Leesbaarheid:  A A A    |   Meer contrastTerug naar kleur
Eilandhoppen Dodekanese eilanden 2024
Reis code: DKWH214I
Type tocht: Wandelen-medium
Reis type: Individueel eilandhoppen
Gebied: Dodekanese eilanden
Aantal dagen: 15 (te verlengen)
Dag 1

Aankomst op Kos (DKWH01)

Je vliegt naar Kos. Per taxi (inbegrepen) ga je naar het 7 km verderop gelegen dorp Mastichari. Het is een kleine badplaats met goudgele stranden en een veerhaven die voor levendigheid zorgt.
Je verblijft in Hotel Sea Breeze, direct aan zee. Het wordt gerund door Kostas, zijn vrouw Eleni en hun dochters. Binnen honderd meter van het hotel zijn meerdere smaakvolle restaurants.

Dag 2

Kos - rondwandeling Mastichari en strand (DKWH02)

Er zijn twee wandelroutes beschikbaar vanuit Mastichari. Je kunt de volgorde dus omdraaien.
Het programma start met de kortste route: een rondwandeling vanuit de accommodatie. Je maakt een lus door de heuvels en velden en eindigt met een stuk strandwandeling.

wandeltijd/afstand: 3h30’ / 12,4km
stijgen/dalen: 150m
start/einde:
Mastichari

Dag 3

Kos - wandeling Mastichari-Plaka-Andimachia (DKWH03)

Vandaag maak je een langere wandeling vanuit Mastichari. Je wandelt eerst naar de Plaka, een bos waar halfwilde pauwen verblijven. Dan ga je verder naar Andimachia. In dit dorp staat een prachtige molen en je kunt een traditioneel huis bezoeken.

Vanaf Andimachia neem je de bus of een taxi terug naar Mastichari (eigen kosten). Als je zin hebt kun je ook in 1½ uur terug wandelen naar Mastichari; dit staat niet in het hoogteprofiel.

wandeltijd/afstand: 5h / 18,2km
stijgen/dalen: 250m / 100m
start/einde: Mastichari / Andimachia

Dag 4

Naar Kalymnos, wandeling Sava klooster (DKWH04)

Direct tegenover je hotel legt de lokale veerboot naar Kalymnos aan. Als je de boot van 9 uur neemt, ben je rond 10 uur op Kalymnos in je hotel. Je logeert in hotel Panorama en het beloofde uitzicht over de havenplaats Pothia is dan ook prachtig.
Je hebt ruim de tijd voor de wandeling naar het Sava-klooster. Dit klooster met meerdere orthodoxe kerken en kapellen troont bovenop een heuvel. Na het klooster dwaal je via kleine paadjes door het ruige landschap terug naar Pothia. Je kunt de wandeling afkorten tot 1½ uur als je direct vanaf het klooster teruggaat.

wandeltijd/afstand: 3h30’ / 8km
stijgen/dalen: 400m
start/einde: Pothia

Dag 5

Kalymnos - wandeling Pothia-Kyra Psili kerkje-Vathi (DKWH05)

Kalymnos is een prachtig, kaal eiland, met als contrast in het oosten de oase van Vathi. Daarheen gaat de wandeling van vandaag, eerst via steegjes naar de bovenrand van Pothia. Dan via een oud ezelpad naar een bergkam.
Hier gaat de route heen en weer naar het hooggelegen kerkje van Kyra Psili; je kunt dit stuk overslaan en zo 2 uur wandeltijd besparen. Tenslotte daal je af de groene oase in. De wandeling eindigt aan het haventje van Vathi, Rina, dat aan een soort fjord ligt. Met de lijnbus keer je terug naar Pothia (eigen kosten).

wandeltijd/afstand: 5h / 16,5km (zonder Kyra Psili kerkje: 3h / 9,5km)
stijgen/dalen: 800m (zonder Kyra Psili kerkje: 400m)
start/einde: Pothia / Vathi

Dag 6

Naar Leros (DKWH06)

Tussen Kalymnos en Leros vaart dagelijk (soms twee keer per dag) een snelle catamaran. Op Leros verblijf je in Hotel Bianco in Lakki. Het hotel ligt vlakbij de zee en er zijn veel leuke restaurantjes dichtbij.

Dag 7

Leros - wandeling Agios Isidoros kapel-Lakki (DKWH07)

Ook op Leros zijn weer twee wandelingen. Vandaag word je naar Agios Isidoros gebracht (inbegrepen), een kapel op een rots in zee. Je wandelt eerst langs de kust, dan door de heuvels langs afgelegen kerkjes en eindigt aan de impossante baai van Lakki.

wandeltijd/afstand: 4h / 15km
stijgen/dalen: 200m
start/einde: Agios Isidoros kapel / Lakki

Dag 8

Leros - wandeling Tourtouras (DKWH08)

Voor de Tourtouraswandeling neem je de lokale bus naar Xirokambos (niet inbegrepen). De wandeling volgt de flanken van de Tourtouras met een -padloze- beklimming van de Tourtouras top; boven wacht je een prachtig panorama. Je kunt deze beklimming ook overslaan. Via smalle wegen wandel je terug naar Lakki.

wandeltijd/afstand: 3h45’ / 10km (zonder top: 3h / 9km)
stijgen/dalen: 300m (zonder top: 150m)
start/einde: Xirokambos / Lakki

Dag 9

Naar Patmos (DKWH09)

Ook tussen Leros en Patmos vaart (vrijwel) dagelijk een snelle catamaran. Ook zijn er de lokale veerboten Nisos Kalymnos, Patmos Star en Anna Express. De eigenaresse van het hotel op Leros weet alles van deze veerboten en verkoopt de tickets.
Op Patmos verblijf je in hotel Hellinis in Skala, de havenplaats. Het hotel ligt direct aan zee en op één kilometer van het centrum van Skala.

Dag 10

Patmos - rondwandeling ‘apostel Johannes’ (DKWH10)

De belangrijkste wandeling op Patmos bestaat uit twee lussen en vormt een 'achtje' vanuit Skala. Elke lus is goed voor twee uur wandelen. Met name bij de eerste lus vanuit het hotel is veel te bezichtigen.
Patmos wordt het heilige eiland genoemd omdat de evangelist Johannes hier het bijbelboek Openbaringen (Apocalyps) schreef. Alle heiligdommen die hiermee te maken hebben liggen aan de wandelroute.
Eerst kom je langs het grotklooster waar de Apocalyps geschreven zou zijn. Dan wandel je naar de oude hoofdplaats Chora met een groot Johannieterklooster dat er van een afstand uitziet als een burcht. Het stadje bestaat uit witgepleisterde gebouwen waaronder vele kerken, kapellen en kloosters.
De tweede lus daalt van Chora af naar de groene westkust en klimt dan via het grote Evangelismosklooster terug naar Chora. Je kunt voor de wandeling ook twee dagen uittrekken; dan doe je de tweede lus morgen vanaf Chora.

wandeltijd/afstand: 4h / 10km
stijgen/dalen: 450m
start/einde: Patmos Chora

Dag 11

Wandeling Patmos naar keuze (DKWH11)

Als je gister maar één “lus” van de Johannes wandeling hebt gemaakt, kun je vandaag de tweede lus doen. In dat geval neem je de bus van Skala naar Chora, en na de wandeling de bus terug naar Skala.
In het informatiepakket vind je een overzicht van de overige uitgezette en bewegwijzerde wandelingen op Patmos. Daar kun je zelf uit kiezen en die op de kaart wandelen. Er is o.a. een korte rondwandeling vanuit Skala of een langere vanuit Vagia.

Dag 12

Terug naar Kos, stadswandeling (DKWH12)

De snelle catamaran brengt je via Leros en Kalymnos naar Kos Stad. Je overnacht in hotel Triton of vergelijkbaar.
Na aankomst op Kos kun je de beschreven stadswandeling maken langs alle bezienswaardigheden uit de antieke, de Turkse en de Italiaanse tijd.

Dag 13

Kos - wandeling Zia-Dikeos top (DKWH13)

Voor deze koninginnewandeling neem je de bus (of taxi of huurauto) naar Zia. Dit mooie dorp is helaas erg toeristisch geworden, maar je wandelt het dorp snel uit voor een welhaast alpiene wandeling op een mediterraan eiland.
Een bergpad brengt je in anderhalf uur op de op-één-na hoogste top van Kos, de Dikeos. Het uitzicht reikt naar Kalymnos in het noorden en Nisyros in het zuiden. In een uur wandel je terug naar Zia.

wandeltijd/afstand: 2h30’ / 5,2km
stijgen/dalen: 550m
start/einde: Zia

Dag 14

Kos - fietstocht Asklepio of excursie naar Bodrum of Rhodos (DKWH14)

Aan fietsverhuurders is op Kos geen gebrek. In je reisdocumentatie vind je de routebeschrijving voor een rondrit van 20km langs zee en door het glooiende binnenland, met onder meer een bezoek aan de beroemde opgravingen van het Asklipio. De rit is met 18km uit te breiden met een retourrit langs de kust naar de zwavelbaden van Thermi.
Een andere mogelijkheid voor vandaag is een excursie naar Bodrum (Turkije) of Rhodos. Beide steden hebben een mooie oude binnenstad onder UNESCO-bescherming. Er zijn diverse veerboten en dagtochten te boeken in de stad.

Dag 15

Vertrek van Kos (DKWH15)

Als je pas laat vertrekt kun je ook vandaag nog een fietstocht maken.
Je wordt van het hotel naar de luchthaven gebracht. Als je met de boot vertrekt naar een ander eiland, wandel je zelf naar de haven.