het meest noordelijke eiland van de Cycladen-groep en ligt in de Egeïsche Zee, makkelijk bereikbaar per boot vanaf Athene (Rafina). Het is behoorlijk geaccidenteerd; de hoogste top is bijna 1000 meter. Het is het waterrijkste en daarmee ook groenste eiland van de Cycladen.

Eind 2015 heeft de Europese Wandel Organisatie ERA dé Andros Route (in totaal 100 km lang) gecertificeerd als Leading Quality Trail/Best of Europe. Onze routes volgen zo veel mogelijk deze Andros Route.

We bieden 3 individuele ‘standaard’ reisprogramma’s aan op Andros. Deze kunnen alle worden afgekort of uitgebreid met rustdagen of extra wandelingen en de wandelingen van de verschillende reismodules kunnen worden gecombineerd tot een maatwerk-pakket. Vraag gerust om advies of een vrijblijvende offerte.

  1. Trektocht langs de Andros Route (10 of 12 dagen)
  2. Andros minitrekking met 4 overnachtingsplaatsen (9 dagen)
  3. Andros licht programma (8 dagen)

Tinos

Tinos ligt direct ten zuidoosten van Andros en is bereikbaar per boot vanaf Rafina (via Andros), Piraeus, Naxos of Santorini. De hoogste top is de Exombourgo op 640m. Er zijn veel karakteristieke duiventorens te vinden, nog meer en fraaier dan op de andere Cycladen-eilanden. Tinos staat bekend als het ‘Lourdes van Griekenland’. Op 15 augustus (Maria Hemelvaart) komen er duizenden (Griekse) pelgrims naar de Panagia Evangelistria kerk van Chora.

We bieden een 7-daags wandelarrangement aan met overnachtingsplaatsen het dorpje Falatados en dan de havenstad Chora. Het arrangement kan verkort worden of verlengd met rustdagen.

Naxos

Naxos is het grootste eiland van de Cycladen groep, bereikbaar per vliegtuig vanaf Athene of per boot vanaf Piraeus of Santorini. Het is al eeuwenlang beroemd om haar marmer, wijn, kazen en plaatselijke citroenlikeur (Kitron). Er zijn veel bezienswaardigheden zoals diverse antieke tempels, de Kouroi beelden en woontorens. Het eiland is behoorlijk bergachtig, met Zas op 1000m als hoogste top. Er zijn prachtige wandelpaden door een afwisselend landschap, met de Naxos Strada als dóórlopende route.

Onze wandelarrangementen zijn:

  1. Naxos en Santorini combi-arrangement (8 dagen)
  2. Trektocht langs de Naxos Strada (10 dagen)

Santorini (in combinatie met Naxos)

Santorini is eigenlijk een eilandengroepje binnen de Cycladen groep, ontstaan na een gigantische vulkaanuitbarsting rond 1600 v.C. Het ligt als een sikkel om de ‘caldera’ ofwel krater. Er zijn uitgestrekte stranden van zwart, bruin en rood zand en kiezels. In het zwarte zand op de hoogvlakte worden druiven verbouwd die een wijn met aparte smaak voortbrengen. De zonsondergang is een belevenis!
Santorini heeft een luchthaven met chartervluchten vanaf diverse bestemmingen. Het is ook bereikbaar per boot vanaf Piraeus.

We bieden een 8-daags arrangement in combinatie met Naxos. Dit arrangement kan verlengd worden met rustdagen.

Kea (Tzia)

Kea ligt van alle Cycladeneilanden het dichtst bij het vasteland: een uur varen vanaf Lavrio, de haven aan de zuidpunt van Attika. De oppervlakte is slechts 131km2, de Profitis Ilias is het hoogste punt met 568m. De geschiedenis voert terug tot het Neolithicum.

We bieden een 8-daags wandelarrangement langs de culturele hoogtepunten van Athene en Kea.