Leesbaarheid:  A A A    |   Meer contrastTerug naar kleur
Zuid-Pindos minitrekking individueel 2020
Reis code: PTWM210I
Type tocht: Wandelen-medium
Reis type: Individueel minitrekking
Gebied: Zuid-Pindos
Aantal dagen: 8 (te verlengen)
Dag 1

Naar Ioannina, stadswandeling

Je reist op eigen gelegenheid naar Ioannina en de accommodatie in de oude burcht. Vandaar kun je prima de stad verkennen.
We hebben een stadswandeling uitgezet langs de highlights van de stad: de gezellige waterkant, de oude burcht met veel herinneringen aan de Turkse overheersing, de smalle winkelstraatjes en het eiland met bijzondere kloosters en het museum van Ali Pasha.
Je krijgt een uitgebreid verhaal bijgeleverd over de geschiedenis en de bezienswaardigheden, zodat je zelf kunt bepalen waar je langer bij wilt stilstaan. Je kunt hier desgewenst verlengen om nog wat meer van Ioannina en de directe omgeving te zien.

Dag 2

Naar Kalarites (PTWM)

De ochtend heb je nog ter besteding in Ioannina. Na de lunch word je opgehaald en naar het UNESCO beschermde bergdorp Kalarites gebracht, met zijn autovrije ‘kalderimia’ en oude huizen. Je overnacht in een traditioneel pension in het dorp vlakbij het plein.
Je kunt het dorp verkennen en eventueel een bezoek brengen aan het locale zilvermuseum naast je accommodatie. Als Katerina in het dorp is, kun je ook haar privémuseum bezoeken: een traditioneel huis waar ze zelf nog woont en wat vol staat met folklore-artikelen.

Dag 3

De UNESCO dorpen Kalarites en Sirako (LK02021a)

Van Kalarites loopt een mooie kalderimi (geplaveid muilezelpad) over de Kalaritiko rivier naar Sirako. Dit dorp lijkt zo dichtbij, maar je moet wél de kloof oversteken... Vanaf de rivier stijg je weer naar Sirako, ook een UNESCO beschermd klassiek dorp.
Het plein nodigt uit tot een drankje. Langs de volgende watermolen, over de brug en door de poort verlaat je het dorp. Dan een stukje asfalt tot de volgende kalderimi naar de klassieke stenen brug van Kouiassa. Voorbij de brug ligt een fraaie waterval. Na de brug stijg je via de in 2013 gerestaureerde kalderimi terug naar Kalarites.

looptijd/afstand: 4h30’ / 13,8km
stijgen/dalen: 685m
start/einde: Kalarites

Dag 4

Langs het Analipsi kerkje naar Agnanda (TZ05031x)

De wandeling voert vanaf Pramanda dorp over een fraai bospad naar de Kerasia bron. Vandaar een stuk landweg tot je de pashoogte over bent  en naar het Arachthos dal kijkt. Hier neem je afscheid van de Lakmos keten.
Een volgend stuk bospad en dan weer landwegen met schitterende uitzichten over de Tzoumerka en Xirovouni ketens tot de Analipsi kerk. Afdalen over bospaden en landwegen tot Agnanda.

looptijd/afstand: 4h / 13,1km
stijgen/dalen: 495m / 680m
start/einde: Pramanda / Agnanda

Dag 5

Watermolen van Agnanda en watervallen (TZ13032x)

Voor je gaat wandelen kun je een bezoek brengen aan de watermolen en ‘nerotrivio’ van Agnanda. In de ‘nerotrivio’ worden nog steeds de kleden en dekens gewassen met natuurlijke waterkracht.
De wandeling start -na een transfer- bij de watervallen boven het dorp Katarraktis, hoog op de helling van de Tzoumerka. De tweelingwatervallen van 35 en 50 meter hoogte drogen in de zomer grotendeels op, maar ook dan is het een feeërieke plek.
Je wandelt over landwegen en een geplaveid pad tot aan de Agia Paraskevi kapel en wordt daar beloond met een adembenemend uitzicht over het dal tot aan het stuwmeer bij Arta. Via bospaadjes daal je de helling af tot Agnanda. Daar kun je genieten van een drankje en het uitzicht over het dal.
Liefhebbers kunnen nog even verder wandelen door het dorp naar een oud kerkje met vleermuizen.

looptijd/afstand: 3h40’ / 10,6km
stijgen/dalen: 355m / 885m
start/einde: watervallen Katarraktes / Agnanda

Dag 6

Het Otterpad langs de Arachthos rivier (XI28011x)

Transfer naar de Tzari brug, waar het ‘Vidras’ of Otterpad begint. Je wandelt soms boven en soms vlak langs de Arachthos rivier en kunt bij goed weer badderen. Maar: er zitten ook een paar pittige klimmetjes in, deels over landwegen, deels over bospaden. Als totaal is het een vrij ontspannen en beschaduwde wandeling. Je eindigt bij hotel Gefiri Plakas.

looptijd/afstand: 4h50’ / 16,0km
stijgen/dalen: 515m / 425m
start/einde: Tzari brug / Gefiri Plakas hotel

Dag 7

Rondje Koukoulia (TZ01011c)

Vanuit Gefiri Plakas maak je een rondwandeling naar het dorp Koukoulia, aan de overzijde op een heuveltop. Je passeert een oude watermolen met ‘nerotrivio’, natuurlijke wasmachine.
Het eerste deel van de tocht eindigt bij het café annex minimarktje van Koukoulia: tijd voor koffie!
Via een deels andere route loop je terug naar het hotel. Je komt langs de oude wasplaats van het dorp en de fraaie bron. De route gaat grotendeels over landwegen, en de stijging en daling gaan heel geleidelijk. Grote kans op landschildpadden op deze route!

looptijd/afstand: 3h50’ / 12,8km
stijgen/dalen: 495m
start/einde: Gefiri Plakas

Dag 8

Vertrek uit de Tzoumerka

Je wordt teruggebracht naar Ioannina.

Wij scoren een 5/5 uit 17 beoordelingen
© 2013 - 2022 AnnaHiking. Alle rechten voorbehouden.