Leesbaarheid:  A A A    |   Meer contrastTerug naar kleur
Tinos wandeltocht individueel 2024
Reis code: CTWM214I
Type tocht: Wandelen-medium
Reis type: Individueel semi-trekking
Gebied: Cycladen eilanden
Aantal dagen: 7 (in te korten en uit te breiden)
Dag 1

Naar Tinos Falatados

Je reist op eigen gelegenheid naar Tinos. Je wordt opgewacht in de haven en weggebracht naar Falatados in het binnenland. Het is zeker de moeite waard om door de smalle straatjes te dwalen en het traditionele dorp te verkennen.
Als je vlucht laat is, moet je de eerste nacht in Rafina of op Mykonos doorbrengen (toeslag). Dan neem je op dag 2 de vroege boot en maakt de korte rondwandeling.

Dag 2

Rondwandeling Myrsini en Livada strand (CTW1/GR00141)

Vanaf Falatados wandel je over een kalderimi (geplaveid muilezelpad) naar het dorpje Myrsini. Vandaar daal je af langs de (droge) bedding van de Livada rivier tot aan Livada strand. Deels over dezelfde weg keer je terug naar het dorp Livada en dan wandel je via andere paden terug naar Falatados.
De wandeling is op diverse punten in te korten.

looptijd/afstand: 5h / 12,5km (of 2h / 4,5km)
stijgen/dalen: 440m (of 200m)
start/einde: Falatados

Dag 3

Rondwandeling Exombourgo top en burcht (CTW2/GR00142)

Vandaag maak je een fantastische wandeling helemaal rondom de remarkabele Exombourgo top en langs enkele van Tinos’ mooiste dorpjes. Bovenop de berg staat de Venetiaanse burcht Exombourgo, een bezoek zeker waard.
Je wandelt door dalen en over ommuurde velden, door dorpen met nauwe straten en langs diverse kerken en een klooster. In de brede vallei tussen Loutra en Kambos staan de fraaiste duiventorens waar Tinos zo beroemd om is.

looptijd/afstand: 7h / 16,0km
stijgen/dalen: 220m
start/einde: Falatados

Dag 4

Rondwandeling dorpjes en kloosters (CTW3/GR00143)

Je neemt route 5 vanaf Falatados en buigt af naar het noorden richting Volax. Dit is een traditioneel dorp waar nog allerlei ambachten worden beoefend. Het dorp ligt in een bijzonder landschap met grote ronde granieten stenen; het is net of je op de maan bent beland!
Je wandelt verder langs een verrassend groene beekbedding naar het charmante dorp Agapi (letterlijk vertaald: Liefde). Je kunt verder naar Kami via een wat overgroeide kalderimi of je kunt een stukje asfaltweg nemen. Vanaf Kami stijg je naar het dorp Loutra (‘Baden’), waar enkele oude en beroemde kloosters staan. Nog wat verder stijgen naar Koumaros en dan daal je verder naar Falatados.

looptijd/afstand: 6h / 16,0km
stijgen/dalen: 540 m
start/einde: Falatados

Dag 5

Wandeling Falatados – Tinos Chora (CTW4/GR00144)

Deze populaire wandeling biedt fantastische uitzichten op Tinos stad (Chora) en de zuidkust. Je wandelt door agrarisch gebied richting de Exombourgo en daalt dan richting het zuiden over oude muilezelpaden. Je passeert enkele bijzondere windmolenruïnes en daalt dan over een lange kalderimi naar Tinos stad.
De wandeling is maar 3 uur en zo heb je meer dan voldoende gelegenheid om het levendige havenplaatsje te bezoeken. Een bezoek aan de beroemde Panagia Evangelistria kerk mag natuurlijk niet achterwege blijven. Ook kun je de opgravingen van Kionia met de tempel van Poseidon en Artemis bezoeken, even buiten het dorp. Er zijn ook fijne zandstranden vlakbij.

looptijd/afstand: 3h / 8,0km
stijgen/dalen: 100m / 470m
start/einde: Falatados / Tinos Chora

Dag 6

Naar Ormos Panormos, rondwandeling Pyrgos (CTW5/GR00145)

Je neemt de lijnbus naar Ormos Panormos, of huurt een autootje bij je accommodatie-eigenaar. Vanaf de plezierhaven van Panormos wandel je via een grindweg en een kalderimi naar het dorp Pyrgos (‘Toren’).
Dit wordt wel het mooiste dorp van Tinos genoemd, vanwege de vele marmeren reliëfs op de huizen. De marmerwerkes van Pyrgos zijn beroemd om hun vakmanschap. Er is zelfs een museum aan gewijd, wat je kunt bezoeken. Op het dorpsplein kun je genieten van een drankje in de schaduw van de 200-jarige plataan.
Je vervolgt je wandeling over ezelpaden tot de ruïnes van 7 windmolens, die als reuzen de bergkam domineren. Dan daal je af naar de baai van Panormos, met boulevard en zandstranden.

looptijd/afstand: 2h-2h30’ / 5,2-7,7km
stijgen/dalen: 200m
start/einde: Ormos Panormos

Dag 7

Vertrek van Tinos

Vertrek naar Rafina, Piraeus of Mykonos per veerboot. Als je aansluitend een arrangement op Andros hebt geboekt, neem je de veerboot naar Rafina en ga je in Andros Gavrio van boord.
Als je vlucht vroeg vertrekt, zul je een extra nacht moeten doorbrengen in Rafina / Mykonos of aan het eind van dag 6 al naar Rafina / Mykonos vertrekken. De eerste boot naar Rafina komt meestal rond 12:15 aan in Rafina, maar er zijn ook dagen dat er alleen middagboten zijn (weekend, feestdagen).
De eerste boot naar Mykonos arriveert meestal rond 9:40.

© 2013 - 2023 Anna Hiking. Alle rechten voorbehouden.