Leesbaarheid:  A A A    |   Meer contrastTerug naar kleur
Individuele fietstocht Rhodos en Turkije 2024
Reis code: DRFT214I
Type tocht: Fietsen
Reis type: Individueel trektocht
Gebied: Rhodos- Turkije
Aantal dagen: 15
Dag 1

Aankomst op Rhodos (DRF-01R)

Je wordt opgewacht bij de luchthaven en naar Rhodos stad gebracht. Hier wandel je zo de middeleeuwen in: de indrukwekkende stad uit de kruisvaarderstijd is bijzonder mooi gerestaureerd. ‘s Avonds is het er gezellig vertoeven.

Dag 2

Fietstocht op Symi of stadswandeling Rhodos Stad (DRF-09)

In Rhodos stad wandel je zo de middeleeuwen in: de indrukwekkende stad uit de kruisvaarderstijd is bijzonder mooi gerestaureerd. Je hebt hier een hele dag te besteden.
Je kunt ook een excursie boeken naar het pittoreske buureilandje Symi. Op het eiland bezoek je zowel het Panormitis-klooster in het zuiden als de fotogenieke hoofdstad in het noorden. Sportievelingen nemen de fiets mee om van zuid naar noord terug te fietsen.

afstand: 25km
hoogtemeters: 500m
start/einde: Symi

Dag 3

Van Rhodos stad naar Archangellos (DRF-10)

Je start je trektocht langs de oostkust. De bezienswaardigheden onderweg zijn het goudgele strand van Afandou, de Turkse baden van Kalithea en het Tsambika-klooster (korte maar steile wandelweg). In het dorp Archangellos word je hartelijk ontvangen door de eigenaresse van het familiehotelletje.

afstand: 40km
hoogtemeters: 400m
start/einde: Rhodos stad / Archangellos

Dag 4

Van Archangellos naar Lindos en terug (DRF-11)

Vandaag fiets je naar Lindos. Dit beroemde witte stadje ligt prachtig aan een dubbele baai. Het stadje is opgebouwd uit nauwe straatjes, in de zomer overdekt om de hitte te weren. Het is toeristisch en in het hoogseizoen heel druk, maar in voor- en naseizoen zeker de moeite waard. De kleine witte huisjes en grotere kapiteinshuizen  uit de 16e t/m 18e eeuw zijn een lust voor het oog.
De acropolis ligt bovenop de top (115m): je kunt erheen wandelen of je op een ezeltje laten vervoeren. Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht over de baai. Je vindt er Byzantijnse waterreservoirs, het kasteel van de Johannieter orde, een Hellenistische stoa en de tempel van Athina Lindia.
Je fietst dezelfde route terug. Je kunt ook heen en terug met de lijnbus.

afstand: 46km
hoogtemeters: 150m
start/einde: Archangellos

Dag 5

Van Archangellos naar Embonas (DRF-12)

Embonas is de volgende etappeplaats van je fietsvakantie, een bergdorp op 850m hoogte op de flanken van de Ataviros, de hoogste berg van Rhodos. Je hebt prachtig uitzicht over zee en enkele eilanden. Dit is het wijnstadje van Rhodos. Er zijn diverse gratis wijnproeverijen en een folkoremuseum.

afstand: 38km
hoogtemeters: 450m
start/einde: Archangellos / Embonas

Dag 6

Van Embonas naar Kalavarda (DRF-13)

Via het kasteel van Kritinia ga je naar Kalavarda over prachtige fietsroute direct langs de onbewoonde kust. Kalavarda is een rustig dorp aan de westkust, op steenworp afstand van de antieke stad Kamiros, zeker een bezoek waard!
Kamiros dateert uit de 6e eeuw voor Christus en is na een verwoestende aardbeving in 226 vC opnieuw opgebouwd. Tijdens een aardbeving in 142 nC is de stad opnieuw verwoest en toen verlaten. Het was in de oudheid een van de drie belangrijkste steden van Rhodos.

afstand: 33km
hoogtemeters: 600m
start/einde: Embonas / Kalavarda

Dag 7

Dagtocht vlindervallei Petaloudes (DRF-14)

Op de laatste fietsdag maak je een rondrit langs de koele vlindervallei Petaloudes (vlinderseizoen juni-september). De vlinders, een zeldzame ondersoort van de Spaanse vlag, zitten in groten getale op de bomen en bladeren, soms rijen dik. In deze zomerrustperiode eten ze niet; je mag ze niet verstoren, want als ze opvliegen vermoeien ze zich teveel om zich later te kunnen voortplanten.

afstand: 35km
hoogtemeters: 200m
start/einde: Kalavarda

Dag 8

Van Rhodos naar Turkije (DRF-08T)

Je wordt naar de veerhaven van Rhodos gebracht; de veerboot naar Fethiye vertrekt meestal eind van de middag. Na 2½ uur bereik je de haven van Fethiye. Bij aankomst staat de chauffeur klaar en brengt je in circa 10 minuten naar de overnachtingslocatie voor de eerste 3 dagen in Fethiye.

Je verblijft in een kleinschalig, typisch Turks hotel van een gastvrije Turkse familie die ook Nederlands spreekt. Fethiye is gelegen aan een prachtige baai en omsloten door de uitlopers van het Taurus-gebergte. Fethiye heeft nog een authenthiek centrum, Paspatur genaamd, waar je allerlei winkeltjes vindt en een vismarkt met rondom restaurantjes waar de gekochte vis wordt bereid tot een heerlijke maaltijd. Het antieke amfitheater bevind zich aan het einde van de boulevard, vlak bij de haven. Het amfitheater bij de haven en de Lycische rotsgraven,  herinneren aan de rijke geschiedenis van dit gebied.

Dag 9

Rondje schiereiland en/of boerenlandroute (DRF-02)

Je kunt vandaag kiezen uit 2 verschillende fietsroutes. De fietsrit rondom het schiereiland is werkelijk prachtig met vele azuurblauwe baaien en strandtentjes waar je kunt genieten van een gekoeld drankje. De mooie kustweg slingert zich door het landschap en gaat op en af.
Tijdens de boerenlandroute maak je een mooie fietsrit door het boerenachterland van Fethiye en fiets je door de vallei over smalle weggetjes. De route wordt gekenmerkt door de vele authentieke dorpjes waar het lijkt of de tijd er heeft stilgestaan.
Je kunt ook beide tochten combineren en er al meteen een stevige dag van maken.

afstand: 24km (schiereiland) of 41km (boerenlandroute)
hoogtemeters: 275m of 200m
start/einde: Fethiye

Dag 10

Groenevalleiroute (DRF-03)

Het eerste deel van de fietsroute fiets je over een fietspad langs de kust naar het strandgedeelte van Fethiye. Op de boulevard kun je genieten van een kopje koffie.
Vervolgens fiets je door sinasappelboomgaarden en volg je de rivier stroomopwaarts de vallei in. Je kunt lunchen in een gelegenheid pal aan de snelstromende rivier. Alles komt hier uit eigen tuin en het zelfgebakken brood en de olijven smaken heerlijk. Dit is werkelijk Turkije op z’n best!

afstand: 37km
hoogtemeters: 200m
start/einde: Fethiye

Dag 11

Van Göcek naar Dalyan (DRF-04)

Na het ontbijt volgt een transfer van circa 30 minuten naar het beginpunt van de fietsroute van vandaag. De route begint met een afdaling. Vervolgens fiets je door een overwegend vlak gebied naar het levendige Dalyan, gelegen aan een rivierdelta bij het meer van Köycegiz.
Bij Köycegiz kun je de Karische rotsgraven bezoeken. De rivierdelta bij Dalyan is een beschermd natuurgebied dat bekend staat om de Caretta caretta zeeschildpadden die op het strand hun eieren komen leggen.
Hier verblijf je twee nachten in een knus hotel met zwembad. In de avond kun je de drukte opzoeken maar je kunt ook kiezen voor de vele restaurants aan het water.

afstand: 40km
hoogtemeters: 400m
start/einde: Göcek / Dalyan

Dag 12

Rondrit Dalyan of rustdag (DRF-05)

Vandaag zijn er diverse keuzes. Je kunt een fietstocht maken door de omgeving, waarbij je langs de vele granaatappelplantages fietst.
Ook kun je een boottocht maken met een bezoek aan het strand van Iztuzu, de authentieke stad Kaunos en de heilzame modder- en zwavelbaden aan de oevers van het Köycegiz-meer.
Je kunt natuurlijk ook een dagje heerlijk luieren aan het zwembad of op het strand.

afstand: 30km
hoogtemeters: 250m
start/einde: Dalyan

Dag 13

Van Dalyan naar Köycegiz (DRF-06)

Je verlaat Dalyan in noordelijke richting en fietst door het agrarische achterland door oude dorpen. De grond is hier zeer vruchtbaar en in deze omgeving vind je vele fruitsoorten.
Köyce?iz is een traditioneel Turks stadje met een aantal historische gebouwen uit de 19e en het begin van de 20e eeuw. Op het plein vind je de ‘Leeuw van Kaunos’, een beeld dat in de jaren 60 na illegale opgravingen vanuit Kaunos naar Köyce?iz werd overgebracht. Maandags is er een traditionele markt.
Köycegiz is een heerlijke plek om te vertoeven en bevindt zich pal aan het gelijknamige meer. Het is nauwelijks voor te stellen dat deze plek door de jaren heen zijn populariteit is verloren aan Dalyan.

afstand: 40km
hoogtemeters: 300m
start/einde: Dalyan / Köycegiz

Dag 14

Van Köycegiz naar Dalyan (DRF-07)

De laatste fietsdag in Turkije voert geheel langs de boorden van het meer, terug naar Dalyan. Onderweg passeer je dorpen als Hamitköy. Deze dorpen werden begin van de vorige eeuw bewoond door Indiërs die hier werkzaam waren in de fruitteelt. Diverse huizen hebben nog een gevlochten structuur en zijn gemaakt door de Indiase arbeiders. Het parcours is heuvelachtig over stille wegen.
Het pontje brengt je weer naar de overkant van de rivier en zo fiets je het laatste stukje terug naar het hotel in Dalyan.

afstand: 35km
hoogtemeters: 500m
start/einde: Köycegiz / Dalyan

Dag 15

Vertrek van Dalaman (DRF-15T)

Je wordt naar de luchthaven van Dalaman gebracht voor de terugvlucht.